Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Παρίσι: Ξεκίνησε η δίκη των 14 κατηγορούμενων για το μακελειό στο Charlie Hebdo (pics, video)

Παρίσι: Ξεκίνησε η δίκη των 14 κατηγορούμενων για το μακελειό στο Charlie Hebdo (pics, video)

Μνήμες του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι “ξύπνησε” η έναρξη της δίκης των 14 κατηγορούμενων για την πολύνεκρη επίθεση στο Charlie Hebdo.

Οι επιδρομές στο σατιρικό περιοδικό και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι τον Ιανουάριο του ’15, σήμαναν την έναρξη ενός μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη. Σήμερα, στο εδώλιο κάθονται 14 κατηγορούμενοι (13 άνδρες και μια γυναίκα), φερόμενοι ως δράστες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Charlie Hebdo, μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Έντεκα από τους κατηγορούμενους εμφανίστηκαν την Τετάρτη (02.09.2020) στο δικαστήριο, έδωσαν τα ονόματά τους και επιβεβαίωσαν πως σκοπεύουν να απαντήσουν σε όσες ερωτήσεις τους γίνουν. Η δίκη καθυστέρησε να ξεκινήσει για τέσσερις μήνες, λόγω της πανδημίας.

Τα 11 πρόσωπα κατηγορούνται για την προμήθεια όπλων και την υλικοτεχνική υποστήριξη των εκτελεστών. Για τους τρεις λοιπούς κατηγορούμενους υπάρχει η πεποίθηση πως έχουν διαφύγει στη Συρία και θα δικαστούν ερήμην. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν τους δυο εξ αυτών να έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια βομβαρδισμών.

Στο μεταξύ, το Charlie Hebdo βρίσκεται, πλέον, σε ένα μέρος που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Όποιος θέλει να πάρει συνέντευξη από τον εκδότη Λοράν Σουρισό, γνωστό με το ψευδώνυμο “Riss” παρακολουθείται από τρεις αξιωματικούς ασφαλείας, που δεν απομακρύνονται από το πλευρό του.

Παρίσι: Το χρονικό της επίθεσης στο Charlie Hebdo 

Τα αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί εισέβαλαν στο γραφείο του Παρισιού στις 7 Ιανουαρίου 2015 και πυροβόλησαν 12 άτομα, ανάμεσά τους και τον 53χρονο “Riss”, ο οποίος επέζησε. Η επίθεση μετέτρεψε ένα ολόκληρο έθνος σε υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους στις 11 Ιανουαρίου 2015 για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς το Charlie Hebdo. Στις διαδηλώσεις στο Παρίσι συμμετείχαν περισσότεροι από 40 αρχηγοί – κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η χώρα έζησε και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως στην παρισινή αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, καθώς και σε εστιατόρια και μπαρ της γαλλικής πρωτεύουσας το Νοέμβριο του 2015. Αποτέλεσμα, ο τότε πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, να κηρύξει κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές ερεύνησαν περισσότερα από 4.500 σπίτια – χωρίς δικαστική απόφαση – και απέτρεψαν πάνω από 30 τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέμεινε σε ισχύ για σχεδόν δύο χρόνια πριν από την άρση της τον Νοέμβριο του 2017. Παρόλα αυτά, ένας νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ ταυτόχρονα, έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας τη δυνατότητα να δρουν όπως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ άλλων διευκόλυνε την παρακολούθηση υπόπτων και επέτρεψε να ελέγχονται άτομα, αποσκευές και αυτοκίνητα ανά πάσα στιγμή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα, αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

πληροφορίες: theguardian.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις