Όπως τονίζει στον Alpha ο κ. Πενταρόφσκι αυτή η απόφαση ήταν ένα σοκ για τους πολίτες της χώρας αλλά και για τον ίδιο.
“Πραγματικά ήταν ένα σοκ για όλους. Όχι μόνο για μένα και τους πολίτες, αλλά και για όλο τον πολιτικό κόσμο εδώ. Πριν μερικές μέρες σε αυτή την αίθουσα, εδώ στην Προεδρία οργάνωσα μια “συνάντηση των ηγετών”, με όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου μας. Και όλοι συμμερίζονται τα ίδια συναισθήματα. Τα κόμματα του κοινοβουλίου, ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλοι αισθάνονται το ίδιο: ότι εμείς εκπληρώσαμε όλα όσα μας ζητήθηκαν και εντελώς ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε “δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εκ τούτου, απέρριψε το αίτημά μας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αυτό είναι πολύ άσχημο”.
“Υπογράψαμε τη συμφωνία αλλά η Ευρώπη άφαντη”
“Από το 2009 σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια σε όλα τα ανακοινωθέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόταν ότι υπάρχει μόνο ένα εκκρεμές ζήτημα, η μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα σε εμάς και εσάς τη χώρα μας για την ονομασία. Το επιλύσαμε αυτό με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε “δεν είμαστε έτοιμοι διότι πριν από αυτό πρέπει να κάνουμε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν ήταν ειλικρινές, ούτε δίκαιο για όσους ενεπλάκησαν σε αυτή τη διαδικασία”, τόνισε ο κ. Πενταρόφσκι.
Στη συνέχεια αναφέρει πως “ Η Συμφωνία των Πρεσπών, όλα αυτά που κάνουμε, όλες οι μεταρρυθμίσεις αλλά καταρχάς η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε λόγω της Ευρώπης. Θέλουμε να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ξαφνικά δεν βλέπουμε πουθενά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει πουθενά”.
“Μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ χάρη στη συμφωνία”
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Πενταρόφσκι τόνισε ότι “καταρχάς σε λίγους μήνες από τώρα, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Και αυτό οφείλεται μόνο στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι πολύ σημαντικό για μας. Είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή μας. Διότι με την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ, διατηρούμε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών λοιπόν το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά για τους δύσπιστους και στη μια και στην άλλη χώρα, ήταν ο λόγος που τα κράτη μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας είπαν “ναι” στην υποψηφιότητά μας για να μείνουμε μέλη της. Επομένως αν όχι μέχρι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο αυτού του έτους σίγουρα το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό λοιπόν είναι το άμεσο προϊόν της συμφωνία”.
“Στον πάγο η πλήρης εφαρμογή του νέου ονόματος”
“Όπως ερχόσασταν στην προεδρία θα παρατηρήσατε ότι η νέα ονομασία της χώρας έχει υιοθετηθεί εσωτερικά, στην εσωτερική έννομη τάξη μας. Και θα παραμείνει. Αυτό που θα τεθεί σε αναμονή για κάποιο διάστημα μέχρι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο αυτό που ορίζεται σε μια διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών: “Καθώς θα προχωράτε με τα συγκεκριμένα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου της διαπραγμάτευσης, τότε εσωτερικά και όλη η εξωτερική επικοινωνία των αντίστοιχων υπουργείων μας θα πρέπει να είναι σε αυτό το συγκεκριμένο πεδίο, με τη νέα ονομασία.
Μιλώντας για το συνολικό πακέτο έχουμε ήδη υιοθετήσει τη νέα ονομασία εσωτερικά και μπορώ να σας πω ότι για εμάς αυτό ήταν το δυσκολότερο κομμάτι της Συμφωνίας των Πρεσπών“, κατέληξε ο κ. Πενταρόφσκι.