Site icon NewsIT
06:45 | 29.05.24

Πάπας Φραγκίσκος: Από το «σεξ είναι δώρο Θεού», στην βρισιά για τους γκέι – Γνωστές και άγνωστες πτυχές του

Πάπας Φραγκίσκος: Από το «σεξ είναι δώρο Θεού», στην βρισιά για τους γκέι – Γνωστές και άγνωστες πτυχές του
Newsit Newsroom

Σάλο στην Ιταλία προκάλεσαν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για τους ομοφυλόφιλους στην Εκκλησία για τα οποία στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε κλειστή σύσκεψη στη Ρώμη με επισκόπους για την ένταξη ή μη ομοφυλόφιλων σε ιερατικές σχολές και φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων (frociaggine ήταν η λέξη που είπε στα ιταλικά) στους κόλπους της Εκκλησίας και «δεν χρειαζόμαστε άλλους».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι μολονότι είναι σημαντικό η Εκκλησία να ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους, είναι πιθανό ένας γκέι να έχει διπλή ζωή. Στη συνέχεια, φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία γκέι σε ορισμένες ιερατικές σχολές χρησιμοποιώντας τον όρο frociaggine, ο οποίος θεωρείται υβριστικός (σημαίνει π@@@@@ς).

Μετά τον σάλο ζήτησε συγγνώμη.

«Ο Πάπας δεν είχε ποτέ πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τον όρο που αναφέρθηκε από άλλους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Η La Repubblica και η Corriere della Sera έσπευσαν να γράψουν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο με χιουμοριστική διάθεση κι ένας επίσκοπος έσπευσε να τον υπερασπιστεί λέγοντας ότι ο Ποντίφικας μπορεί να μην ήξερε ότι επρόκειτο για βρισιά.

Σύμφωνα με το BBC, η επιλογή αυτής της ρητορικής από την πλευρά του πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε έκπληξη μιας και ο ίδιος δημοσίως μιλάει με σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους.

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίστηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες μπορούν να γίνουν δεκτοί σε ιερατικές σχολές αρκεί να μην έχουν σεξουαλική ζωή αλλά αυτή η απόφαση μπλοκαρίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι πιο προοδευτικοί υποστηρικτές του επισημαίνουν εδώ και καιρό πως ενώ επί της ουσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα πράγματα αναφορικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Καθολική Εκκλησία, ο πάπας έχει δώσει έναν διαφορετικό τόνο.

Μάλιστα ότι όταν είχε ερωτηθεί για το θέμα στην αρχή της θητείας του, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;».

Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο ενέκρινε απόφαση που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που ήταν μια σημαντική αλλαγή θέσης για την Καθολική Εκκλησία και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους πιο συντηρητικούς κύκλους.

Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν επέτρεπε στους γκέι να ενταχθούν στον κλήρο.

Από το 2013 που εξελέγη Πάπας φροντίζει να είναι στην επικαιρότητα και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει τη νοοτροπία στο Βατικανό και να εισάγει νέα ήθη.

Πριν λίγες μέρες ανακήρυξε Άγιο έναν 15χρονο, τον Carlo Acutis, τον πρώτο της γενιάς των millennialς, 18 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Στη σύντομη ζωή των 15 χρόνων, ο Carlo Acutis, πρόσφερε βοήθεια σε πολλούς συνανθρώπους του. Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι και μετά θάνατον συνεχίζει να βοηθάει κόσμο κι αυτός είναι και ο λόγος που τον ανακήρυξε Άγιο της γενιάς του, τον πρώτο Άγιο της γενιάς των Millennials.

Ο Carlo Acutis, ένα παιδί – θαύμα της πληροφορικής που γεννήθηκε στο Λονδίνο και πέθανε από λευχαιμία το 2006, θα είναι ο πρώτος millennials που θα αγιοποιηθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο κι έχει λάβει τα παρατσούκλια «ο influencer του Θεού» και «ο προστάτης άγιος του διαδικτύου». 

Τον περασμένο Μάρτιο του 2024 θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου κατά την διάρκεια συνέντευξής του σε ελβετικό δίκτυο, σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο Ποντίφικας δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση χρειάζεται θάρρος» και ότι είναι ισχυρότερος ο ηγέτης που θα σκεφτεί τον λαό του και σηκώσει πρώτος την «λευκή σημαία».

Το Βατικανό έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν εννοούσε την παράδοση της Ουκρανίας.

Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2024 είχε προκαλέσει αίσθηση όταν είπε ότι «Η απόλαυση του σεξ είναι δώρο Θεού».

«Η εγκράτεια δεν πρέπει να συγχέεται με την αποχή από το σεξ, εγκράτεια είναι η βούληση να μην θεωρήσεις ποτέ τον άλλο ιδιοκτησία σου, αλλά να τον σέβεσαι», υπογράμμισε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στην καθιερωμένη γενική ακρόαση.

Ο Αργεντινός πάπας υπογράμμισε ακόμα: «Η απόλαυση του σεξ, η οποία είναι δώρον Θεού, ναρκοθετείται από την πορνογραφία: μια απόλαυση χωρίς πραγματική σχέση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μορφές εξάρτησης».

Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος 

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στις 17 Δεκεμβρίου 1936, από γονείς Ιταλούς μετανάστες.

Γιος ενός εργάτη στον σιδηρόδρομο και μίας νοικοκυράς που αφοσιώθηκε στην ανατροφή των πέντε παιδιών της οικογένειας, είναι Αργεντίνος ιερέας και ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική γενικότερα, ο πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας και ο πρώτος μη Ευρωπαίους εδώ και 1272 χρόνια μετά τον Σύρο Πάπα Γρηγόριο τον 3ο.

