Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Περιφερόμενη διαστημοσυσκευή μπορεί να μας… πέσει στο κεφάλι!

Περιφερόμενη διαστημοσυσκευή μπορεί να μας… πέσει στο κεφάλι!
Φωτογραφία αρχείου EPA

Είχε ξεκινήσει για να φτάσει στην Αφροδίτη επί Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έφτασε ποτέ κι έκτοτε περιφέρεται στο διάστημα. Μέσα στο 2019 δεν αποκλείεται η σοβιετική διαστημοσυσκευή να μας… πέσει στο κεφάλι!

Η ανεξέλεγκτη διαστημοσυσκευή περιφέρεται εδώ και δεκαετίες γύρω από τη Γη. Πρόκειται για το σοβιετικό Kosmos 482, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘70, και προοριζόταν να φτάσει στην Αφροδίτη, αλλά εξαιτίας τεχνικού προβλήματος παγιδεύτηκε στην τροχιά της Γης.

Το σκάφος, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, είχε εκτοξευθεί στις 31 Μαρτίου 1972, αλλά κάτι πήγε στραβά και ποτέ δεν κατάφερε να δραπετεύσει από τη γήινη βαρύτητα. Ένα μεγάλο τμήμα του συνεχίζει να γυρίζει μέχρι σαν μεγάλο διαστημικό σκουπίδι γύρω από τη Γη, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε 112 λεπτά. Η ελλειπτική τροχιά του το φέρνει σε απόσταση από τη Γη 2.735 χιλιομέτρων (στο απόγειο) έως μόνο 200 χιλιομέτρων (στο περίγειο).

Παραμένει μυστήριο ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του Kosmos 482 και πόσο ακριβώς τμήμα του παραμένει άθικτο μέχρι σήμερα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό από 40% ως 50%.

Οι ειδικοί θεωρούν πιθανό, σύμφωνα με το Space.com, ότι κάποια στιγμή φέτος θα «βουτήξει» μέσα στην ατμόσφαιρα με κατεύθυνση την επιφάνεια της Γης. Επειδή το σκάφος φέρει ισχυρή θερμική «ασπίδα», που είχε φτιαχτεί για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες της Αφροδίτης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καεί από την τριβή του στην ατμόσφαιρα και άρα θα φθάσει ως τη Γη.

Το Kosmos 482 ήταν «αδελφάκι» του σκάφους Venera 8, το οποίο τον Ιούλιο του 1972 έγινε η δεύτερη διαστημοσυσκευή στην ιστορία που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη γειτονική καυτή Αφροδίτη. Από εκεί μετέδωσε στοιχεία για 50 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα, ώσπου σιώπησε, προφανώς υποκύπτοντας στις «κολασμένες» συνθήκες του πλανήτη.

Είχε προηγηθεί το σοβιετικό Venera 7, το οποίο εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 1970 και υπήρξε το πρώτο που έφθασε με επιτυχία στην επιφάνεια της Αφροδίτης το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, από όπου για λίγα λεπτά πρόλαβε να στείλει πολύτιμα στοιχεία για τον μυστηριώδη και τυλιγμένο στα νέφη πλανήτη.

Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση, το Kosmos 482 δεν θα πέσει στη Γη φέτος, αλλά θα συνεχίσει να περιφέρεται για άλλα δυόμισι χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις