Ο κ. Ερντογάν μάλιστα κατηγόρησε σήμερα τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται από πέρυσι στη φυλακή, ότι εργάζεται για να «διαλύσει» την Τουρκία και τον συνέδεσε με τον «διάσημο Εβραίο» Αμερικανο-ούγγρο Τζορτζ Σόρος, κατ’ εξοχήν στόχο των συνωμοσιολόγων.
Ο Οσμάν Καβαλά είναι μια σημαντική φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία. Είναι φυλακισμένος από πέρυσι, ως ύποπτος από τις αρχές ότι «χρηματοδότησε» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και ότι συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
[read4more]
«Ποιος βρίσκεται πίσω από τον Οσμάν Καβαλ’α; Ο διάσημος Ούγγρος Εβραίος Σόρος. Το άτομο αυτό στέλνει ανθρώπους σ’ όλον τον κόσμο για να διαιρέσει και να διαλύσει τα έθνη και χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό το χρήμα, το οποίο διαθέτει σε μεγάλη ποσότητα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα.
«Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αντιπρόσωπός του στην Τουρκία χρησιμοποιεί τα μέσα του για να υποστηρίξει αυτούς που προσπαθούν να διαλύσουν και να διαιρέσουν αυτή τη χώρα», τόνισε ο κ. Ερντογάν σε τοπικούς αξιωματούχους.
Το όνομα του Καβαλά επανήλθε το προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα με τις συλλήψεις διανοουμένων που συνδέονται μαζί του. Οι συλλήψεις αυτές επικρίθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες.
Μολονότι δηλώνει πως δεν είναι αντισημίτης, ο Ερντογάν έχει επικριθεί πολλές φορές για αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Το 2014, είχε προκαλέσει αντιδράσεις χαρακτηρίζοντας έναν διαδηλωτή «σπέρμα του Ισραήλ». Ο αμερικανο-ούγγρος δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος είναι συνηθισμένος στόχος αυταρχικών ηγετών σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι συνωμοτεί εναντίον των χωρών τους μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες χρηματοδοτεί. Αυτή είναι η περίπτωση κυρίως του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ερντογάν παρουσιάζει την Τουρκία σαν περικυκλωμένη από εχθρούς που προσπαθούν να την εμποδίσουν να αναπτύξει πλήρως το οικονομικό δυναμικό της, ενώ επιτέθηκε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την απόφασή του να ζητήσει την απελευθέρωση του κούρδου αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμιρτάς που είναι φυλακισμένος από το 2016, λέγοντας οτι συνιστά υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Το ΕΔΑΔ κάλεσε χθες την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Ντεμιρτάς υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και την καταδίκασε να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Ο Ερντογάν είπε ότι ο Ντεμιρτάς έχει το αίμα 50 ανθρώπων στα χέρια του. Η Τουρκία κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), κάτι το οποίο αρνείται το HDP.
Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι καθόλου υποχρεωτικές. Θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ’ αυτή την υπόθεση”, ενώ και ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ είχε δηλώσει πως έγκειται «στην τουρκική δικαιοσύνη να εκδώσει την τελική απόφαση» σ’ αυτή την υπόθεση. Όμως οι αποφάσεις που εκδίδονται από το ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες που, όπως η Τουρκία, έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