Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Ποιοι είναι οι «papabile», οι 9 επικρατέστεροι διάδοχοί του στο Βατικανό

Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε

Στη Ρώμη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ετοιμάζεται για μια ιστορική μετάβαση μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025. Η επόμενη μέρα φέρνει αναπόφευκτα το ερώτημα: Ποιος θα τον διαδεχθεί και πού θα οδηγήσει την Καθολική Εκκλησία;

Ο πρώτος Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών από εγκεφαλικό και έπειτα από μακρά αναπνευστική περιπέτεια, αφήνοντας πίσω του μια 12ετία ριζικών αλλαγών. Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στις 10 το πρωί όπως ανακοίνωσε το Βατικανό

Εντός 20 ημερών από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, 120 εκ των 138 καρδιναλίων που είναι κάτω των 80 ετών και έχουν δικαίωμα ψήφου θα συγκεντρωθούν στο Βατικανό για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερις καθημερινές ψηφοφορίες, μέχρι να προκύψει υποψήφιος με πλειοψηφία 2/3. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα μετά από 30 γύρους, οι επιλογές περιορίζονται στους δύο επικρατέστερους.

Στους κύκλους του Βατικανού λέγεται συχνά το εξής: «Όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο ως Πάπας, βγαίνει ως καρδινάλιος». Η φράση αυτή υποδηλώνει ότι η ιερή και μυστική διαδικασία εκλογής δεν είναι διαγωνισμός δημοτικότητας ή προεκλογική εκστρατεία, αλλά μια θεόπνευστη απόφαση. 

Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν φαβορί – γνωστά ως «papabile», διαθέτουν κάποια από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται απαραίτητα για έναν Πάπα.

Οποιοσδήποτε βαπτισμένος καθολικός άνδρας μπορεί να επιλεγεί, όμως από το 1378 επιλέγονται μόνο καρδινάλιοι. Ο εκλεγμένος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων των καρδιναλίων που είναι κάτω των 80 ετών και δικαιούνται να συμμετέχουν. Ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε διορίσει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκλεκτόρων, συνήθως επιλέγοντας άνδρες που συμμερίζονται τις ποιμαντικές του προτεραιότητες – κάτι που δείχνει συνέχεια και όχι ρήξη.

Όποιος προσπαθεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, καλό είναι να θυμάται ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο – που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος – όταν εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013 θεωρούνταν «πολύ μεγάλος σε ηλικία» για τη θέση, και ότι ο Κάρολ Βοϊτίλα δεν ήταν στα φαβορί όταν ξεκίνησε το κονκλάβιο του 1978 που τον ανέδειξε σε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ακολουθούν οι βασικοί υποψήφιοι σύμφωνα με το Associated Press:

Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο (Cardinal Peter Erdo)

Ο Πέτερ Έρντο, 72 ετών, αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης και προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουγγαρίας, έχει εκλεγεί δύο φορές (το 2005 και το 2011) επικεφαλής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων, γεγονός που μαρτυρά πως χαίρει εκτίμησης μεταξύ των Ευρωπαίων καρδιναλίων –που αποτελούν το μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων.

Μέσω αυτής της ιδιότητας γνώρισε πολλούς Αφρικανούς καρδινάλιους, καθώς το Συμβούλιο διοργανώνει τακτικές συνεδρίες με επισκοπικές διασκέψεις της Αφρικής. Ο Έρντο απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη προβολή όταν συμμετείχε στη διοργάνωση των συνόδων για την οικογένεια που κάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος το 2014 και το 2015, όπου και εκφώνησε βασικές ομιλίες. Παράλληλα, είχε ενεργό ρόλο και κατά τις παπικές επισκέψεις στη Βουδαπέστη το 2021 και 2023.

Cardinal Peter Erdo
Cardinal Peter Erdo / AP Photo/Denes Erdos

Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ (Cardinal Reinhard Marx)

Ο Ράινχαρντ Μαρξ, 71 ετών, αρχιεπίσκοπος του Μονάχου και του Φράιζινγκ, επιλέχθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2013 ως ένας από τους βασικούς του συμβούλους. Αργότερα ανέλαβε επικεφαλής του συμβουλίου που επιβλέπει τα οικονομικά της Αγίας Έδρας, την περίοδο των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας.

Πρώην πρόεδρος της Διάσκεψης των Γερμανών Επισκόπων, ο Μαρξ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αμφιλεγόμενης «συνοδικής πορείας» της γερμανικής Εκκλησίας, μιας διαδικασίας διαλόγου που ξεκίνησε το 2020 ως απάντηση στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό τον έκανε στόχο συντηρητικών κύκλων, οι οποίοι θεωρούν πως τέτοια ζητήματα – όπως ο υποχρεωτικός αγαμία, η ομοφυλοφιλία και η χειροτονία γυναικών – απειλούν την ενότητα της Εκκλησίας.

Το 2021, ο Μαρξ είχε προκαλέσει αίσθηση όταν προσφέρθηκε να παραιτηθεί από αρχιεπίσκοπος, ζητώντας συγγνώμη για τα εγκλήματα της Εκκλησίας στη Γερμανία.

Ο Φραγκίσκος, ωστόσο, απέρριψε την παραίτηση και του ζήτησε να παραμείνει.

Cardinal Reinhard Marx
Cardinal Reinhard Marx / AP Photo / Alessandra Tarantino, File

Καρδινάλιος Μαρκ Ουελέ (Cardinal Marc Ouellet)

Ο Καναδός Μαρκ Ουελέ, 80 ετών, ηγήθηκε για πάνω από μία δεκαετία του πολύ σημαντικού γραφείου επισκόπων του Βατικανού, που είναι υπεύθυνο για την επιλογή υποψήφιων επισκόπων παγκοσμίως. Αν και είχε διοριστεί από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο Φραγκίσκος τον διατήρησε στη θέση μέχρι το 2023.

Θεωρείται γενικά πιο συντηρητικός από τον Φραγκίσκο, αλλά προώθησε επισκόπους με ποιμαντικό προφίλ, όπως επιθυμούσε ο Πάπας. Υπερασπίζεται την αγαμία των ιερέων στο λατινικό τελετουργικό και την απαγόρευση χειροτονίας γυναικών, όμως τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στη διοίκηση της Εκκλησίας. Διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής, έχοντας ηγηθεί για χρόνια της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική. Από το 2019, το γραφείο του έχει αναλάβει τις έρευνες για επισκόπους που κατηγορούνται ότι συγκάλυψαν σεξουαλική κακοποίηση – ένα έργο που του δημιούργησε εχθρούς, αλλά του έδωσε και πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες για άλλους καρδιναλίους.

Cardinal Marc Ouellet
Cardinal Marc Ouellet / AP Photo / Gregorio Borgia, File

Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν (Cardinal Pietro Parolin)

Ο Ιταλός Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών, είναι γραμματέας του κράτους του Βατικανού από το 2014 και θεωρείται από τους βασικούς διεκδικητές του παπικού θρόνου, λόγω της ισχύος του στο εσωτερικό της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας. Ο έμπειρος διπλωμάτης ήταν επικεφαλής της πολυσυζητημένης συμφωνίας του Βατικανού με την Κίνα για τον διορισμό επισκόπων και είχε εμπλοκή – χωρίς όμως να κατηγορηθεί – στο αποτυχημένο επενδυτικό εγχείρημα στο Λονδίνο, που οδήγησε το 2021 σε δίκη ενός άλλου καρδιναλίου και εννέα ακόμη προσώπων.

Πρώην πρέσβης στη Βενεζουέλα, έχει καλή γνώση της Εκκλησίας της Λατινικής Αμερικής. Θεωρείται συνεχιστής της γραμμής Φραγκίσκου, αλλά με πιο ήπιο, εσωστρεφή και διπλωματικό χαρακτήρα – και θα σήμαινε την επιστροφή ενός Ιταλού στον παπικό θρόνο, μετά από τρεις διαδοχικούς «ξένους» (Ιωάννης Παύλος Β’ από την Πολωνία, Βενέδικτος από τη Γερμανία και Φραγκίσκος από την Αργεντινή).

Ωστόσο, το γεγονός ότι η γραμματεία του εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του Λονδίνου, με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενδέχεται να αποβεί εις βάρος του. Δεν διαθέτει επίσης ποιμαντική εμπειρία, γεγονός που προβληματίζει.

Cardinal Pietro Parolin
Cardinal Pietro Parolin / Vatican Media /­ Handout via REUTERS

Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ (Cardinal Robert Prevost)

Η ιδέα ενός Αμερικανού Πάπα ήταν ανέκαθεν ταμπού, εξαιτίας της ήδη μεγάλης γεωπολιτικής ισχύος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Πρέβοστ, γεννημένος στο Σικάγο και σήμερα 69 ετών, θα μπορούσε να σπάσει αυτή την παράδοση.

Έχει μακρά εμπειρία στο Περού, αρχικά ως ιεραπόστολος και στη συνέχεια ως αρχιεπίσκοπος, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής του ισχυρού δικαστηρίου του Βατικανού που είναι υπεύθυνο για την επιλογή επισκόπων παγκοσμίως. Ο Φραγκίσκος τον είχε στα ραντάρ του για χρόνια και τον έστειλε το 2014 να αναλάβει τη διοίκηση της επισκοπής Τσικλάγιο στο Περού. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 2023, οπότε και κλήθηκε στη Ρώμη για τον σημερινό του ρόλο.

Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, κάτι που τον κρατά σε στενή επαφή με την Καθολική Ιεραρχία στην ήπειρο που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των καθολικών.

Ωστόσο, πέρα από την αμερικανική του υπηκοότητα, το σχετικά νεαρό της ηλικίας του ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά, καθώς οι καρδινάλιοι μπορεί να διστάσουν να εκλέξουν έναν Πάπα που ενδέχεται να παραμείνει στο αξίωμα για δεκαετίες.

Καρδινάλιος Ρόμπερτ Σάρα (Cardinal Robert Sarah)

Ο Ρόμπερτ Σάρα, 79 ετών, από τη Γουινέα, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Λειτουργίας του Βατικανού, υπήρξε για καιρό η μεγαλύτερη ελπίδα για την εκλογή Αφρικανού Πάπα. Αγαπητός στους συντηρητικούς, ο Σάρα εκπροσωπεί ένα μοντέλο πιο δογματικού και παραδοσιακού Ποντίφικα, όπως οι Ιωάννης Παύλος Β’ και Βενέδικτος.

Προηγουμένως είχε ηγηθεί της φιλανθρωπικής υπηρεσίας «Cor Unum» του Βατικανού και συγκρούστηκε πολλές φορές με τον Φραγκίσκο, πιο έντονα όταν συνυπέγραψε μαζί με τον Βενέδικτο ένα βιβλίο που υποστήριζε τη «αναγκαιότητα» της αγαμίας για τους ιερείς του Λατινικού Τυπικού.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε την περίοδο που ο Φραγκίσκος εξέταζε αν θα επέτρεπε έγγαμους ιερείς στην Αμαζονία, προκαλώντας σάλο. Λέγεται ότι ο Σάρα χειραγώγησε τον Βενέδικτο ώστε να δώσει το όνομά του σε ένα έργο που έμοιαζε με «αντίλογο» στις απόψεις του Φραγκίσκου.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Φραγκίσκος απομάκρυνε τον γραμματέα του Βενέδικτου και συνταξιοδότησε τον Σάρα όταν έκλεισε τα 75. Ακόμα και οι υποστηρικτές του παραδέχονται ότι το επεισόδιο έβλαψε τις παπικές του πιθανότητες.

Cardinal Robert Sarah
Cardinal Robert Sarah / AP Photo / Andrew Medichini, File

Καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν (Cardinal Christoph Schoenborn)

Ο Κρίστοφ Σένμπορν, 80 ετών, αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, υπήρξε μαθητής του Βενέδικτου και θεωρητικά έχει το δογματικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο που εκτιμούν οι συντηρητικοί. Ωστόσο, ταυτίστηκε με μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις του Φραγκίσκου, υπερασπιζόμενος το άνοιγμα προς διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς, παρουσιάζοντάς το ως «οργανική εξέλιξη της διδασκαλίας» και όχι ρήξη.

Το ζήτημα έχει προσωπική διάσταση για εκείνον, καθώς οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν έφηβος. Είχε επίσης επικρίνει δημόσια τη στάση του Βατικανού να μην τιμωρήσει υψηλόβαθμους κληρικούς για σεξουαλικές κακοποιήσεις, ανάμεσά τους και τον προκάτοχό του στη Βιέννη. Έχει εκφράσει στήριξη στις πολιτικές ενώσεις μεταξύ ομόφυλων ατόμων και έχει ταχθεί υπέρ της διακονίας των γυναικών.

Ήταν επίσης βασικός συντάκτης της αναθεώρησης του Καθολικού Κατηχητικού το 1992. 

Cardinal Christoph Schoenborn
Cardinal Christoph Schoenborn / (AP Photo / Alessandra Tarantino, File

Καρδινάλιος Λουίς Τάγκλε (Cardinal Luis Tagle)

Ο Λουίς Τάγκλε, 67 ετών, από τις Φιλιππίνες, μοιάζει να είναι το «φαβορί» του Φραγκίσκου για τον πρώτο Ασιάτη Πάπα. Ο Φραγκίσκος έφερε τον δημοφιλή αρχιεπίσκοπο της Μανίλα στη Ρώμη για να ηγηθεί του Γραφείου Ιεραποστολικού Ευαγγελισμού, υπεύθυνου για μεγάλο μέρος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ασία και την Αφρική.

Ο ρόλος του απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την αναδιοργάνωση της γραφειοκρατίας του Βατικανού. Ο Τάγκλε αναφέρεται συχνά στην κινεζική του καταγωγή – η γιαγιά του από τη μητέρα του καταγόταν από κινεζική οικογένεια που μετανάστευσε στις Φιλιππίνες

Διαθέτει ποιμαντική, διοικητική και Βατικανή εμπειρία – πριν εγκατασταθεί μόνιμα στη Ρώμη, ηγείτο της Caritas Internationalis, της παγκόσμιας φιλανθρωπικής ομοσπονδίας του Βατικανού. Ωστόσο, η σχετικά νεαρή του ηλικία μπορεί να λειτουργήσει ως μειονέκτημα. 

Cardinal Luis
Cardinal Luis Antonio / REUTERS / Yara Nardi

Καρδινάλιος Ματέο Τσούπι (Cardinal Matteo Zuppi)

Ο Ματέο Τσούπι, 69 ετών, αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και πρόεδρος της Διάσκεψης των Ιταλών Επισκόπων (από το 2022), συνδέεται στενά με την Κοινότητα Σαντ’ Ετζίντιο, μία ρωμαϊκή καθολική οργάνωση με έντονο φιλανθρωπικό και διαθρησκειακό έργο, αγαπητή στον Φραγκίσκο. Ο Τσούπι συμμετείχε στην ομάδα διαμεσολάβησης της Σαντ’ Ετζίντιο που συνέβαλε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη τη δεκαετία του ’90, ενώ διορίστηκε απεσταλμένος του Φραγκίσκου για την ειρηνευτική αποστολή σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Φραγκίσκος τον έκανε καρδινάλιο το 2019 και στη συνέχεια του ανέθεσε τη διοίκηση της Ιταλικής Εκκλησίας – δείγμα της εμπιστοσύνης του προς τον ιεράρχη, γνωστό και ως «παπάς του δρόμου».

