Καμία πρόθεση δεν έχει η νέα πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε να παραιτηθεί, όπως διαβεβαίωσε η ίδια το Σάββατο. Την ίδια ώρα οι αρχές σημειώνουν πως οι οι αιματηρές διαδηλώσεις και ταραχές μετά την παύση και τη σύλληψη του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου αποκλιμακώνονται.
Η πρόεδρος του Περού, που δηλώνει ότι η κυβέρνησή της είναι μεταβατική, δήλωσε την Κυριακή ότι θα ονομάσει νέο πρωθυπουργό και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Μπολουάρτε είναι αντιμέτωπη με εκτεταμένες διαδηλώσεις και αιματηρές ταραχές. Η κυβέρνησή της κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κι ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις για να αποκατασταθεί η τάξη.
Η Μπολουάρτε είπε σε περουβιανό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα γίνει σήμερα και αύριο Τρίτη. Την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκαν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού εξαιτίας των θανάτων στις ταραχές.
Η αρχηγός του κράτους είπε προχθές Σάββατο πως θεωρεί πως πρέπει να αναλάβουν υπουργοί «με εξειδίκευση» σε κάθε τομέα. Δεν έκανε σαφές ποιος σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Πέδρο Ανγκούλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
19 νεκροί σε διαδηλώσεις
Ο υπουργός Οικονομίας Άλεξ Κοντρέρας δήλωσε την Κυριακή σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η απαλλαγή του Πέδρο Καστίγιο από τα καθήκοντά του.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως τα μέτρα που πήραμε φέρνουν αποτέλεσμα (…) Η βία αυτών που διαδηλώνουν στους δρόμους μειώνεται», είπε χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός Πέδρο Ανγκούλο σε περουβιανό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Τι θα επέλυνε η παραίτησή μου; Θα μείνουμε εδώ, ανυποχώρητα, ωσότου το Κογκρέσο να αποφασίσει να επισπεύσει τις εκλογές (…) Ζητώ να αναθεωρήσει την απόφαση» που έλαβε στην ψηφοφορία του την Παρασκευή, όταν απορρίφθηκε η πρόταση οι προεδρικές εκλογές και βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν το 2023 αντί του 2026, είπε η Μπολουάρτε το Σάββατο.
Σε διάγγελμά της, η, ως την αποπομπή του Καστίγιο, αντιπρόεδρος του Περού καταδίκασε τις διαδηλώσεις, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 569.
Πολλά από τα θύματα ήταν ανήλικοι.
Αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, που διατάχθηκε να επέμβει για να αποκατασταθεί η εσωτερική ασφάλεια στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε για 30 ημέρες.
«Μόνο με ηρεμία και ειλικρινή διάλογο θα μπορέσουμε να εργαστούμε (…) Πώς είναι δυνατόν οι Περουβιανοί να εμπλεκόμαστε σε μάχες ο ένας με τον άλλο, να καταστρέφουμε τους θεσμούς μας, να κλείνουμε τους δρόμους;» διερωτήθηκε η αρχηγός του κράτους.
«Πολιτική και κοινωνική κρίση»
Η πρόεδρος, που ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς με το οποίο αναδείχθηκε στην εξουσία ο Πέδρο Καστίγιο, είπε πως ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους για «να προστατεύσει» τους πολίτες, διότι η κατάσταση υπήρχε κίνδυνος να γίνει «ανεξέλεγκτη». Μίλησε περί δράσης οργανωμένων «βίαιων ομάδων».
Χθες Κυριακή, ο πάπας Φραγκίσκος είπε πως προσεύχεται να «σταματήσει η βία» στο Περού και να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να διεξαχθεί «διάλογος ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική και οικονομική κρίση» που πλήττει το κράτος των Άνδεων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Καστίγιο, την παραίτηση της Μπολουάρτε, τη διάλυση του κοινοβουλίου και άμεση προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο μεγαλύτερος ξεσηκωμός καταγράφεται στην περιοχή των Άνδεων στο νότιο Περού, που μαστίζεται από τη φτώχεια. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις εκεί παραμένουν ανικανοποίητες για δεκαετίες.
Η Μπολουάρτε, η οποία κατάγεται από την Απουρίμακ – που μετατράπηκε σε θέατρο των σφοδρότερων επεισοδίων – εκφώνησε μέρος του διαγγέλματός της στα κέτσουα, τη γλώσσα που μιλάει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις Άνδεις.
Έγιναν διαδηλώσεις εναντίον του Καστίγιο όταν ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο την 7η Δεκεμβρίου και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, κάνοντας σαφές πως στο μεταξύ θα κυβερνούσε με διατάγματα – προτού παυθεί από το κοινοβούλιο, στην τρίτη προσπάθεια, έπειτα από δεκαεπτά μήνες που έμεινε στην εξουσία.
Αντίπαλοι του Καστίγιο είδαν στις αποφάσεις του πρώην προέδρου απόπειρα «πραξικοπήματος», υποστηρικτές του πρώην προέδρου εντός και εκτός της χώρας επιστρέφουν την κατηγορία στους αποστολείς της.
Ο πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής από την επαρχία, «ο πρώτος φτωχός» που ανέλαβε την προεδρία του Περού, συνελήφθη από τους σωματοφύλακές του καθώς προσπαθούσε να καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει άσυλο.
Μετά την αρχική προφυλάκισή του για επτά ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για άλλους 18 μήνες, ως τον Ιούνιο του 2024, ενόσω θα διενεργείται η έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία».
Είναι αντιμέτωπος με ποινή δεκαετούς κάθειρξης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Αλσίδες Ντίας, ο οποίος έχει αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση.
Αίσιο τέλος για 200 τουρίστες
Περίπου 200 τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μάτσου Πίτσου εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων και των ταραχών μπόρεσαν εντέλει να φύγουν το Σάββατο, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Με τρένο, έφθασαν κοντά στην πόλη Πισκακούτσο, στην περιφέρεια της Κούσκο (νότια), όπου πελώριος βράχος εμπόδιζε τη διέλευση. Από εκεί, οι τουρίστες, ανάμεσά τους βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι, διένυσαν με τα πόδια περίπου δυο χιλιόμετρα, για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στην πόλη Κούσκο, όπου λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο.
Ο δήμαρχος χωριού κοντά στο Μάτσου Πίτσου, ο Ντάρουιν Βάκα, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «5.000 τουρίστες» είναι αποκλεισμένοι στην περιφέρεια Κούσκο.
Το αεροδρόμιο της Κούσκο, τουριστικής πρωτεύουσας της χώρας των Άνδεων, επαναλειτουργεί από το μεσημέρι της Παρασκευής.
Επικοινωνία με Άντονι Μπλίνκεν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε την Παρασκευή με την Ντίνα Μπολουάρτε, η χώρα της οποία συνταράσσεται από αιματηρές διαδηλώσεις μετά την παύση από το κοινοβούλιο και τη σύλληψη του προκατόχου της την 7η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στη συνδιάλεξη αυτή την 16η Δεκεμβρίου, ο Μπλίνκεν «ενεθάρρυνε τις πολιτικές αρχές και τους θεσμούς του Περού να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προστατευθεί η δημοκρατική σταθερότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον Νεντ Πράις.
Ακόμη, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν «υπογράμμισε την ανάγκη όλα τα μέρη του Περού να εμπλακούν σε εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να κατευναστούν οι πολιτικές διαιρέσεις και να δοθεί έμφαση στη συμφιλίωση».
«Οι ΗΠΑ αδημονούν να συνεργαστούν στενά με την πρόεδρο Μπολουάρτε για κοινούς στόχους και κοινές αξίες που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την οικονομική ευημερία», κατά το δελτίο Τύπου.