Με το σύνθημα ''δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν οι Ολλανδοί πολίτες τις παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών'' το ακροδεξιό κόμμα απέσυρε τη στήριξη του προς την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υποβάλει από ώρα σε ώρα την παραίτηση της κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ηγείται μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον κοινοβουλευτικό του σύμμαχο, το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς.
Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την βασίλισσα Βεατρίκη στις 15.00 ώρα Ελλάδος για να την ενημερώσει για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες.
Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013. Ωστόσο ο Βίλντερς αρνήθηκε να συμφωνήσει με δέσμη μέτρων τα οποία θα περιόριζαν, όπως είπε, την καταναλωτική ισχύ των Ολλανδών.
Το ισλαμοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Βίλντερς παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση εξασφάλίζοντάς της πλειοψηφία 76 εδρών στο 150μελές ολλανδικό κοινοβούλιο, μέχρι την ανεξαρτητοποίηση στις 21 Μαρτίου ενός βουλευτή του PVV.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος δεν στηρίζει πλέον την ολλανδική κυβέρνηση λέγοντας ”δεν θα επιτρέψει να πληρώσουν οι Ολλανδοί πολίτες για τις παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών.Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τις επιταγές των Βρυξελλών. Δεν θέλουμε να ματώσουν οι συνταξιούχοι μας για τις διαταγές των Βρυξελλών”.
Το πρόβλημα είναι πως το έλλειμμα της Ολλανδίας θα φτάσει στο 4,3% του ΑΕΠ το 2013, όταν το δημοσιονομικό σύμφωνο ”ζητάει” έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Και βέβαια οι ειρωνείες δεν λείπουν για τον Ολλανδό πρωθυπουργό που ήταν υπέρμαχος της λιτότητας για την ευρωζώνη, με συχνές κατηγορίες κατά της Ελλάδας και του ευρωπαικού νότου, και τώρα ”πέφτει” γιατί δεν κατάφερε να συγκρατήσει το έλλειμμα στη χώρα του.
Διαβάστε επίσης :