Οι μετανάστες «δεν εισβάλλουν»: Ο πάπας Φραγκίσκος έθεσε σήμερα τη Γαλλία και την Ευρώπη προ των «ευθυνών τους» στο μεταναστευτικό, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μασσαλία, η οποία θα ολοκληρωθεί με την τέλεση λειτουργίας στο στάδιο Βελοντρόμ.
Ο 86χρονος ποντίφικας, τον οποίο υποδέχτηκαν στο Μέγαρο Φάρο ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, εκφώνησε μια μακρά ομιλία με την οποία ολοκληρώθηκαν οι «Μεσογειακές Συναντήσεις», ο επίσημος λόγος της επίσκεψής του στην πόλη, στις οποίες συμμετείχαν 70 επίσκοποι και ισάριθμοι νέοι από όλη τη Μεσόγειο.
«Δυο λέξεις αντήχησαν, τροφοδοτώντας τον φόβο των ανθρώπων: “εισβολή” και “επείγον”. Αλλά αυτοί που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν φιλοξενία», είπε ο πάπας, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις χθεσινές δηλώσεις του, όταν κατήγγειλε τον «φόβο» και την «αδιαφορία» απέναντι στους μετανάστες.
Οι δηλώσεις αυτές του πάπα Φραγκίσκου έγιναν ενώπιον πολλών Γάλλων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ο οποίος την περασμένη Τρίτη είπε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τους μετανάστες που φτάνουν στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα, την ώρα που η δεξιά και η ακροδεξιά στη χώρα μιλούσαν για «μεταναστευτικό κατακλυσμό».
Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τάχθηκε επίσης υπέρ της «ένταξης» και όχι της «αφομοίωσης» των μεταναστών η οποία «θα υπονόμευε το μέλλον τους, αυξάνοντας τις αποστάσεις και προκαλώντας την γκετοποίηση, την εχθρότητα και τη μισαλλοδοξία».
Το μεσημέρι ο πάπας είχε συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση του οποίου πρόκειται να παρουσιάσει προσεχώς έναν νέο νόμο για το μεταναστευτικό και συζητά αυτήν την περίοδο το ζήτημα της νομιμοποίησης των εργαζομένων που δεν διαθέτουν χαρτιά. Αυτή είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών, που διατηρούν εγκάρδιες σχέσεις και μιλούν μεταξύ τους στον ενικό.
Ο πάπας αναφέρθηκε και στον νόμο για την ευθανασία που πρόκειται να ψηφιστεί στη Γαλλία, προειδοποιώντας να μην γίνει δεκτή μια «ψευδής προοπτική ενός ήσυχου θανάτου».
Νωρίτερα, ο πνευματικός ηγέτης 1,3 δισεκ. Καθολικών επισκέφθηκε τους «Ιεραποστόλους της Φιλανθρωπίας», το τάγμα που ίδρυσε η Μητέρα Τερέζα, σε μια φτωχική συνοικία στο κέντρο της Μασσαλίας, όπου οι μοναχές επιτελούν φιλανθρωπικό έργο. Και εκεί επέμεινε ότι η αδελφοσύνη «ξεπερνά τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις».
«Είναι θαυμάσιο που συναντήσαμε τον πάπα. Στη γειτονιά μας η ζωή είναι σκληρή, είναι δύσκολη, αλλά με το θέλημα του Κυρίου και τις προσευχές του πάπα σήμερα στη Μασσαλία θα δώσουμε ελπίδα σε όσους υποφέρουν», είπε η Αρμπάνα Αριφάι, μια γυναίκα που κατάγεται από την Αλβανία και ήταν παρούσα στη συνάντηση.
Μετά τη λειτουργία στο Βελοντρόμ, όπου θα παραστούν ο πρόεδρος Μακρόν και η σύζυγός του, ο πάπας θα αναχωρήσει αμέσως για τη Ρώμη.
Η συνάντηση με τον Μαργαρίτη Σχοινά
Στο μεταξύ, με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε στη Μασσαλία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο επίκεντρο της συνάντησης τους ήταν το μεταναστευτικό και η Μεσόγειος.
Σε ανάρτηση του ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, ανέφερε: “Συνάντηση με την Αγιότητά του τον πάπα Φραγκίσκο στη Μασσαλία, στο περιθώριο των Μεσογειακών Συναντήσεων.
Ένα μήνυμα ελπίδας που μεταφέρει ο Ποντίφικας και αντηχεί στις πέντε όχθες της Μεσογείου. Υπενθυμίζεται η σταθερή δέσμευσή μας σε μια ολιστική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική”.
Rencontre avec Sa Sainteté le Pape François à Marseille en marge des Rencontres méditerranéennes.
— Margaritis Schinas (@MargSchinas) September 23, 2023
Un message d’espérance porté par @Pontifex qui résonne sur les cinq rives de la Méditerranée.
Rappel de notre engagement ferme pour une politique migratoire européenne holistique pic.twitter.com/wS0FGyc7JG