Βροχές και πλημμύρες σαρώνουν ξανά το Πακιστάν από το τέλος Ιουνίου, με τουλάχιστον 50 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 8 παιδιά.
Η εποχή των μουσώνων, που διαρκεί συνήθως από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο και αντιπροσωπεύει το 70 με 80% των ετήσιων βροχοπτώσεων στη νότια Ασία, είναι ζωτικής σημασίας για την άρδευση και την αποκατάσταση των υδάτινων πόρων της περιοχής, ωστόσο σε χώρες όπως το Πακιστάν προκαλούν και τεράστιες καταστροφές.
«Πενήντα θάνατοι έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο το Πακιστάν σε διάφορα περιστατικά που συνδέονται με τις βροχοπτώσεις, από την αρχή των μουσώνων στις 25 Ιουνίου», επεσήμανε αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (NDMA). Την ίδια περίοδο τραυματίστηκαν 87 άνθρωποι, πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Παντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη, και προκλήθηκαν από ηλεκτροπληξία ή καταρρεύσεις κτιρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στην επαρχία Χάιμπερ Πακτούνκβα εντοπίστηκαν χθες Πέμπτη τα πτώματα οκτώ παιδιών που παρασύρθηκαν από κατολίσθηση, σύμφωνα με τον Μπιλάλ Φαϊζί εκπρόσωπο της υπηρεσίας Rescue 1122.
Διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν και άλλα πτώματα παιδιών που ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί από την κατολίσθηση, πρόσθεσε.
Βροχοπτώσεις ρεκόρ, με βάση επίσημα στοιχεία, έπληξαν την Τετάρτη τη Λαχόρη, πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και προκαλώντας διακοπή στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση στο ένα τρίτο της πόλης.
Η μετεωρολογική υπηρεσία του Πακιστάν προβλέπει νέες καταρρακτώδεις βροχές τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με ειδικούς, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις βροχοπτώσεις πιο έντονες και πιο απρόβλεπτες.
Πέρυσι λόγω των βροχοπτώσεων της εποχής των μουσώνων το ένα τρίτο του Πακιστάν είχε βυθιστεί κάτω από το νερό, ενώ περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο εκατομμύρια σπίτια υπέστησαν ζημιές.
Το Πακιστάν, με πληθυσμό 220 εκατομμύρια, ευθύνεται για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και βρίσκεται στην όγδοη θέση της κατάταξης με τα πλέον απειλούμενα από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα κράτη, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch.