Στη Ρώμη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ετοιμάζεται για μια ιστορική μετάβαση μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025. Η επόμενη μέρα φέρνει αναπόφευκτα το ερώτημα: Ποιος θα τον διαδεχθεί και πού θα οδηγήσει την Καθολική Εκκλησία;
Ο πρώτος Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική Πάπας Φραγκίσκος πέθανε σε ηλικία 88 ετών από εγκεφαλικό και έπειτα από μακρά αναπνευστική περιπέτεια, αφήνοντας πίσω του μια 12ετία ριζικών αλλαγών. Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα γίνει το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στις 10 το πρωί όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντός 20 ημερών από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, 120 εκ των 138 καρδιναλίων που είναι κάτω των 80 ετών και έχουν δικαίωμα ψήφου θα συγκεντρωθούν στο Βατικανό για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τέσσερις καθημερινές ψηφοφορίες, μέχρι να προκύψει υποψήφιος με πλειοψηφία 2/3. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα μετά από 30 γύρους, οι επιλογές περιορίζονται στους δύο επικρατέστερους.
Στους κύκλους του Βατικανού λέγεται συχνά το εξής: «Όποιος μπαίνει στο κονκλάβιο ως Πάπας, βγαίνει ως καρδινάλιος». Η φράση αυτή υποδηλώνει ότι η ιερή και μυστική διαδικασία εκλογής δεν είναι διαγωνισμός δημοτικότητας ή προεκλογική εκστρατεία, αλλά μια θεόπνευστη απόφαση.
Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν φαβορί – γνωστά ως «papabile», διαθέτουν κάποια από τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται απαραίτητα για έναν Πάπα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οποιοσδήποτε βαπτισμένος καθολικός άνδρας μπορεί να επιλεγεί, όμως από το 1378 επιλέγονται μόνο καρδινάλιοι. Ο εκλεγμένος πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον τα 2/3 των ψήφων των καρδιναλίων που είναι κάτω των 80 ετών και δικαιούνται να συμμετέχουν. Ο Πάπας Φραγκίσκος, είχε διορίσει τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εκλεκτόρων, συνήθως επιλέγοντας άνδρες που συμμερίζονται τις ποιμαντικές του προτεραιότητες – κάτι που δείχνει συνέχεια και όχι ρήξη.
Όποιος προσπαθεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, καλό είναι να θυμάται ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο – που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος – όταν εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013 θεωρούνταν «πολύ μεγάλος σε ηλικία» για τη θέση, και ότι ο Κάρολ Βοϊτίλα δεν ήταν στα φαβορί όταν ξεκίνησε το κονκλάβιο του 1978 που τον ανέδειξε σε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
Ακολουθούν οι βασικοί υποψήφιοι σύμφωνα με το Associated Press:
Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο (Cardinal Peter Erdo)
Ο Πέτερ Έρντο, 72 ετών, αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης και προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουγγαρίας, έχει εκλεγεί δύο φορές (το 2005 και το 2011) επικεφαλής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων, γεγονός που μαρτυρά πως χαίρει εκτίμησης μεταξύ των Ευρωπαίων καρδιναλίων –που αποτελούν το μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων.
Μέσω αυτής της ιδιότητας γνώρισε πολλούς Αφρικανούς καρδινάλιους, καθώς το Συμβούλιο διοργανώνει τακτικές συνεδρίες με επισκοπικές διασκέψεις της Αφρικής. Ο Έρντο απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη προβολή όταν συμμετείχε στη διοργάνωση των συνόδων για την οικογένεια που κάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος το 2014 και το 2015, όπου και εκφώνησε βασικές ομιλίες. Παράλληλα, είχε ενεργό ρόλο και κατά τις παπικές επισκέψεις στη Βουδαπέστη το 2021 και 2023.