Λάδι στη φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας ρίχνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Σύμφωνα με απόφαση του, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επικαλούνται τα γερμανικά συνταγματικά δικαιώματα προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα για πολιτικές εμφανίσεις.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μετά την ακύρωση τουρκικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία σε υποστήριξη του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου που θα δώσει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως δεν αναμένει η απόφαση να αλλάξει την άποψη της κυβέρνησης για τις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών, οι οποίοι συνήθως φιλοξενούνται από ιδιωτικές οργανώσεις που καλύπτονται από τη γερμανική νομοθεσία.
Ωστόσο, είπε, η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές πως αναμένει από τους Τούρκους αξιωματούχους να σέβονται τους γερμανικούς νόμους και να συντάσσονται με τους κοινούς κανόνες της ευπρέπειας. Η απόφαση εκδόθηκε ως απάντηση σε αγωγή που κατέθεσε ένας Γερμανός πολίτης κατά της εμφάνισης στις 18 Φεβρουαρίου του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην πόλη Ομπερχάουζεν.
Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή λέγοντας πως τα δικαιώματα του πολίτη δεν παραβιάστηκαν. Ωστόσο αποφάνθηκε πως ο Τούρκος αρχηγός του κράτους και άλλοι ηγέτες δεν μπορούν να επικαλούνται τα γερμανικά συνταγματικά δικαιώματα προκειμένου να εισέλθουν στη Γερμανία ή για να δικαιολογήσουν τις ομιλίες τους. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δώσει έναν κατάλογο ενδεχόμενων εμφανίσεων των Τούρκων υπουργών Αθλητισμού και Οικογένειας και άλλων αξιωματούχων, αλλά δεν έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα για επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία.
Περίπου το 83% των Γερμανών πιστεύει πως οι Τούρκοι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν εκστρατεία στη Γερμανία για το δημοψήφισμα, ενώ το 15% πιστεύει πως τέτοιες εμφανίσεις είναι αποδεκτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forschungsgruppe Wahlen που μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) δήλωσε στην εφημερίδα Bild πως ο Ερντογάν, ως πρόεδρος μιας χώρας-συμμάχου, είναι ευπρόσδεκτος για επίσκεψη, όμως οι εσωτερικές τουρκικές διαμάχες δεν πρέπει να μεταφέρονται στη Γερμανία.
Ο Γιλντιρίμ μίλησε σε χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν στο Ομπερχάουζεν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υποστήριξη του 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Οι προγραμματισμένες ομιλίες άλλων τουρκικών αξιωματούχων, περιλαμβανομένων των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας, σε άλλες γερμανικές πόλεις απαγορεύθηκαν στη συνέχεια από τοπικούς αξιωματούχους που επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας προκαλώντας έντονη κριτική από την Τουρκία.
Ο Ερντογάν επέκρινε τις αποφάσεις παρομοιάζοντάς τες με «φασιστικές» πρακτικές που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους ναζί.«Όταν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας κατηγορούν για ναζιστικές πρακτικές περνούν την κόκκινη γραμμή», είπε ο Σουλτς. «Τώρα είναι που ένας καγκελάριος πρέπει να πει: “Αρκετά”».