«Πρέπει να καταστρέψουμε το τέρας που γεννήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία. Οι τζιχαντιστές είναι κοινός εχθρός της Δύσης κι αυτό που συνέβη την Παρασκευή στο Παρίσι νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή. Το μακελειό στο “Σαρλί Εμπντό” ήταν η πρόβα τζενεράλε των τρομοκρατών», δήλωσε σήμερα και από την Αθήνα ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ.
Η συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, στράφηκε εκ των πραγμάτων στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού αλλά και στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος» (εκδόσεις Πατάκη), που θα παρουσιάσει σήμερα στις 7.00 μ.μ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Παραθέτουμε κάποιες από τις απαντήσεις του Πασκάλ Μπρυκνέρ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα που τον απασχολούν τα τελευταία τριάντα χρόνια στα μυθιστορήματα και τα φιλοσοφικά του δοκίμια: τη θρησκεία, την τρομοκρατία, τον έρωτα…
«Χτύπησαν τη νεολαία, πανέμορφες κοπέλες και νέα αγόρια γιατί εκπροσωπούν τη ζωή, την ευτυχία, επειδή για τους τζιχαντιστές η ύπαρξή μας αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο. Οι τρομοκράτες του ISIS διακηρύσσουν ότι δεν φοβούνται το θάνατο -που είναι αλήθεια- μόνο που δεν λένε ότι αυτό που φοβούνται είναι η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα. Ο θάνατος είναι γι’ αυτούς μια μεταφυσική υπόσχεση στιγμιαίας δόξας», είπε ο Γάλλος συγγραφέας.
Διαχώρισε τον αραβικό κόσμο σε αυτούς «που θέλουν να κερδίσουν την ελευθερία τους» και στο φονταμενταλιστικό ισλάμ «που επιδιώκει να αναμορφωθεί πολεμώντας τη μοντερνικότητα της Δύσης».
Μπροστά στην τρομοκρατία, ο Γάλλος συγγραφέας-φιλόσοφος τόνισε την αξία της ενότητας: «Ομπάμα, Ολάντ, Κάμερον ενώνονται μπροστά στον κοινό εχθρό και είναι πολύ σημαντικό γεγονός».
Μίλησε για «την παράδοση της Γαλλίας στην τρομοκρατία», όπως είπε, αναφερόμενος στους πολέμους με την Αλγερία την δεκαετία του ‘60. «Ζούμε σε διαρκές καθεστώς φόβου και απειλής» προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατολόγηση νέων από το ISIS.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν με την αύξηση της αστυνομοκρατίας και των αντιτρομοκρατικών μέτρων κινδυνεύσουν ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ απάντησε: «Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία αν πάρουμε μέτρα, αλλά διαθέτουμε θεσμούς που θα το ελέγξουν ώστε να μην ξεπεράσουμε τα όρια. Και θεωρώ ότι, αν χτυπήσουμε την τρομοκρατία, θα απογυμνώσουμε τα επιχειρήματα που επικαλούνται τα πολιτικά άκρα».
Για το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ένας καλός γιος», για το οποίο θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, αργότερα το απόγευμα μπροστά στο κοινό, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είπε στους δημοσιογράφους: «Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν ο πατέρας μου να πεθάνει σε ατύχημα. Τελικά από σεβασμό προς εκείνον το έγραψα αφότου πέθανε. Ήταν ρατσιστής, είχαν άσχημες σχέσεις με τη μητέρα μου, το κλίμα όταν μεγάλωνα στο σπίτι ήταν κακό. Κι ήμουν μοναχοπαίδι, δεν μοιραζόμουν με αδέλφια όλο αυτό το βάρος. Νομίζω ότι ήταν ένας καλός τρόπος για συμφιλίωση (με την ψυχαναλυτική έννοια του όρου που δίνει ο ψυχίατρος Μπόρις Σιρουλνίκ) με τον πατέρα μου. Η συμφιλίωση είναι από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη φαινόμενα», κατέληξε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