Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο σεμνός Ποντίφικας που αρνήθηκε τα παλάτια και περπάτησε δίπλα στους απλούς ανθρώπους, θα οδηγηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στην τελευταία του κατοικία. Παγκόσμιοι ηγέτες και χιλιάδες πιστοί θα τον αποχαιρετήσουν σε μια ιστορική και διαφορετική τελετή στο Βατικανό – λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η «μάχη» για την διαδοχή του στην Καθολική Εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα, από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια, βάζοντας τέλος στη 12ετή θητεία του ως πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Νωρίτερα, είχε νοσηλευτεί για πέντε εβδομάδες με διπλή πνευμονία και φαινόταν να αναρρώνει σταδιακά, όμως, σύμφωνα με το Βατικανό, ο θάνατός του επήλθε ξαφνικά και ανώδυνα.
Η απώλειά του βύθισε σε πένθος τα 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικών παγκοσμίως, ενώ εκδηλώσεις θλίψης και σεβασμού έχουν έρθει από ηγέτες όλου του κόσμου – ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και πολλοί ακόμα που θα παρευρεθούν στην κηδεία.
Την Τρίτη, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Πάπα Φραγκίσκου με τα λειτουργικά του άμφια και κρατώντας ένα κομποσκοίνι, ξαπλωμένου σε ανοικτό φέρετρο στο Παρεκκλήσι της Casa santa Marta – την κατοικία του όλα αυτά τα χρόνια. Ο Πάπας είχε αρνηθεί να μείνει στα πολυτελή διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού, επιλέγοντας αντί γι’ αυτό τον ξενώνα του Βατικανού, δείχνοντας από νωρίς τη σεμνότητά του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δύο Ελβετοί Φρουροί στάθηκαν πλάι στο απλό ξύλινο φέρετρο με επένδυση ψευδαργύρου, επιλογή του ίδιου του Πάπα, σε αντίθεση με την καθιερωμένη τριπλή κατασκευή από κυπαρίσσι, μόλυβδο και δρυ που χρησιμοποιήθηκε για τους προκατόχους του.
Δείτε live εικόνα από το λαϊκό προσκύνημα:
Η σορός του μεταφέρθηκε μέσα από πλήθος συγκινημένων πιστών στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 9 το πρωί της Τετάρτης, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι το Σάββατο, επιτρέποντας στους πιστούς να πουν το ύστατο χαίρε.
Αντί όμως να ταφεί στους υπόγειους τάφους του Αγίου Πέτρου, όπως οι προηγούμενοι Πάπες, ο Φραγκίσκος θα ενταφιαστεί στην αγαπημένη του εκκλησία – τη Σάντα Μαρία Ματζιόρε. Θα είναι ο πρώτος Πάπας εδώ και πάνω από έναν αιώνα που δεν θα ταφεί στο Βατικανό σπάζοντας μια παράδοση που κρατά πάνω από έναν αιώνα. Ο τελευταίος Πάπας που τάφηκε εκτός Βατικανού ήταν ο Λέων ΙΓ’ το 1903.
Στη διαθήκη του, ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί σε έναν απλό τάφο «στη γη, απλά, χωρίς ιδιαίτερα στολίδια» και πάνω στον τάφο ζήτησε να υπάρχει μόνο το παπικό του όνομα «Franciscus» (Φραγκίσκος).
Εκατοντάδες φορές επισκέφθηκε τη βασιλική του 5ου αιώνα, για να προσευχηθεί μπροστά στην εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος. «Είχα πάντα μεγάλη αφοσίωση στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, ακόμα κι από πριν γίνω Πάπας», είχε πει στο βιβλίο του «El Sucesor» το 2024.
Το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί στις 7 μμ της Παρασκευής (25.04.2025) ώστε να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τη λειτουργία της κηδείας το Σάββατο. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200.000 άτομα θα παραστούν στην τελετή.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, μπροστά από τη βασιλική, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στις 10 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ρώμης). Της ακολουθίας θα ηγηθεί ο 91χρονος καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, κοσμήτορας του Κολεγίου των Καρδιναλίων.
Η τελετή θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα του πλανήτη και από το Vatican Media σε livestream, στο YouTube και τις επίσημες ιστοσελίδες.
Πατριάρχες, καρδινάλιοι, αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι και ιερείς από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στην τελετή. Από τις 8:30 το πρωί, αρχιεπίσκοποι και επίσκοποι θα συγκεντρωθούν στη Στοά του Κωνσταντίνου με τα λειτουργικά τους άμφια, ενώ οι ιερείς θα βρίσκονται ήδη στην πλατεία φορώντας κόκκινα επιτραχήλια. Στις 9, πατριάρχες και καρδινάλιοι θα είναι στην Παρεκκλήσι του Αγίου Σεβαστιανού.
Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την Ultima commendatio και τη Valedictio, που σηματοδοτούν τις εννέα ημέρες πένθους για τον Πάπα.
Η σορός του Πάπα θα μεταφερθεί αρχικά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και στη συνέχεια θα διανύσει μια διαδρομή περίπου 4 χλμ μέχρι τη Σάντα Μαρία Ματζιόρε, όπου και θα ταφεί.
Η πομπή θα συνοδεύεται από την Ελβετική Φρουρά του Βατικανού, τους ελίτ στρατιώτες που φρουρούν τον Πάπα.
Η κηδεία αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πενθούντες. Στην κηδεία του Ιωάννη Παύλου Β΄ το 2005 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 άνθρωποι, ενώ στην κηδεία του Πάπα Βενέδικτου το 2023 παρευρέθηκαν περίπου 50.000.
Αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο θα παραστούν, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ – παρά τις επανειλημμένες συγκρούσεις του με τον Πάπα για το μεταναστευτικό –, ο οποίος δήλωσε ότι θα ταξιδέψει μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια στη Ρώμη.
Άλλοι ηγέτες που αναμένεται να δώσουν το «παρών» είναι ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παρευρεθεί στην κηδεία εκπροσωπώντας τον Βασιλιά Κάρολο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι του Κένσινγκτον. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παρευρεθεί.
Η κηδεία του Πάπα Βενέδικτου το 2023 είχε συγκεντρώσει και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, όπως τον Βασιλιά Φιλίππο του Βελγίου και τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.
Ο θάνατος του Πάπα σήμανε εννιά ημέρες επίσημου πένθους, αλλά η ιστορική διαδικασία του κονκλάβιου – όπου οι καρδινάλιοι θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο Πάπα – δεν θα ξεκινήσει πριν περάσουν τουλάχιστον 15 ημέρες.
Ο αιφνίδιος θάνατος του Φραγκίσκου ενεργοποίησε αρχαία τελετουργικά, όπως το σπάσιμο του «Δαχτυλιδιού του Ψαρά» και της μολυβένιας σφραγίδας του, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να σφραγίζει επίσημα έγγραφα και πρέπει να καταστραφούν ώστε να μην τα χρησιμοποιήσει κανείς άλλος.
Όλοι οι καρδινάλιοι που βρίσκονται στη Ρώμη κλήθηκαν σε συνεδρίαση την Τρίτη για να αποφασίσουν τη σειρά των γεγονότων και να διαχειριστούν την καθημερινή λειτουργία της Εκκλησίας μέχρι την εκλογή νέου Πάπα.
Το κονκλάβιο συνήθως ξεκινά 15 έως 20 ημέρες μετά τον θάνατο ενός Ποντίφικα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αρχίσει πριν από τις 6 Μαΐου.
Συνολικά 135 καρδινάλιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην άκρως απόρρητη ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέρες μέχρι να φανεί ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, που σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα.
Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική γοήτευσε τον κόσμο με την ταπεινότητά του και τη φροντίδα του για τους φτωχούς, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από συντηρητικούς λόγω των επικρίσεών του απέναντι στον καπιταλισμό και της στάσης του για την κλιματική αλλαγή και τους μετανάστες.
