Γράφεται Ιστορία στην Παλαιστίνη! Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και η αντίπαλή του παλαιστινιακή οργάνωση Φάταχ ανακοίνωσαν σήμερα μια πρώτη συμφωνία: Συγκεκριμένα, πάνω στους συγκεκριμένους όρους της συμφιλίωσής τους έπειτα από μια δεκαετία καταστροφικών διενέξεων. Πρόκειται να αποκαλύψουν τους όρους της συμφωνίας τους αργότερα στο Κάιρο.
Λύση επιτέλους στην Παλαιστίνη;
Σε μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας.
Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Υπάρχει όμως και μια άλλη έκφραση της συμφιλίωσης στην Παλαιστίνη: Ο Αμπάς θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ υπό αιγυπτιακή αιγίδα».
Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε. Όμως μια συνέντευξη Τύπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Την ενημέρωση αυτή έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάγεζ Αμπού Έιτα. Είναι εκπρόσωπος της Φάταχ και μέλος της αντιπροσωπείας του κόμματός του στο Κάιρο.
Η Χαμάς και η λαϊκή και μετριοπαθής Φάταχ άρχισαν την Τρίτη στο Κάιρο διαβουλεύσεις. Οι οποίες περιβάλλονταν με τη μεγαλύτερη μυστικότητα για να συγκεκριμενοποιήσουν μια συμφιλίωση η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η… ατζέντα μεταξύ Χαμάς και Φάταχ
Οι συνομιλίες αφορούσαν στις πρακτικές πλευρές της προσέγγισης ανάμεσα στα δύο μέρη. Σημειώνεται πως Χαμάς και Φάταχ πριν λίγες μόνο εβδομάδες ήταν ακόμα… στα μαχαίρια!
[read4more]
Πέρα από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, δεν είναι γνωστή ούτε η εμβέλειά της. Η διευθέτηση ακανθωδών ζητημάτων, υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί για αργότερα. Ποια είναι αυτά; Πολλά, αλλά δύο ξεχωρίζουν:
1) Ο έλεγχος της ασφάλειας στη λωρίδα της Γάζας.
2) Η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Τα δύο μέρη έχουν ήδη σηματοδοτήσει πως η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα πάρει καιρό. Η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα συμφέροντα των μεν και των δε μοιάζουν αντιφατικά…
Η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της αφότου εκδίωξε από εκεί την Παλαιστινιακή Αρχή. Της οποίας προεδρεύει ο Αμπάς. Το τίμημα ήταν ένας οιονεί εμφύλιος πόλεμος με τη Φάταχ το 2007.
Η Αρχή, η διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα που υποτίθεται πως αποτελεί το προοίμιο ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ελέγχεται από τη Φάταχ. Δεν ασκεί πλέον την ούτως ή άλλως περιορισμένη εξουσία της παρά μόνο στη Δυτική Όχθη. Την οποία κατέχει το Ισραήλ και απέχει από τη Γάζα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα.
Η εμπειρία της Χεζμπολάχ
Έπειτα από πιέσεις, η Χαμάς δέχθηκε τον Σεπτέμβριο να επιστρέψουν στη Γάζα η Αρχή και η κυβέρνησή της. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στη Γάζα από το 2014.
Το διακύβευμα είναι σημαντικό και διπλό. Το πιο άμεσο είναι η τύχη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί από… ουκ ολίγες δύσκολες καταστάσεις. Ενδεικτικά:
– Τρεις πολέμους με το Ισραήλ από το 2008.
– Αποκλεισμούς από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
– Φτώχεια, ανεργία και ελλείψεις νερού και ηλεκτρικού.
Πέραν αυτών, οι διαιρέσεις στην Παλαιστίνη θεωρούνται ένα από τα κύρια εμπόδια για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Στο… κάδρο ο Αμπάς
Η νομιμότητα του προέδρου Αμπάς, συνομιλητή του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας, υπονομεύεται από το γεγονός ότι η Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και προς αποφυγήν από πολλές αραβικές χώρες, ελέγχει αυτή τη στιγμή τη μοίρα των δύο πέμπτων των Παλαιστινίων των Παλαιστινιακών Εδαφών.
Η Χαμάς περιμένει την άρση των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν από τον πρόεδρο Αμπάς για να την κάνουν να υποχωρήσει, όπως η διακοπή της πληρωμής στο Ισραήλ του λογαριασμού του ηλεκτρικού της Γάζας. «Θα το επανεξετάσουμε όταν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Αμπάς.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Χαμάς να παραμείνει επικεφαλής της ασφάλειας στη Γάζα, ο Αμπάς προειδοποίησε επίσης ότι: «Δεν θα δεχθεί να κλωνοποιηθεί η εμπειρία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».
Η Χαμάς γνωστοποίησε από την πλευρά της πως το θέμα των όπλων της δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Τα μέρη πρέπει επίσης να διευθετήσουν το ζήτημα των δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων που στρατολογήθηκαν από το 2007 από τη Χαμάς.
Τα… θέλω του Ισραήλ!
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί να συνδιαλλαγεί με μια κυβέρνηση που θα ομιλεί εξ ονόματος όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων παρά μόνο αν η Χαμάς:
– Διαλύσει το ένοπλο σκέλος της.
– Διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν.
– Αναγνωρίσει το Ισραήλ.
Σημειώνεται πως πρόκειται για προϋποθέσεις που, για τη Χαμάς, είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν.
Χαιρετίζει η Παλαιστίνη
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία συμφιλίωσης, τους όρους της οποίας αναμένεται να αποκαλύψουν τα παλαιστινιακά κόμματα στο Κάιρο, βλέποντας σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».
«Χαιρετίζω τη συμφωνία του Καΐρου και δίνω οδηγίες στην αντιπροσωπεία (στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα) να την υπογράψει αμέσως», δήλωσε ο Αμπάς τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Είπε πως έλαβε λεπτομερή αναφορά των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο και βλέπει σε αυτήν «την τελική συμφωνία προκειμένου να τερματιστούν οι διαιρέσεις».
Νωρίτερα αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πως 3.000 αστυνομικοί της Παλαιστινιακής Αρχής θα αναπτυχθούν στη λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης.
Εξάλλου, ο Αμπάς αναμένεται να άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να αναγκάσουν τη Χαμάς στη συμφιλίωση, δήλωσε στο AFP ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας.
Κατάπαυση πυρός!
Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 13:00 ώρα Ελλάδας, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιο τμήμα της νότιας Δαμασκού αφορά η κατάπαυση του πυρός και ποιοι μαχητές θα συμμετάσχουν σε αυτήν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters