Κόσμος

Πακιστάν: Προσπαθούν να αποτρέψουν υπερχείλιση λίμνης – Πάνω από 1.300 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Το Πακιστάν εξακολουθεί να πλήττεται από τις πιο έντονες πλημμύρες στην ιστορία του, με τους νεκρούς να είναι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι ενώ, χθες (04.09.2022), οι αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν την υπερχείλιση μιας λίμνης.

Οι αρχές αποπειράθηκαν χθες να αποστραγγίσουν μέρος του νερού της λίμνης εξαιτίας της πλημμύρας, αναγκάζοντας έως και 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Πακιστάν, με την ελπίδα να αποφευχθεί η υπερχείλισή της.

pakistan

Ωστόσο το επίπεδο της λίμνης Μάνσαρ, που βρίσκεται δυτικά του Ινδού ποταμού στη νότια επαρχία Σιντ, παραμένει επικίνδυνα υψηλό.

Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά του βόρειου Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα, οι οποίες έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 1.314 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 458 παιδιά. Το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές. Σοβαρές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες, με τις μισές από αυτές να έχουν καταστραφεί.

pakistan

Στο μεταξύ το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 128.000 έγκυες γυναίκες στις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, ενώ 42.000 από αυτές πρόκειται να γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες.

pakistan

Οι περισσότερες από αυτές έχουν αρνηθεί να τις εξετάσουν άνδρες εθελοντές γιατροί που έφτασαν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί. Στις συντηρητικές περιοχές της υπαίθρου στο Πακιστάν συχνά δεν είναι αρμόζον μία γυναίκα να εξετάζεται από άνδρες, κυρίως γυναικολογικά.

pakistan

Οι ζημιές από τις πλημμύρες επιβαρύνουν την οικονομία του Πακιστάν, το οποίο είχε ζητήσει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν τις καταστροφές αυτές.

«Το συνολικό κόστος ζημιών πλησιάζει τα 10 δισεκ. δολάρια, ίσως περισσότερα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC.

pakistan

Στη χώρα έχει αρχίσει να φτάνει βοήθεια από το εξωτερικό, με πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, αλλά και το Τουρκμενιστάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προσγειώνονται σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Δεν θέλουμε πόλεμο με την Κίνα» λέει ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ – «Ο στρατός τους έχει πολύ μεγάλη παρουσία στο δυτικό ημισφαίριο»
«Θα επιδείξουμε αποφασιστικότητα απέναντι στις απειλές του Πεκίνου», προειδοποίησε, παράλληλα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου
Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Pete Hegseth