Κόσμος

“Παρέλυσε” η Γαλλία με τις σημερινές απεργίες – Τουλάχιστον 130 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Ταχυδρομικοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην καθαριότητα… Οι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποιούν σήμερα απεργία για να υπερασπιστούν το καθεστώς τους και να αντιτεθούν στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Η λειτουργία των δημοτικών και των γυμνασίων διαταράχθηκε, όπως και η φιλοξενία των νηπίων στα νηπιαγωγεία και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος και αναμένονται διακοπές ρεύματος. Επίσης, η SUD Rail προειδοποίησε για απεργία ενώ η επόμενη διήμερη κυλιόμενη απεργία της εταιρείας γων γαλλικών σιδηροδρόμων (SCNF) θα ξεκινήσει στις 20:00.

Από 130 έως 140 διαδηλώσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Στη Μασσαλία, διανομείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία γύρω στις 11:00 τοπική ώρα υπό βροχή. Η Λεονόρ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Mucem (Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου), καταγγέλλει τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο μουσείο. «Οι υπηρεσίες υποδοχής και επιτήρησης έχουν ανατεθεί σε εξωτερική εταιρία», εξηγεί η συνάδελφός της, Μαρίνα.

Πίσω από ένα πανό που έγραφε «όχι στο ξεπούλημα συλλογικών δικαιωμάτων», στους διαδηλωτές (2.800 σύμφωνα με την περιφέρεια) περιλαμβάνονταν φοιτητές, ενώ στο Μονπελιέ 2.600 έως 4.000 διανομείς, ερευνητές, τελωνειακοί, προσωπικό συντήρησης των δρόμων, μισθωτοί στα νοσοκομεία διαδήλωναν. «Ούτε επιλογή, ούτε καταστολή, ανάκληση», φώναζαν φοιτητές της «κοινότητας» του πανεπιστημίου Πολ Βαλερί που διαμαρτύρονται για τον νόμο προσανατολισμού και επιτυχίας των φοιτητών.

Ο Ούλριχ Μπούχουτ, της συλλογικότητας των εργαζομένων στην καθαριότητα στη μητροπολιτική Λιόν, λέει πως έχουμε «ένα προσδόκιμο ζωής 17 χρόνια μικρότερο εκείνου ενός στελέχους και επτά χρόνια μικρότερο εκείνου ενός εργάτη». Διαμαρτύρεται κατά της «αμφισβήτησης» της πρόωρης συνταξιοδότησης και των «μπόνους έπειτα από 20 χρόνια στην καθαριότητα».

Στην προσπάθεια να μειώσει την ένταση, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ολιβιέ Ντουσόπ δήλωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει «αμφισβήτηση» του καθεστώτος, αλλά «προσαρμογές» και «ένας εκσυγχρονισμός». Το αστυνομικό συνδικάτο Alliance οργάνωσε από την πλευρά του κινητοποίηση σε ένα τμήμα του περιφερειακού του Παρισιού για να υπερασπιστεί το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των αστυνομικών. Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Τουλούζη.

Αποφασισμένα, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν 5,7 εκατομμύρια μέλη επιδεικνύουν μια σπάνια αλληλεγγύη: τα εννέα (CGT, CFDT, FO, Unsa, FSU, Solidaires, CFTC, CFE-CGC και FA) απηύθυναν κοινή έκκληση κατά «της κατάργησης των δημοσίων υπηρεσιών», της «υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας» και υπέρ της αγοραστικής δύναμης. Το ίδιο και στις 10 Οκτωβρίου, κάτι που είχαν να κάνουν περισσότερα από δέκα χρόνια.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, που είχε να εμφανιστεί από την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010: οι πέντε ηγέτες των κυριότερων εθνικών συνδικάτων θα πορευθούν μαζί, στο Παρίσι, από τις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόν. Εδώ και έναν χρόνο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πενταετίας.

Μετέθεσε επίσης κατά έναν χρόνο το σχέδιο επαναξιολόγησης της σταδιοδρομίας των δημοσίων υπαλλήλων (PPCR) το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διατήρησε το πάγωμα του δείκτη για τον υπολογισμό των μισθών και επανέφερε την ημέρα χωρίς αποζημίωση ασφάλισης (καταβολή του μισθού από τη δεύτερη ημέρα της διακοπής λόγω ασθένειας).

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε μια συζήτηση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση με μόνο αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες. Οι κατευθύνσεις που έχουν επιλεγεί, μεταξύ των οποίων μια παράταση της προσφυγής στους συμβασιούχους, συνιστούν, όπως λένε, μια «επίθεση» στο καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου το πρώτο τρίμηνο του 2019, όμως οι υπάλληλοι αναμένουν με δυσπιστία την έκθεση CAP 22, η οποία αναμένεται να κάνει εξοικονομήσεις. Ο Ντουσόπ υπόσχεται «μια φάση διαβούλευσης» μετά την υποβολή της έκθεσης, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Η κινητοποίηση παρουσιάζεται «με τους καλύτερους οιωνούς» λόγω της «ανάκτησης» εδάφους, δηλώνει ο Ζαν-Μαρκ Κανόν (CGT). Το Snuipp-FSU, πρώτο συνδικάτο στους καθηγητές των σχολείων, υπολογίζει σε μια συμμετοχή 30% έναντι 25% στις 22 Μαρτίου (16% σύμφωνα με το υπουργείο).

Στο Παρίσι, «πέντε έως έξι λύκεια» έχουν επηρεαστεί από την απεργία, σύμφωνα με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως με «φιλτραρισμένους» αποκλεισμούς, σε υποστήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλατφόρμα εγγραφής στις ανώτατες σπουδές Parcoursup.
Στον δημόσιο τομέα, την προηγούμενη ημέρα κινητοποίησης, στις 22 Μαρτίου, 323.000 άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών (500.000 σύμφωνα με το CGT) και στην πρώτη, εκείνην της 10ής Οκτωβρίου, 209.000 (400.000).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»