- Αποδοκιμασίες απο εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν "ντροπή"- Δείτε βίντεο - Τι ζητάει για να στηρίξει η κεντροδεξιά μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μάριο Μόντι - Επιμένει στη συμμετοχή του υφυπουργού Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση
Τέλος εποχής για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που την έκανε δεκτή με επιφύλαξη.
Εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο, κατά την άφιξη του Μπερλουσκόνι, σφυρίζοντας και φωνάζοντας “vergogna” (ντροπή), ενώ κατά την ανακοίνωση της παραίτησης από τα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, ξέσπασαν σε χειροκρότημα.
Ο Τζανφράνκο Μάσια, επικεφαλής του “μόβ κινήματος”, που είχε δημιουργηθεί με αίτημα την παραίτηση του “Καβαλιέρε”, δήλωσε ότι “κατά το πέρασμα του αυτοκινήτου του Μπερλουσκόνι, πέταξε προς την κατεύθυνσή του, νομίσματα”.
“Μια αυθόρμητη πράξη των πολιτών, την ημέρα κατά την οποία η χώρα μας ελευθερώνεται”, πρόσθεσε ο Μάσια.
“Θα στηρίξουμε υπο όρους”
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θέτει συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη, από μέρους της κεντροδεξιάς, μιας νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Μάριο Μόντι, σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιταλικών καναλιών.
Πιο συγκεκριμένα, ο “Καβαλιέρε”, φέρεται να αποφάσισε, μαζί με τους ιθύνοντες τους κόμματός του, “Λαός της Ελευθερίας”, ότι “θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι, μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου”.
Κάτι που σημαίνει ότι ο Μπερλουσκόνι λέει “ναι” στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και σε πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά “όχι” στην επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ζητά, επίσης, την συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση και επιμένει ότι η κυβερνητική θητεία του Μόντι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013.
Μένει να διαπιστωθεί, τώρα, αν ο Μάριο Μόντι εννοεί να δεχθεί τους περιοριστικούς όρους του “Καβαλιέρε”.
Νωρίτερα, η ιταλική Βουλή ενέκρινε το νόμο οικονομικής σταθερότητας που περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιοριστεί η επέκταση της οικονομικής κρίσης που απειλεί το σύνολο της ευρωζώνης. Υπέρ ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά και 4 διάλεξαν την αποχή. Τα μέτρα υπερψηφίσθηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Στο μεταξύ, ένα από τα κύρια στελέχη του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα στο Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, σε δήλωσή του στην ιταλική ιδιωτική τηλεόραση La7, τόνισε ότι “η κεντροδεξιά πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, με συγκεκριμένη και σαφή, όμως, χρονική διάρκεια, ώστε, στη συνέχεια, να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει κανονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας”.
Kατά το πρόγραμμα, στις 9 το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ναπολιτάνο, θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους προέδρους βουλής, γερουσίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις έξι το απόγευμα.