Η παποσύνη του δέχθηκε επίσης σφοδρή κριτική από παραδοσιακούς κύκλους, κυρίως για την προώθηση της ένταξης των LGBTQ+, τη χρήση της παραδοσιακής Λατινικής Λειτουργίας και τον αυξημένο ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία.
Όποιος εκλεγεί ως ο 267ος Πάπας θα καθορίσει την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο, σε ζητήματα καίρια και συχνά διχαστικά για την κοινωνία.
Παρόλο που υπάρχουν πάνω από 250 καρδινάλιοι, όσοι είναι άνω των 80 ετών δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο κονκλάβιο, αφήνοντας μόλις 135 εκλέκτορες – εκ των οποίων οι περίπου 110 έχουν διοριστεί από τον ίδιο τον Φραγκίσκο, γεγονός που πολλοί θεωρούν ότι «στρώνει το έδαφος» για έναν διάδοχο με παρόμοιο ύφος και απόψεις.
Η μελλοντική επιρροή της εσωτερικής πάλης εξουσίας που χαρακτήρισε την παποσύνη του Φραγκίσκου, διασταυρώνεται τώρα με μία δυσοίωνη προφητεία του Νοστράδαμου, ο οποίος είχε προβλέψει την αποδυνάμωση της Καθολικής Εκκλησίας.
Γράφοντας το 1555 στις «Προφητείες» του, ο Γάλλος αστρολόγος Μισέλ ντε Νοστρεντάμ ανέφερε πολέμους, φυσικές καταστροφές και την επιστροφή της πανώλης.
Ανάμεσα σε αυτά, έκανε λόγο και για τον θάνατο ενός «πολύ γέρου Ποντίφικα», λέγοντας: «Με τον θάνατο ενός πολύ γηραιού Πάπα / Θα εκλεγεί ένας Ρωμαίος σε καλή ηλικία / Θα λένε πως αποδυναμώνει τη θέση του / Μα θα παραμείνει για πολύ με σφοδρή δράση».
Προχώρησε μάλιστα και σε υπαινιγμούς για τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, γράφοντας: «Ένας νεαρός με σκούρο δέρμα με τη βοήθεια του μεγάλου βασιλιά θα παραδώσει το πορτοφόλι σε έναν άλλον με κόκκινο χρώμα».
Οι προφητείες του έχουν ερμηνευτεί πολλές φορές με διαφορετικούς τρόπους και αρκετοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υοόψιν. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου, κάποιοι τις συνδέουν με επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία της Εκκλησίας.
Ο Πάπας εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως την Κυριακή του Πάσχα, χαιρετώντας τους πιστούς με ένα «Καλό Πάσχα» στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης παγκοσμίως. Ο πρόεδρος Τραμπ τον χαρακτήρισε «καλό άνθρωπο» που «αγαπούσε τον κόσμο».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, μίλησε για «έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν μεγάλο ποιμένα», λέγοντας πως είχε το προνόμιο να απολαμβάνει τη φιλία, τις συμβουλές και τις διδασκαλίες του.
Ο Βασιλιάς Κάρολος και η Βασίλισσα Καμίλα, που τον συνάντησαν σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ιταλία, δήλωσαν μεταξύ άλλων.
«Η σύζυγός μου κι εγώ νιώσαμε βαθιά θλίψη με την είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου. Η καρδιά μας βαραίνει, αλλά μας παρηγορεί το γεγονός ότι κατάφερε να απευθύνει το πασχαλινό του μήνυμα στην Εκκλησία και στον κόσμο, τον οποίο υπηρέτησε με τόση αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και της διακονίας του.
Θα τον θυμόμαστε για τη συμπόνια του, την έγνοια του για την ενότητα της Εκκλησίας και τη διαρκή του αφοσίωση σε κοινές υποθέσεις όλων των πιστών και των ανθρώπων καλής θέλησης».
Πληροφορίες από Dailymail