Site icon NewsIT

Πάρκο Γκεζί: Ένα μικρό πάρκο με μια μεγάλη ιστορία

03.06.2013 | 12:49
Πάρκο Γκεζί: Ένα μικρό πάρκο με μια μεγάλη ιστορία

Το πάρκο Γκεζί είναι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και είναι μάλιστα ένα από τα πιο μικρά της Πόλης! Πλεον όμως έχει μεγάλη ιστορία.

Έγινε ευρύτατα γνωστό μετά την απόφαση του Ερντογάν να το καταστρέψει για να κατασκευαστεί σε έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων μια ρέπλικα των παλαιών οθωμανικών στρατώνων που οι αρχές άφησαν να καταρρεύσουν το 1940.

Στο κτήριο που θα φτιάξουν θα δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο αλλά και κατοικίες.

Στην πλατεία Ταξίμ θα βυθιστούν δρόμοι για να μην περνούν από εκεί αυτοκίνητα.

Οι οθωμανικοί στρατώνες είχαν φτιαχτεί το 1806. Ήταν ένα τεράστιο κτήριο το οποίο ήταν επηρεασμένο αρχιτεκτονικά, από Οθωμανικά στοιχεία, Ρωσικά και Ινδικά.

Το 1936 ο Κεμάλ κάλεσε έναν γάλλο αρχιτέκτονα για να δει τι μπορεί να γίνει και τελικά αποφασίσθηκε στο πλαίσιο της αναδόμησης της πόλης να κατεδαφιστούν.

Πριν γίνει πάρκο, στο σημείο υπήρχε και ποδοσφαιρικό γήπεδο το Στάδιο Ταξίμ. Εκεί η Τουρκία έπαιξε τον πρώτο της διεθνή αγώνα το 1923 με την Γερμανία.

Στα σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα που είχε καλέσει ο Κεμάλ, ήταν και η δημιουργία πάρκου. Έτσι, δημιούργησε ένα πάρκο με το όνομα: Πάρκο Νο2. Αυτό το πάρκο είχε τεράστια έκταση.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 1943 και ονομάστηκε στα εγκαίνια, Πάρκο Ινονού.

Ωστόσο, με τα χρόνια και την οικιστική ανάπτυξη, η έκτασή του μειώθηκε και έφτασε να είναι το σημερινό Πάρκο Γκεζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετατρέπουν τζαμιά, μαγαζιά και πανεπιστήμια σε νοσοκομεία! 1.700 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις στην Τουρκία – Απίστευτες εικόνες – Κόσμος

Τουρκία: Ερωτήματα και απαντήσεις για τις πρωτοφανείς ταραχές και διαδηλώσεις – Κόσμος

Ταξίμ: Η πλατεία που δεν κοιμάται ποτέ – Κόσμος

Νύχτα συγκρούσεων στην Τουρκία – Άγρια επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα – «Ταγίπ, παραιτήσου!» φώναζαν οι διαδηλωτές – Κόσμος

Ζημιές στο Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη – ΦΩΤΟ – Κόσμος

Δακρυγόνα και πετροπόλεμος μπροστά από το γραφείο του Ερντογάν στην Άγκυρα – Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταξίμ, χορεύουν και τραγουδάνε! – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version