Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Πανικός με διατροφικό σκάνδαλο! Κίνδυνος για μόλυνση χιλιάδων Βρετανών από ηπατίτιδα Ε

Πανικός με διατροφικό σκάνδαλο! Κίνδυνος για μόλυνση χιλιάδων Βρετανών από ηπατίτιδα Ε
Φωτογραφία αρχείου

– Κινδυνεύουν όσοι κατανάλωσαν λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν από συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
– Την έρευνα διενήργησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας
– Ο ιός της ηπατίτιδας Ε μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες

Χιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος (λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν) από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στους «Times», τον «Independent», την «The Telegaph» αλλά και σε άλλες μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, σύμφωνα με την έκθεση του PHE, ο ιός, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μια αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ενδεικτικά ονόμασαν «Supermarket X» συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα δικής της επωνυμίας. Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνουν τα δημοσιεύματα.

Αν και επισήμως οι Αρχές της Βρετανίας δεν κατονόμασαν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει την βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμούς, ωστόσο ένας εκπρόσωπός της, δήλωσε στον «Independent», ότι συνεργάζονται στενά με την PHE για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν. Μάλιστα επικαλέστηκε ότι η έρευνα του PHE είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, σε εξήντα άτομα που παρουσίασαν τον ιό της ηπατίτιδας και όλοι τους είχαν φάει προϊόντα χοιρινού από την συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά όπως είπε, δεν μπορεί κάτι τέτοιο δε συνδέει οπωσδήποτε τον ιό με τα προϊόντα του χοιρινού κρέατος…

Σύμφωνα με τον PHE, τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010, σε 1.243 το 2016. Ο ιός προκαλεί κίρρωση του ήπατος και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.

Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.

Ισχυρό πλήγμα για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας

Μια άλλη ιστοσελίδα, η Foodlog, αναφέρει ότι η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

Η ολλανδική κυβέρνηση υπολογίζει σε τουλάχιστον 33 εκατομμύρια ευρώ το ύψος της ζημίας για τους πτηνοτρόφους στην χώρα.

«Οι άμεσες ζημίες στον πτηνοτροφικό τομέα όπου έγινε χρήση του φιπρονίλ εκτιμώνται στο ποσό των 33 εκατομμυρίων ευρώ» επισημαίνουν δύο υπουργοί σε επιστολή που εστάλη στο κοινοβούλιο.

«Εξ αυτών, 16 εκατομμύρια προκύπτουν από τη μετέπειτα δέσμευση (των προϊόντων) και 17 εκατομμύρια λόγω των μέτρων που χρειάστηκε να ληφθούν προκειμένου τα ορνιθοτροφεία να απαλλαγούν από το φιπρονίλ» διευκρινίζουν οι υπουργοί, που βασίστηκαν σε μια πρώτη επίσημη εκτίμηση των οικονομικών απωλειών, όπως καταγράφεται σε έρευνα που διεξήγαγε η μονάδα οικονομικής έρευνας του Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν (κεντρική Ολλανδία).

Κατά μέσο όρο, οι πτηνοτροφικές μονάδες κατέγραψαν αρχικές ζημίες ύψους μεταξύ 120.000 ευρώ – 220.000 ευρώ, συμπλήρωσαν οι υπουργοί.

Αυτές οι ζημίες περιλαμβάνουν τα έξοδα της απόσυρσης, της διακοπής της παραγωγής, όπως και τις απώλειες που υπέστη ο τομέας διανομής. Οι απώλειες σε σχέση με τη διατροφική αλυσίδα όπου κατέληγαν τα αυγά δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί.

Στην επιστολή τους, η υπουργός Υγείας Έντιτ Σχίπερς και ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μάρτιν φαν Νταμ αποκαλύπτουν επίσης ότι ένα δεύτερο εντομοκτόνο «μετρίως τοξικό» χρησιμοποιήθηκε από τη Chickfriend, την εταιρεία που κατηγορείται στην υπόθεση του φιπρονίλ.

Πρόκειται για την αμιτράζη, που χρησιμοποιήθηκε σε μια μονάχα μονάδα εκτροφής βοών και πτηνών.

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες της Chickfriend παραμένουν υπό προσωρινή κράτηση αφού εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης την περασμένη εβδομάδα, αύριο Πέμπτη οι Ολλανδοί βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν τον αντίκτυπο της κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις