Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον κουκουλοφόρων που πέταξαν πέτρες και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η κινητοποίηση, την οποία ακολούθησε κασερολάσο, πορεία στην οποία οι συμμετέχοντες χτυπούν κουζινικά, συνηθισμένη μορφή διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική, ήταν η πρώτη της χρονιάς, έπειτα από αυτές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, και προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο σε τομείς της πρωτεύουσας.
Δυνάμεις επιβολής της τάξης παρέμεναν ανεπτυγμένες αφού έπεσε η νύχτα στο ιστορικό κέντρο, κοντά στην έδρα της προεδρίας.
Η κεντροαριστερή δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούντια Λόπες, που ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, αλλά σε ορισμένες συνοικίες ξέσπασαν επεισόδια που προκάλεσε «μια μειοψηφία» των διαδηλωτών.
Συνολικά έγιναν 165 πορείες, συγκεντρώσεις και αποκλεισμοί δρόμων σε όλη τη χώρα, ενώ συνελήφθησαν 94 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους στην Μπογκοτά, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Όσκαρ Ατεορτούα. Δέκα από τους ένδεκα τραυματίες είναι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον ίδιο. Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για δέκα τραυματίες, ανάμεσά τους πέντε διαδηλωτές.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας, η Φλορ Καλδερόν, 60 ετών, πήγε και στάθηκε στο κενό ανάμεσα σε διαδηλωτές και μέλη της αυτοκινούμενης μονάδας αντιμετώπισης ταραχών (Escuadrón Móvil Antidisturbios, ESMAD), που τους έφρασσαν τον δρόμο.
«Αυτός είναι ένας αγώνας για εσάς, για τα παιδιά σας και για τα παιδιά των παιδιών σας, διότι η χώρα έχει μπει σε άσχημο δρόμο», φώναξε η γυναίκα στους αστυνομικούς, ανεμίζοντας λευκή σημαία και ζητώντας τους να αφήσουν τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να περάσουν.
Η Φλορ εξήγησε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατέβηκε ξανά στον δρόμο για να διαδηλώσει εναντίον της «σφαγής» των ηγετών κοινοτήτων, των συνδικαλιστών, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξάλλου, «η παιδεία είναι σε πολύ κακή κατάσταση, η υγεία είναι σε πολύ κακή κατάσταση» και γι’ αυτό «συνοδεύω αυτούς τους νέους» στη διαδήλωση, συμπλήρωσε.
Επεισόδια αμαύρωσαν επίσης τις διαδηλώσεις στη Μεδεγίν και στην Κάλι, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας.
Η κινητοποίηση ξανάρχισε έπειτα από την ανάπαυλα για τις γιορτές, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στα τέλη της χρονιάς με κεντρικό αίτημα η κυβέρνηση της δεξιάς, που ασκεί την εξουσία από τον Αύγουστο του 2018, να αλλάξει πολιτική.