Site icon NewsIT
21:21 | 22.05.20

Πακιστάν: Οι τελευταίες συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο ελέγχου – Έχουν επιβεβαιωθεί 56 νεκροί

Πακιστάν: Οι τελευταίες συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο ελέγχου – Έχουν επιβεβαιωθεί 56 νεκροί
Newsit Newsroom

Συγκλονίζει η ανείπωτη τραγωδία στο Πακιστάν με Το Airbus των Πακιστανικών Διεθνών Αερογραμμών, με 99 επιβαίνοντες, συνετρίβη πάνω σε κτίρια, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο στο Καράτσι.

Το skynews παρουσιάζει τις τελευταίες συνομιλίες που είχε ο πιλότος με τον πύργο ελέγχου αλλά και το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε, λίγο πριν τη συντριβή του αεροσκάφους στο Πακιστάν.

Click4more: Πακιστάν: Νέο σοκαριστικό βίντεο από την συντριβή του αεροπλάνου σε σπίτια

Ο πιλότος ακούγεται να λέει στην ηχογραφημένη συνομιλία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων liveatc.net, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και στους δυο κινητήρες.

Στην αρχή φέρεται να ανέκοψε την πρώτη του προσπάθεια να προσγειωθεί και πραγματοποίησε περιστροφή για να επιχειρήσει και πάλι. Τότε ένας ελεγκτής
εναέριας κυκλοφορίας τον ενημερώνει πως φαίνεται να κάνει αριστερή στροφή και να βγαίνει εκτός πορείας. Τότε ο πιλότος είπε πως «γυρίζουμε πίσω, κύριε, έχουμε χάσει και τους δυο κινητήρες» και του δόθηκε άδεια από τον ελεγκτή να προσγειωθεί σε κάποιον από τους δυο διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου του Καράτσι στο Πακιστάν.

Δώδεκα δευτερόλεπτα μετά ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και του δοθηκε και πάλι άδεια να προσγειωθεί, όμως μετά χάθηκε η επικοινωνία με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πως το αεροσκάφος προσπάθησε τρεις φορές να προσγειωθεί ενώ χτύπησε σε πύργο με κεραίες κινητής τηλεφωνίας προτού πέσει πάνω στα σπίτια.

56 σοροί στα νοσοκομεία στο Καράτσι

Νοσοκομεία στο Καράτσι παρέλαβαν 56 σορούς από την περιοχή όπου κατέπεσε επιβατικό αεροσκάφος, σε αστική συνοικία, ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

Ο Σιμίν Τζαμάλι, επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου Jinnah Postgraduate, δήλωσε πως στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 37 σοροί. Άλλες 19 σορούς παρέλαβε το Civil Hospital, είπε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του επαρχιακού υπουργείου Υγείας Μεεράν Γιουσάφ επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς πως έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 56 νεκροί και δύο επιζώντες.

Δυο διασωθέντες μέχρι τώρα

Τουλάχιστον δύο είναι οι επιζώντες. Μεταξύ αυτών και ο Ζαφάρ Μασούντ, ο πρόεδρος της Τράπεζας του Παντζάμπ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Σιντ. Η Τράπεζα διευκρίνισε ότι ο πρόεδρός της φέρει κατάγματα αλλά έχει τις αισθήσεις του και «ανταποκρίνεται».

Ο Σίμιν Τζαμάλι, εκτελεστικός διευθυντής του κοντινού νοσοκομείου Τζίνα είπε ότι μεταφέρθηκαν εκεί 17 νεκροί ενώ έκανε λόγο και για 6 τραυματίες.

«Το αεροπλάνο χτύπησε πρώτα σε έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας και μετά έπεσε στα σπίτια» ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σακίλ Άχμεντ.

Το Airbus A320 εκτελούσε πτήση από τη Λαχόρη για το Καράτσι. Οι πτήσεις εσωτερικού μόλις ξανάρχισαν στο Πακιστάν, μετά τη λήξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Χάσαμε τις μηχανές»

Το δυστύχημα σημειώνεται παραμονές της μουσουλμανικής γιορτής του Αΐντ, όταν πολλοί Πακιστανοί ταξιδεύουν για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Το αεροσκάφος έκανε για δεύτερη φορά προσπάθεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καράτσι. Ο πιλότος είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι έχασε ισχύ και από τις δύο μηχανές, σύμφωνα με τον ηχογραφημένο διάλογο που μεταφορτώθηκε στον έγκυρο ιστότοπο παρακολούθησης της αεροπλοΐας liveatc.net.

«Γυρίζουμε πίσω, κύριε, χάσαμε τις μηχανές», ακούγεται να λέει μια ανδρική φωνή. Ο ελεγκτής ελευθερώνει και τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου για την προσγείωση, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα ο ίδιος άνδρας φωνάζει: Mayday! Mayday! Mayday!. Ακολουθεί σιωπή…

«Το τελευταίο που ακούσαμε από τον πιλότο ήταν ότι είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα», είπε ένας εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών, ο Αμπντουλάχ Χαν. «Του είπαν από το αεροδρόμιο ότι και οι δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι και μπορούσε να προσγειωθεί αλλά εκείνος αποφάσισε να κάνει μια στροφή (…) Είναι ένα πολύ τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι φαίνεται πως δεν κατάφερε να κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης κατά την πρώτη απόπειρα, λόγω κάποιας τεχνικής βλάβης. Είναι ωστόσο ακόμη πολύ νωρίς για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, πρόσθεσε.

Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του δυστυχήματος έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, στρατιώτες και ειδικοί της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανεύρεση των «μαύρων κουτιών» όπου καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης και οι διάλογοι μεταξύ πιλότων και ελεγκτών. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση του Πακιστάν.

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του Πακιστάν συνέβη το 2010, όταν ένα AirBlue συνετρίβη κοντά στην Ισλαμαμπάντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 152 άνθρωποι.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version