Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τρεις μοναχές και μια λαϊκή ως σύμβουλοι της Συνόδου των Επισκόπων, η οποία προετοιμάζει τις σημαντικές συνόδους απ’ όλον τον κόσμο που διεξάγονται κάθε λίγα χρόνια, με διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά.
Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από οργανώσεις Καθολικών γυναικών, καθώς θεωρούν ότι συνιστά σημαντική πρόοδο στο Βατικανό.
Ο πάπας Παύλος Στ’ ίδρυσε τη Σύνοδο των Επισκόπων το 1965, με σκοπό να χρησιμεύσει ως συμβουλευτικό Σώμα για τους ποντίφικες. Ένας εκπρόσωπος του Βατικανού τόνισε ότι για πρώτη φορά διορίζονται γυναίκες σε αυτό το όργανο.
Οι δύο από τις τέσσερις είναι Ιταλίδες:
η μοναχή και καθηγήτρια οικονομικών Αλεσάντρα Σμερίλι και
η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Σεσίλια Κόστα.
Οι άλλες δύο είναι οι μοναχές:
Μαρία Λουίζα Μπερθόσα Γκονθάλεθ από την Ισπανία και
η Ναταλί Μπεκάρ από τη Γαλλία.
“Πρόκειται για θαυμάσια εξέλιξη επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα όργανο όπου οι γυναίκες να είχαν κάποια επιρροή στην προετοιμασία των συνόδων”, σχολίασε η Ζουζάνα Φλιοσόφσκα, η γενική διευθύντρια της Voices of Faith (“Φωνές Πίστης”), μιας διεθνούς οργάνωσης που επιδιώκει να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πάπας Φραγκίσκος: Τριπλάσιες οι γυναίκες πιστοί
Σήμερα, τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε όλον τον κόσμο ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύριο και πάνω από τους μισούς πιστούς είναι γυναίκες. Στα θρησκευτικά τάγματα οι γυναίκες είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.
Τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε ευρέως στη σύνοδο των επισκόπων στο Βατικανό τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως και σε όλες τις συνόδους μέχρι σήμερα, μόνο οι επίσκοποι και οι διορισμένοι ή εκλεγμένοι για τον σκοπό αυτό άνδρες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τα τελικά ψηφίσματα που θα αποστέλλονταν στον πάπα.
Δύο “αδελφοί” (λαϊκοί που δεν έχουν χειροτονηθεί) ψήφισαν έτσι, εκπροσωπώντας θρησκευτικά τάγματα, όμως μια Αμερικανίδα μοναχή δεν μπόρεσε να ψηφίσει.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα ψήφισμα ζητώντας να δοθεί ψήφος και στις γυναίκες στις μελλοντικές συνόδους.
“Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε οι γυναίκες αντιπρόσωποι να αποκτήσουν ψήφο στην επόμενη σύνοδο”, είπε η Φλιοσόφσκα.
Η επόμενη σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις 6 – 27 Οκτωβρίου.
Βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι ανάγκες της Εκκλησίας στην περιοχή του Αμαζονίου και το πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων.