Έτσι, όπως έγινε γνωστό από μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ έκανε ακόμη ένα βήμα καλής θέλησης. Ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές. Αυτό έγινε στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά τη δήλωση Τραμπ πως η συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να καθυστερήσει.
Φυσικά, η είδηση έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου. Κυρίως, καλύφθηκε από τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας.
Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειο-ανατολικό τμήμα της χώρας.
Είναι τέτοιο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Πιονγκγιάνγκ, που δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Κορέα. Στο αεροδρόμιο, δε, ήταν εκπρόσωποι του καθεστώτος για να παραλάβουν εκείνους που έφτασαν από τη γειτονική, Νότια Κορέα.
Άσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να λέει
Η πληροφορία πως η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε το… ξήλωμα των πυρηνικών της εγκαταστάσεων έρχεται λίγο μετά την άγρια επίθεση από την βορειοκορεάτισσα υφυπουργό Εξωτερικών κατά του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.
Ο λόγος για την Τσε Σον Χούι. Η οποία επιτέθηκε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο με αφορμή δηλώσεις του για τη Βόρεια Κορέα, την οποία παραλλήλισε με τη Λιβύη. Και η υπουργός της Βόρεας Κορέας δεν… κράτησε τα λόγια της. «Δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξη μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του Αμερικανού αντιπροέδρου», είπε.
«Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», τόνισε σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Πρόσθεσε δε ότι θα πρότεινε στον Κιμ Γιονγκ Ουν να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να προσβάλλουν τη Βόρεια Κορέα ενώ εκείνη επιδεικνύει καλή θέληση. Το πολυαναμενόμενο τετ α τετ Κιμ – Τραμπ υπενθυμίζεται, είναι προγραμματισμένο για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με την Τσε, το αν θα γίνει ή όχι η σύνοδος κορυφής επαφίεται «εξ ολοκλήρου» στις ΗΠΑ.