Κόσμος

Παραδοχή Σαουδικής Αραβίας: Ο Κασόγκι “σκοτώθηκε” μέσα στο προξενείο – Έντονες αντιδράσεις Αμερικανών βουλευτών

Η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε το Σάββατο ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι "σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη", όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και εκείνους με τους οποίους συναντήθηκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη (…) είχαν ως αποτέλεσμα μια αψιμαχία, η οποία οδήγησε στον θάνατό του», ανέφερε η σαουδαραβική εισαγγελία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Κατά το SPA, έχουν συλληφθεί «18 πρόσωπα», όλα τους Σαουδάραβες, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση.

Δημοσιοποιώντας τα ευρήματα της εσωτερικής έρευνας για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, μια υπόθεση με τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ταυτόχρονα την καθαίρεση του υπαρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και ενός συμβούλου του παλατιού.

«Ο Άχμαντ αλ Ασίρι, υποδιευθυντής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το SPA, επικαλούμενο βασιλικό διάταγμα. Καθαιρέθηκε επίσης ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του παλατιού, συμφωνα με την ίδια πηγή.

Σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν παράλληλα ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιβλέψει την «αναμόρφωση» των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου.

Η είδηση που μετέδωσε το SPA περί της επιβεβαίωσης του θανάτου του δημοσιογράφου στο προξενείο ακολούθησε μια δεύτερη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση Κασόγκι του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνομίλησαν το βράδυ της Παρασκευής, «υπογράμμισαν τη σημασία» που δίνουν στην ανάγκη οι δύο χώρες «να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ερντογάν και ο σαουδάραβας βασιλιάς είχαν μια πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη για την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, που είχε επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό ήταν όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου, όπου ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει -υπό τον όρο να μην κατονομαστούν- πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από ομάδα εκτελεστών που εστάλη ειδικά για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι σαουδαραβικές αρχές διέψευδαν πως είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης.

Τραμπ: “Αξιόπιστη” εξήγηση

Η παραδοχή του γεγονότος ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου «καταγράφηκε» από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ριάντ την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν αποδεικνυόταν ότι οι σαουδαραβικές αρχές βρίσκονταν πίσω από την εξαφάνιση και τον θάνατο του συνεργάτη της εφημερίδας Washington Post.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε θετικά ερωτηθείς αν θεωρεί αξιόπιστη την εξήγηση που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου. Τόνισε ότι θα συζητήσει ξανά με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν την υπόθεση, διαβεβαίωσε πως δεν πιστεύει ότι οι Σαουδάραβες ηγέτες του είπαν ψέματα, ενώ σημείωσε πως δεν θέλει, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο Ριάντ, να οδηγήσουν στην ακύρωση συμβάσεων για πωλήσεις όπλων ή πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στη σύμμαχό τους, αντίβαρο όπως επέμεινε στην επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ σημείωσε πως θεωρεί ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα» την ανακοίνωση του Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι και τη σύλληψη υπόπτων, πάντως πρόσθεσε ότι έχει ακόμη ερωτήματα που θέλει να θέσει στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, με τον οποίο, είπε, ανυπομονεί να ξαναμιλήσει.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβληθούν αντίποινα στο Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι που θα οδηγήσουν στην ακύρωση πωλήσεων όπλων και άλλων επενδύσεων, διότι, όπως έκρινε, αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ακόμη και «600.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω είναι πως δεν πρόκειται να σας προμηθεύσουμε αυτό ή το άλλο», είπε ο Τραμπ.

«Νομίζω πως πλησιάζουμε πιο κοντά στην επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος», συνέχισε ο Τραμπ, ο οποίος έκρινε πως «αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο», ένα «φρικτό γεγονός, που δεν έμεινε απαρατήρητο».

«Για ακόμη μια φορά, είναι νωρίς ακόμη, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή μας ή την έρευνά μας, αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του βασιλείου, ενώ σημείωσε πως περιμένει την «πλήρη έκθεση» του Ριάντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε στο ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τη Σαουδική Αραβία: «Τους χρειαζόμαστε ως αντίβαρο στο Ιράν», εξήγησε, είναι «σπουδαίος σύμμαχος».

Ερωτηθείς για την δυνητική επιβολή κυρώσεων, απάντησε «είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσουμε» για αυτό.

Ερωτηθείς εάν βρίσκει την εξήγηση για τον θάνατο του Κασόγκι «αξιόπιστη», ο Τραμπ αποκρίθηκε «ναι, ναι». Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η σαουδαραβική ηγεσία του είπε ψέματα για την υπόθεση, απάντησε «όχι, δεν το νομίζω (…) θα μιλήσω μαζί τους, θα δούμε τι θα γίνει, κι όπως σας έχω πει θα συνεργαστώ με το Κογκρέσο» για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αντιδράσεις Αμερικάνων βουλευτών

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί αντέδρασαν με έντονη επιφύλαξη και δυσπιστία μετά την ανακοίνωση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας για τον Τζαμάλ Κασόγκι.

«Αν έλεγα ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό το νέο σαουδαραβικό αφήγημα για τον Κασόγκι, θα ήμουν πολύ συγκρατημένος», τόνισε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, προσθέτοντας ότι βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει ότι αυτή η νέα “εξήγηση” είναι αξιόπιστη» ή ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε «εν αγνοία του πρίγκιπα διαδόχου».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία της εκδοχής του παλατιού, κρίνοντας πως ακόμη κι «αν ο Κασόγκι ενεπλάκη σε καυγά με εκείνους που εστάλησαν για να τον αιχμαλωτίσουν ή να τον σκοτώσουν, έδινε μάχη για τη ζωή του».

«Το βασίλειο πρέπει να λογοδοτήσει. Εάν η κυβέρνηση δεν ηγηθεί, το Κογκρέσο πρέπει» να παρέμβει, πρόσθεσε.

«Πού είναι το πτώμα; Πρέπει να παραδοθούν αμέσως τα λείψανα στην οικογένεια του Κασόγκι, της οφείλεται», για να δοθεί «τέλος» στο μαρτύριο της, σχολίασε ο Έρικ Σουόλγουελ, Δημοκρατικός βουλευτής, μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν τη δικαιοδοσία να εμποδίσουν πωλήσεις όπλων ή αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η επίσημη εκδοχή των αρχών της Σαουδικής Αραβίας «αψηφά απόλυτα κάθε έννοια αξιοπιστίας» και ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την υπόθεση. «Οι Σαουδάραβες φαίνεται καθαρά ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να βρουν κάλυψη. Αλλά ήγειραν περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησαν και ο κόσμος δεν μπορεί επ’ ουδενί να περιμένει τριάντα ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σαουδαραβική έρευνα», πρόσθεσε ο Μπλούμενταλ.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν είδε στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας μια απόπειρα συγκάλυψης. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να γίνουν συνεργός σε αυτή τη συγκάλυψη. Ανυπομονώ να ακούσω τι έχουν να πουν οι δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα