Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Το ταγκό και το όνειρο να γίνει χασάπης – Σπάνια συνέντευξη

Σε μια σπάνια ωριαία συνέντευξη ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τη ζωή του αλλά και για τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε συνέντευξη σε ζωντανή σύνδεση στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο και στην εκπομπή «Che Tempo che fa» όπου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Αν για ένα χρόνο σταματούσε η πώληση όπλων σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούσαμε να θρέψουμε όσους πεινούν, να στείλουμε σχολείο τα παιδιά όλου του κόσμου».

Συνέχισε, καταγγέλλοντας την «κουλτούρας της αδιαφορίας» και του διαχωρισμού ανθρώπων σε διαφορετικές κατηγορίες. «Οι φτωχοί, οι μετανάστες, τα παιδιά δεν μετρούν, σίγουρα δεν αποτελούν προτεραιότητα», είπε ο πάπας.

Ο Φραγκίσκος τόνισε ότι « ο πόλεμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημιουργικό έργο του Κυρίου, είναι πάντα καταστρεπτικός».

Για το μεταναστευτικό έκρινε ότι «κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να πει πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μπορεί να υποδεχθεί και να υπάρξει συνολική συμφωνία, με την συμμετοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τον μετανάστη πρέπει να τον υποδεχόμαστε, να τον συνοδεύουμε και να τον εντάσσουμε στην κοινωνία. Δεν πρέπει ποτέ να γκετοποιείται», είπε ο αργεντινός ποντίφικας.

«Το μόνο αντίδοτο κατά της αδιαφορίας», σημείωσε, είναι «να αισθανόμαστε και να αγγίζουμε τον πόνο του άλλου, όπως έκανε ο καλός Σαμαρείτης». Όπως έκαναν οι γιατροί που περιέθαλψαν τους ασθενείς της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Κι όταν δίνουμε χρήματα σε κάποιον που έχει ανάγκη, πρέπει να αγγίζουμε το χέρι του και να τον κοιτάζουμε στα μάτια», είπε ο πάπας στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από τους τηλεθεατές να δείξουν ευαισθησία και ειλικρινή φροντίδα για την πλάση.

Χόρευε ταγκό όταν ήταν νέος

Επιβεβαίωσε ότι του αρέσει η κλασική μουσική και το ταγκό, που χόρευε όταν ήταν νέος. «Όποιος δεν χορεύει ταγκό, δεν είναι πραγματικός κάτοικος του Μπουένος Άιρες», εξήγησε.

Ο ποντίφικας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των αυτοκτονιών των νέων, αλλά και την επιθετικότητα που γεννά το «μπούλινγκ» κατά παιδιών και εφήβων. Κάλεσε τους πιστούς να πουν «όχι» στα κακεντρεχή σχόλια και στο κουτσομπολιό, που «καταστρέφουν την ίδια την ανθρώπινη οντότητα». Απευθυνόμενος στους γονείς, ο Φραγκίσκος τους προέτρεψε να παίζουν με τα παιδιά τους, να είναι κοντά τους και όταν λαθεύουν, «να έχουν τεράστια οικειότητα με τα παιδιά τους, να μεγαλώνουν – σχεδόν – μαζί τους».

Ο πάπας καταδίκασε τις παρενοχλήσεις σε βάρος των γυναικών, λέγοντας ότι «υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να πληρώνουν με το κορμί τους τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους υπό το βλέμμα των διευθυντών τους».

«Όλοι έχουν δικαίωμα να συγχωρούνται για τα λάθη τους, είναι ένα δικαίωμα που ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους», δήλωσε ο ταγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει τον πόνο των αθώων πλασμάτων, ο Φραγκίσκος απάντησε με αυθορμητισμό:

«Έχω βαθιά πίστη, αλλά δεν μπορώ να βρω απάντηση στην ερώτηση ‘γιατί υποφέρουν τα παιδιά;’». Και πρόσθεσε: «υπάρχει μόνον μια οδός: να υποφέρω μαζί τους. Είναι σημαντικά και όσα έγραψε ο Ντοστογιέφσκι».

Για την «Εκκλησία του μέλλοντος», ο ποντίφικας υπογράμμισε ότι «θα ήθελε η Εκκλησία να πορεύεται σαν προσκυνητής», ενώ γι’ αυτόν ο μεγάλος κίνδυνος για την Εκκλησία «είναι η θρησκευτική κοσμικότητα».

«Τι σημαίνει να προσεύχεσαι; Είναι όπως όταν τα παιδιά φωνάζουν την μητέρα και τον πατέρα τους. Αναγνωρίζουμε τα όρια, τις ανάγκες και τις αμαρτίες μας και λέμε: ‘πατέρα, κοίτα με’», είπε ο πάπας Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Ήθελε να γίνει χασάπης

Ο Φραγκίσκος δήλωσε πως «όπως όλοι οι άνθρωποι, έχει κι αυτός τους φίλους του και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει στον εκκλησιαστικό ξενώνα της Σάντα Μάρτα, στο Βατικανό, και όχι στο παπικό διαμέρισμα».

Ο ποντίφικας αποκάλυψε πως όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει χασάπης, «διότι στην αγορά έβλεπε ότι είχε πάντα σακούλες γεμάτες λεφτά». Στην εφηβεία αγάπησε την χημεία και την ιατρική, αλλά «μετά, ήρθε το κάλεσμα του Κυρίου».

Ο «πάπας των φτωχών» εκθείασε τους ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι πνευματώδεις, «διότι, με τον τρόπο αυτό, τα προβλήματα μοιάζουν πιο αντιμετωπίσιμα και καταφέρνει, κανείς, να ανακαλύψει, μέσα του, την χαρά».

«Προσευχηθείτε για μένα. Και όσοι δεν προσεύχεστε στείλτε μου θετικές σκέψεις, θετικά κύματα» παρότρυνε ο πάπας Φραγκίσκος όλους όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα