Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Δύο φορές κινδύνευσε η ζωή του στη διάρκεια της νοσηλείας του

Οι γιατροί ανησυχούσαν πολύ για την έκβασή του, δεδομένης της ηλικίας του και του γεγονότος ότι τμήμα του ενός πνεύμονά του είχε αφαιρεθεί όταν ήταν παιδί

Δύο φορές κινδύνευσε η ζωή του Πάπα Φραγκίσκου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, όπως αποκάλυψαν οι γιατροί του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έλαβε χθες Κυριακή (23.3.25) εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο είχε εισαχθεί με δυσκολία στην αναπνοή στις 14 Φεβρουαρίου και αργότερα διαγνώστηκε από τους γιατρούς του με πνευμονία και στους δύο πνευμονίες.

Ο Πάπας είχε εισαχθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Agostino Gemelli της Ρώμης με βρογχίτιδα. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν διαρκώς και τελικά διαγνώστηκε με διπλή πνευμονία. 

Οι γιατροί ανησυχούσαν πολύ για την έκβασή του, δεδομένης της ηλικίας του (είναι 88 ετών) και του γεγονότος ότι τμήμα του ενός πνεύμονά του είχε αφαιρεθεί όταν ήταν παιδί.

Στις 17 Φεβρουαρίου, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπέστη δύο επεισόδια οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και χρειάσθηκε αναπνευστήρα. Για τρεις εβδομάδες οι γιατροί ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Από τον αναπνευστήρα βγήκε στις 4 Μαρτίου και στις 7 Μαρτίου οι γιατροί ανακοίνωσαν πως η κατάστασή του ήταν πια «σταθερή». Παρέμενε όμως κρίσιμη.

Με εντατική αναπνευστική και κινητική φυσικοθεραπεία όμως άρχισε να ανακτά δυνάμεις. Την τελευταία εβδομάδα της νοσηλείας του είχε διακοπεί ο μηχανικός αερισμός της αναπνοής του το βράδυ. Είχε επίσης μειωθεί το οξυγόνο που χρειαζόταν την ημέρα.

Δύο μήνες ανάρρωση

Οι γιατροί του ανέφεραν χθες ότι ο πάπας Φραγκίσκος ζητούσε εδώ και μέρες να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είπαν επίσης ότι δεν ανησυχούν για την επιστροφή του στο Βατικανό. Ει μη τι άλλο, «στην Αγία Έδρα υπάρχει ιατρική υπηρεσία για έκτακτα περιστατικά υγείας, η οποία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο», τόνισαν.

Ο Dr. Sergio Alfieri, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Gemelli που συντόνισε την ιατρική ομάδα του ποντίφικα, είπε πως δεν επιβιώνουν όλοι οι ασθενείς που παθαίνουν τόσο σοβαρή διπλή πνευμονία.

Είπε ακόμα ότι ο Πάπας δυσκολεύεται ακόμα να μιλήσει, λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί οι πνεύμονες και οι αναπνευστικοί μύες του. Αυτού του είδους τα προβλήματα, όμως, θεωρούνται αναμενόμενα, ιδίως στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Ο Dr. Alfieri προέβλεψε ότι η φωνή του πάπα θα αποκατασταθεί. Ωστόσο θα χρειασθούν δύο μήνες έως ότου αναρρώσει πλήρως.

Πηγή: iatropedia.gr

 

 

 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Μιανμάρ – Ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα, κατεστραμμένοι δρόμοι και γέφυρες
Ο σεισμός στη Μιανμάρ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.664 ανθρώπων ενώ 3.408 είναι οι τραυματίες και τουλάχιστον 139 οι αγνοούμενοι
Σεισμός στη Μιανμάρ
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στη Μιανμάρ - Αγωνία πάνω από τα συντρίμμια για επιζώντες μετά τον θηριώδη σεισμό των 7,7 Ρίχτερ
«Είμαι η Γιαμίν, είμαι ζωντανή εδώ μέσα, βοηθήστε με, παρακαλώ, διψάω», η απεγνωσμένη έκκληση παγιδευμένης δασκάλας στα συντρίμμια σχολείου στην ισοπεδωμένη πόλη Μανταλέι
Συντρίμμια από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