Η σορός του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα ξεθάφτηκε για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να ριχθεί επιτέλους φως τα αίτια του θανάτου του.
«Αυτό που είναι 100% βέβαιο, είναι πως το πιστοποιητικό θανάτου του Πάμπλο Νερούδα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου του. Δεν πέθανε από καρκίνο». Αυτό δήλωσε ο ιατροδικαστής και καθηγητής του πανεπιστημίου της Μούρθια, Αουρέλιο Λούνα.
Είναι ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στη διεθνή ομάδα ειδικών που εξέτασε τη σορό του διάσημου Χιλιανού ποιητή και Νομπελίστα.
Ο Λούνα και η ομάδα των ειδικών σε ιατροδικαστικές έρευνες συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Σαντιάγο της Χιλής για να εξετάσουν τις διάφορες υποθέσεις για τον θάνατο του Νερούδα. Κατέληξαν πως ο Χιλιανός Νομπελίστας δεν πέθανε καρκίνο.
Όπως δηλαδή είχε ανακοινωθεί επισήμως όταν στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 (σ.σ. κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ) έφυγε από τη ζωή ο Πάμπλο Νερούδα. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να διερευνηθούν άλλες αιτίες.
Οι ειδήμονες παρέδωσαν τα πορίσματά τους στον δικαστή Μάριο Καρόσα, ο οποίος ηγείται των ερευνών για τον θάνατο του ποιητή.
Τι “είδαν” οι επιστήμονες
«Οι έρευνες σχετικά με τον δείκτη σωματικής μάζας, μέσα από τη χρήση της διαμέτρου της μέσης του, μας επιτρέπει να αποκλείσουμε κατά 100% την ύπαρξη καχεξίας», τόνισε ο Λούνα στη La Cronica.
Εξήγησε ότι η αιτία του θανάτου ενός από τους πλέον διάσημους ποιητές του 20ου αιώνα, δεν οφείλεται στην καχεξία που προκαλεί ο καρκίνος (δηλ. σε μία βαθιά μεταβολή του οργανισμού, που χαρακτηρίζεται από υποσιτισμό, φθορά των οργάνων και μεγάλη σωματική αδυναμία).
Οι ειδικοί εντόπισαν στη σορό του Νερούδα ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να ανταποκρίνεται σε βακτήριο που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήριο. Το στοιχείο αυτό θα υποβληθεί σε άλλες εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα γίνει γνωστό μέσα σε ένα διάστημα μεταξύ έξι μηνών έως ένα έτος.
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να επιβεβαιώσουμε τη βίαια, ή φυσιολογική, φύση του θανάτου του Πάβλο Νερούδα», πρόσθεσε ο Λούνα.
Ο ποιητής, που εκείνη την εποχή ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Χιλής, πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, μόλις δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα με το οποίο ο Πινοτσέτ ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Ο οδηγός του Πάμπλο Νερούδα
Ο Μανουέλ Αράγια, οδηγός και προσωπικός βοηθός του Νερούδα, σε επανειλημμένες περιπτώσεις έχει διαψεύσει την θεωρία πως ο θάνατος του ποιητή οφείλεται σε καρκίνο.
“Φώναζε” πως δολοφονήθηκε από το καθεστώς του Πινοτσέτ. Σύμφωνα με τον Αράγια, στον Νερούδα χορηγήθηκε «θανατηφόρος ένεση» από πράκτορες του καθεστώτος Πινοτσέτ, όταν νοσηλευόταν στην κλινική Σάντα Μαρία, το ίδιο νοσοκομείο όπου βρήκε τον θάνατο εννέα χρόνια αργότερα, επίσης υπό σκοτεινές συνθήκες, και ο πρώην πρόεδρος Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα.
Ο Νερούδα, την περίοδο του θανάτου του, είχε άδεια ταξιδίου για να πάει στο Μεξικό «προσκεκλημένος του προέδρου Λουΐς Ετσεβερία, που είχε στείλει να τον πάρουν και είχε θέσει στη διάθεσή του κι ένα ειδικό αεροσκάφος», είχε τονίσει ο Αράγια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / La Cronica