Site icon NewsIT

Περού: Συνταγματική προσφυγή κατά του Πέδρο Καστίγιο για σύσταση συμμορίας και διαφθορά

12.10.2022 | 09:58
Περού: Συνταγματική προσφυγή κατά του Πέδρο Καστίγιο για σύσταση συμμορίας και διαφθορά

Η γενική εισαγγελέας του Περού συνταγματική προσφυγή στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο και πρώην υπουργούς της κυβέρνησής του για σύσταση και συμμορία και για διαφθορά, κίνηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην παύση του Καστίγιο ο οποίος εξελέγη το 2021.

«Υποβάλω συνταγματική προσφυγή εναντίον του Χοσέ Πέδρο Καστίγιο Τερόνες ως προέδρου της Δημοκρατίας διότι φέρεται να διέπραξε αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης συστήνοντας εγκληματική οργάνωση», ανέφερε η γενική εισαγγελέας, η Πατρίσια Μπεναβίδες, στο έγγραφο της, που κατέθεσε στο κοινοβούλιο και μεταφόρτωσε στο Twitter.

Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται συνταγματική προσφυγή στο περουβιανό κοινοβούλιο εναντίον του αρχηγού του κράτους.

Αναμένεται να οδηγήσει σε νέα δικαστική μάχη στο Κογκρέσο, όπου η δεξιά αντιπολίτευση ευελπιστεί ότι θα οδηγήσει εντέλει στην παύση του Καστίγιο, σε βάρος του οποίου έχει ήδη κινήσει δυο φορές διαδικασίες παραπομπής σε δίκη και απομάκρυνσης από το αξίωμα.

Στο στόχαστρο και άλλα δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης

Η προσφυγή βάζει ακόμη στο στόχαστρο δύο πρώην μέλη της κυβέρνησης του Πέδρο Καστίγιο. Τον Χουάν Σίλβα, που είχε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και των Επικοινωνιών, και τον Χέινερ Αλβαράδο, που διετέλεσε υπουργός αρμόδιος για ζητήματα στέγης. Κατηγορούνται για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και χαρακτηρίζονται κεντρικά μέλη του υποτιθέμενου κυκλώματος διαφθοράς, της «συμμορίας» που κατηγορείται πως σύστησε ο πρόεδρος. 

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη φερόμενη ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην προεδρία με σκοπό την εξασφάλιση παράνομων κερδών» από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με την Μπεναβίδες, η οποία τόνισε πως «επαφίεται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου στο κοινοβούλιο να αποφανθεί για τη συνταγματική προσφυγή στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς».

Το περουβιανό Κογκρέσο αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή τις επόμενες ημέρες. Χρειάζονται τουλάχιστον 66 ψήφοι από τις συνολικά 130 για να παυθεί ο Καστίγιο, η συμμαχία του οποίου δεν διαθέτει πλέον παρά το ένα τρίτο των εδρών.

Καστίγιο: Πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από τη γενική εισαγγελία

Ο Πέδρο Καστίγιο χαρακτήρισε τη συνταγματική προσφυγή, τις εφόδους και τις συλλήψεις σε σπίτια συμμάχων και συγγενών του νωρίτερα χθες απόπειρα «πραξικοπήματος», ενορχηστρωμένη από τη γενική εισαγγελέα.

Μίλησε για «πολιτικό διωγμό» εναντίον του και διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει αμετακίνητος και θα κυβερνήσει ως το πέρας της θητείας του, το 2026. Κατήγγειλε πως «έχουμε σήμερα πολιτικοποιημένη εισαγγελία που, αντί να προσαγάγει σε δίκες δίκτυα αληθινών εγκληματιών» βάλθηκε να τον ανατρέψει.

Ο πρωθυπουργός του, ο Ανίμπαλ Τόρες, δήλωσε ότι η συνταγματική προσφυγή είναι η ίδια αντισυνταγματική, αφήνοντας να γίνει σαφές πως η προσεχής νομική μάχη θα αφορά επίσης τα όρια αυτού του μηχανισμού.

Ο πρόεδρος έχει ασυλία ως τον Ιούλιο του 2026, όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία του, μολαταύτα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες πέντε έρευνες ποινικής φύσης σε βάρος του.

Η συνταγματική προσφυγή κατατέθηκε την ημέρα που ερευνητές της εισαγγελίας έκαναν έφοδο στο σπίτι αδελφής του αρχηγού του κράτους, αναζητώντας ανιψιά του που φέρεται να ανήκει στη «συμμορία». Ερευνήθηκαν σπίτια άλλων δώδεκα υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων έξι κοινοβουλευτικών της αντιπολίτευσης, που φέρονται να ενεπλάκησαν σε αθέμιτη σύμπραξη με την κυβέρνηση Καστίγιο.

«Οι υπηρεσίες της εισαγγελέας εισέβαλαν στο σπίτι της αδελφής μου. Η μητέρα μου βρισκόταν εκεί. Αυτή η καταχρηστική ενέργεια έβλαψε την υγεία της. Καθιστώ την γενική εισαγγελέα υπεύθυνη για την υγεία της γηραιάς μητέρας μου», που αναρρώνει από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ανέφερε σε αγανακτισμένο τόνο μέσω Twitter ο Καστίγιο.

Πέντε πρώην στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού προφυλακίστηκαν για δέκα ημέρες στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Έρευνες και κατά της συζύγου και των κουνιάδων του

Η σύζυγος του προέδρου και δύο αδελφοί της αντιμετωπίζουν επίσης έρευνες και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για να αποφασιστεί εάν θα τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα για τρία χρόνια.

Η αστάθεια έχει μετατραπεί σε χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής σκηνής στο Περού. Η χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς την παραγωγή χαλκού γνώρισε πέντε προέδρους από το 2016, ανάμεσά τους τρεις μέσα σε μια εβδομάδα, στα τέλη του 2020.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version