Μιλάει άπταιστα ισπανικά, λατινικά, ιταλικά και γερμανικά και έχει σπουδάσει στην Αργεντινή, στη Χιλή και στη Γερμανία.

Σε ηλικία 21 ετών του αφαιρέθηκε κομμάτι από τον δεξιό πνεύμονα αποτέλεσμα βαριάς πνευμονίας.

Σπούδασε Χημεία και πήρε Μάστερ από το πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Απέκτησε δίπλωμα φιλοσοφίας και δίδαξε λογοτεχνία και φιλοσοφία.

Μπήκε στο τάγμα κοινωνία του Χριστού το 1958. Σπούδασε και έγινε ιερέας στο σεμινάριο των Ιησουιτών. Έγινε για πρώτη φορά ιερέας το 1969 και Πάπας το 2013.

Το 1992 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και τον Φεβρουάριο του 2001 αναδείχθηκε Καρδινάλιος.

Τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στο Κονκλάβιο το οποίο εξέλεξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.

Ήταν φαβορί για εκλογή στο κονκλάβιο του 2005 αλλά ζήτησε να μην ψηφιστεί.

Το 2013 βγήκε λευκός καπνός πάνω από το Βατικανό και παρουσιάστηκε στο πλήθος και εξελέγη ως ο 266ος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας στις 13 Μαρτίου 2013.

Ο νέος πάπας διάλεξε το όνομά του προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, για τον οποίο έχει εκφράσει τον θαυμασμό του τονίζοντας ότι έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής του.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει στο περιοδικό «La Civiltà Cattolica» ότι η Εκκλησία δεν χρειάζεται να μιλάει διαρκώς για τα ζητήματα της άμβλωσης, της τεχνητής αντισύλληψης και της ομοφυλοφιλίας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η εκκλησία έχει επικεντρωθεί σε ασήμαντα ζητήματα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να είναι τόσο επιρρεπής στο να καταδικάζει πράγματα, ενώ οι ιερείς θα πρέπει να είναι πιο δεκτικοί.

Είχε πει ακόμη ότι το εξομολογητήριο πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε να παρακινεί τους ανθρώπους να βελτιώνουν τον εαυτό τους.

Ζει εντυπωσιακά λιτά και αρνήθηκε το δικαίωμα να ζήσει στα παπικά διαμερίσματα στο παλάτι του Βατικανού.

Αντ’ αυτού, είχε δύο δωμάτια στο Casa Sancta Marta (Το σπίτι της Αγίας Μάρθας). Πρόκειται για ένα κτίριο του 1996 που σχεδιάστηκε αρχικά ως ξενοδοχείο για κληρικούς που επισκέπτονται το Βατικανό.

Τα δωμάτιά του περιγράφονται ως ελαφρώς επιπλωμένα, αντανακλώντας την ίδια «απόλυτη απλότητα» για την οποία ήταν γνωστός ο Ποντίφικας.

Επικοινωνεί ο ίδιος με τους πιστούς, απαντάει σε γράμματα ενώ έχει και λογαριασμό στο Χ (πρώην twitter). 

Ο Πάπας, στη διάρκεια της θητείας του, έχει δεχτεί πολλά πανάκριβα δώρα. Ένα από αυτά ήταν μια μοτοσικλέτα Harley-Davidson.

Ωστόσο, αντί να την κρατήσει την πούλησε και έδωσε τα χρήματα σε άστεγους. Το 2014 η μηχανή πουλήθηκε αντί 327 χιλ. δολαρίων σε δημοπρασία για στήριξη των αναξιοπαθούντων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και υποστηρίζει την Εθνική Αργεντινής. Λάτρης του Μαραντόνα, οπαδός της San Lorenzo του Μπουένος Άιρες.

Οι ποδοσφαιρικές φανέλες διάσημων ομάδων είναι η αγαπημένη του συλλογή.

Είναι ο μόνος Πάπας που έγινε εξώφυλλο στο δημοφιλές περιοδικό «Rolling Stone» ενώ το 2013 αναδείχτηκε σε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time και τον χαρακτήρισε «Πάπα του λαού».

Επισκέφτηκε ασθενείς με AIDS, φτάνοντας στο σημείο να τους πλύνει και να τους φιλήσει τα πόδια.

Τον Απρίλιο του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος ταξίδεψε στη Λέσβο, όπου είχε επισκεφθεί τη Μόρια και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Του ασκήθηκε έντονη κριτική για την απόφασή του να δίνουν οι καθολικοί ιερείς την ευλογία τους και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το Βατικανό είχε εναντιωθεί στην ευλογία ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Πάπας αναγνώρισε την αξιοσημείωτη αντίθεση που έχει προκαλέσει η απόφασή του, κατηγόρησε ωστόσο τους επισκόπους ότι δεν κατανοούν πραγματικά το θέμα και αρνούνται να ανοίξουν διάλογο για αυτό.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa», τον Ιανουάριο του 2024 είπε:

«Το Ευαγγέλιο λέει ότι πρέπει να ευλογούνται όλοι, υπό τον όρο, βέβαια, να υπάρχει καλή θέληση, με σαφείς οδηγίες για χριστιανικό βίο». «Ευλογούνται οι άνθρωποι, όχι η σχέση» πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσμος είχε αναφερθεί και στον πόλεμο στη Γάζα τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση: «Επείγει μια ολική κατάπαυση του πυρός. Δεν καταλαβαίνουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι είμαστε στο χείλος της αβύσσου».

«Η σύρραξη επεκτείνεται με δραματικό τρόπο. Υπήρχε η συμφωνία του Όσλο, με την λύση των δυο κρατών. Όσο δεν εφαρμόζεται η συμφωνία αυτή, η πραγματική ειρήνη θα αποτελεί μακρινό στόχο» είχε συμπληρώσει για το θέμα. 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version