Επιπλέον, έγραψε τον πρόλογο στην ιταλική έκδοση του βιβλίου «Χτίζοντας Γέφυρες» του Αμερικανού ιησουίτη πατέρα Τζέιμς Μάρτιν, για το πώς η Εκκλησία μπορεί να πλησιάσει καλύτερα την LGBTQ+ κοινότητα.

Ο Τσούπι ενσαρκώνει το μοντέλο του Πάπα που βρίσκεται κοντά στους περιθωριοποιημένους, αν και η ηλικία του μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα για όσους προτιμούν έναν Πάπα με μικρότερη θητεία. Η οικογένειά του είχε στενούς δεσμούς με την Εκκλησία: ο πατέρας του εργαζόταν στην εφημερίδα του Βατικανού «L’Osservatore Romano» και η μητέρα του ήταν ανιψιά του καρδιναλίου Κάρλο Κονφαλονιέρι, κοσμήτορα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων κατά τις δεκαετίες 1960-70.

Cardinal Matteo Zuppi
Cardinal Matteo Zuppi / REUTERS / Guglielmo Mangiapane

Ποιος διοικεί προσωρινά το Βατικανό

Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου σήμανε την έναρξη ενός αυστηρού πρωτοκόλλου που πάνε χρόνια πίσω και αφορούν τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων του Βατικανού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Ο ρόλος αυτός ανήκει στον εκάστοτε Καμερλένγκο, που τώρα είναι ο Ιρλανδο-αμερικανός καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ.

Γεννημένος το 1947 στο Δουβλίνο, ο Φάρελ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα στην Ισπανία και στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ανέλαβε κρίσιμα καθήκοντα σε εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, υπηρετώντας ως ιερέας στο Πανεπιστήμιο του Μοντερέι στο Μεξικό, καθώς και σε μια ενορία στην Μπεθέσδα του Μέριλαντ, σύμφωνα με το BBC

O 77χρονος καρδινάλιος έχει περάσει περισσότερα από 30 χρόνια σε εκκλησίες στις ΗΠΑ.

Το 2007 διορίστηκε επίσκοπος του Ντάλας, μέχρι που ο Πάπας Φραγκίσκος του ζήτησε το 2016 να αναλάβει την ηγεσία του νέου τμήματος του Βατικανού που είναι υπεύθυνο για την ποιμαντική φροντίδα των οικογενειών, αναβαθμίζοντάς τον σε καρδινάλιο.

Χρόνια αφότου αναδείχθηκε σε camerlengo από τον Πάπα, ο Φραγκίσκος, το 2023, επέλεξε τον Φάρελ ως πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κράτους του Βατικανού. Ορίστηκε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής για εμπιστευτικά θέματα.

Ως camerlengo, ο καρδινάλιος θα είναι επιφορτισμένος με τις προετοιμασίες για το κονκλάβιο, τη διαδικασία μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο επόμενος ποντίφικας.

Τυπικά, ένας camerlengo μπορεί να γίνει Πάπας, όπως έχει συμβεί δύο φορές στην ιστορία: ο Πάπας Λέων ΧΙΙΙ το 1878 και ο Πάπας Πίος ΧΙΙΙ το 1939.

Ο καρδινάλιος θα προεδρεύσει επίσης στην πιστοποίηση του θανάτου του Φραγκίσκου, τοποθετώντας το σώμα του στο φέρετρο. Στη συνέχεια, αναμένεται να προΐσταται της πομπής που θα μεταφέρει τη σορό του Πάπα από το παρεκκλήσι του Domus Santa Marta στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Πληροφορίες από Associated Press, BBC

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έσοδα ρεκόρ για το Χονγκ Κονγκ από τις συναυλίες των Coldplay που παρακολούθησαν 200.000 κόσμου
Το Χονγκ Κονγκ στοιχηματίζει σε εκδηλώσεις - υπερπαραγωγές, καθώς η πόλη είναι κορυφαίος ασιατικός προορισμός για συναυλίες παγκόσμιας κλάσης, αθλητικά τουρνουά και πολιτιστικά θεάματα
Ο τραγουδιστής των Goldplay Κρις Μάρτιν