Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, μετά από μια τρομακτική επιδημία ψιττακίασης – μια βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, περισσότερο γνωστή ως “πυρετός παπαγάλου“.
Από την επιδημία των παπαγάλων, τέσσερις άνθρωποι έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή στη Δανία, και ένας στην Ολλανδία ενώ δεκάδες άλλοι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ασθένεια μεταφέρεται από τα πτηνά και γενικά μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα ή της εισπνοής σωματιδίων από τα φτερά ή τα αποξηραμένα κόπρανά τους.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, οι εργαζόμενοι σε μονάδες πουλερικών, οι κηπουροί και οι κτηνίατροι διατρέχουν συνήθως υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον πυρετό των παπαγάλων από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι.
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν πυρετό, πόνους και βήχα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία, περίπου ένας στους 100 ασθενείς χάνει τη ζωή του.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ήταν σημαντικά υψηλότερος από τους τυπικούς ετήσιους μέσους όρους.
Στην Αυστρία, όπου συνήθως υπάρχουν δύο κρούσματα ετησίως, καταγράφηκαν τουλάχιστον 14 τους τελευταίους μήνες του 2023 και τέσσερα έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2024.
Η Δανία βλέπει γενικά μεταξύ 15 και 30 ετησίως, αλλά από τις 27 Φεβρουαρίου κατέγραψε τουλάχιστον 23 – 17 από τα οποία οδήγησαν σε νοσηλεία.
Από τον Δεκέμβριο του 2023, στις Κάτω Χώρες έχουν σημειωθεί διπλάσια κρούσματα από τα συνηθισμένα για την ίδια εποχή του έτους.
Στα περισσότερα από τα πρόσφατα κρούσματα, οι ασθενείς ανέφεραν έκθεση σε πτηνά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και κάθε χώρα που έχει πληγεί έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας των αιχμών.
Παρά την ασυνήθιστη έξαρση, ο ΠΟΥ έκρινε ότι ο κίνδυνος που προκαλείται από την τρέχουσα επιδημία είναι χαμηλός.