Τρίτη, 1 Οκτ.
25oC Αθήνα

Παρίσι – μαρτυρία σοκ: Ο Αμπαούντ κρύφτηκε στο Bataclan και παρακολουθούσε τη σφαγή

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Μέσα στο θέατρο Bataclan την ώρα που τρεις τζιχαντιστές εκτελούσαν αδιακρίτως αθώους ανθρώπους βρισκόταν και ο “εγκέφαλος” της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο 27χρονος στεκόταν λίγα μέτρα μακριά και συντόνιζε τους δράστες!

Η είδηση σοκ προκύπτει από την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα στους Γάλλους εισαγγελείς. Σύμφωνα με αυτή, ο Αμπαούντ είχε μείνει σε έναν από τους διαδρόμους του θεάτρου και για σχεδόν μια ώρα συντόνιζε, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 90 άνθρωποι το μοιραίο βράδυ της 13ης Νοεμβρίου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως έβλεπε τον Αμπαούντ κάθε φορά που πήγαινε σε ένα αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο κοντά στο θέατρο και τον χαρακτήρισε «ταραγμένο». Ο άνθρωπος αυτός δεν είδε το πρόσωπο του Αμπαούντ, αλλά τον αναγνώρισε όταν οι φωτογραφίες του δόθηκαν στη δημοσιότητα. Κατά τον Γάλλο αναλυτή Jean Cahrles Brisard, η παρουσία του φερόμενου ως “εγκεφάλου” των επιθέσεων στο Bataclan υποδεικνύει πως έδινε απευθείας εντολές στους υπόλοιπους δράστες.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, τα αρχεία από το τηλέφωνο του Βέλγου τζιχαντιστή δείχνουν πως επικοινωνούσε με τον Μπιλάλ Χαντφι, έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Stade de France, μέχρι τη στιγμή που οι τρεις καμικάζι που είχαν σταλεί στο γήπεδο, άρχισαν να ανατινάζονται.

Το βράδυ των επιθέσεων, κάμερες ασφαλείας σε σταθμό του Μετρό στο Παρίσι τον είχαν εντοπίσει σε ένα από τα σημεία όπου βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές του Παρισιού. Κατά τους Γάλλους εισαγγελείς, μάλιστα, αργότερα επέστρεψε στον τόπο των επιθέσεων.

Στο κινητό του Αμπαούντ βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες περιοχών στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως να ετοίμαζε κι εκεί επιθέσεις. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πηγές, ο Αμπαούντ να έβγαλε μόνος του τις φωτογραφίες, που σημαίνει πως παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης είχε καταφέρει να ταξιδέψει στη Βρετανία!

Πηγή: Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε