Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Περού: Βίντεο ντοκουμέντο από τη φυλή Mashco Piro που ζει εδώ και 600 χρόνια χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

Περού: Βίντεο ντοκουμέντο από τη φυλή Mashco Piro που ζει εδώ και 600 χρόνια χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Φωτογραφία: Reuters

Στις φωτογραφίες και το βίντεο που πλαισιώνουν το εν λόγω θέμα, απεικοnίζονται τα μέλη μιας φυλής κυνηγών στο Περού

Η φυλή Mashco Piro από το Περού, είναι γνωστή ως η «τελευταία φυλή του Αμαζονίου ή «χαμένη» φυλή που ζει εδώ και 600 χρόνια, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Στις φωτογραφίες του Reuters, τα μέλη της φυλής κυνηγών-συλλεκτών, κραδαίνουν δόρατα στις όχθες ενός ποταμού στο απομακρυσμένο Περού – εν μέσω φόβων ότι το τροπικό δάσος που ζουν διαταράσσεται όλο και περισσότερο από την υλοτομία.  

Στο σπάνιο βίντεο, η ομάδα στέκεται σε μικρές ομάδες, ενώ κάποιοι τρέχουν για να σηκώσουν μεγάλα δόρατα που βρίσκονται  στο χώμα. Άλλοι μιλούν, άλλοι κάνουν χειρονομίες ο ένας στον άλλο και βοηθούν να μεταφέρουν αντικείμενα κατά μήκος του ποταμού.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η απομονωμένη φυλή βγαίνει όλο και πιο συχνά από το «σπίτι» της στην περιοχή Madre de Dios στο νοτιοανατολικό Περού, καθώς οι υλοτόμοι καταστρέφουν το τροπικό δάσος.

Η Survival International, που συνεργάζεται με φυλές σε όλο τον κόσμο για την ασφάλειά τους, αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι της φυλής εμφανίστηκαν κοντά σε άλλους οικισμούς φυλών στο νοτιοανατολικό Περού τις τελευταίες ημέρες, ανησυχώντας για την παρουσία των υλοτόμων.

Τα μέλη της Mashco Piro φωτογραφήθηκαν στα τέλη Ιουνίου στις όχθες ενός ποταμού στην περιοχή Madre de Dios, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, ανέφερε η Survival International, καθώς δημοσίευσε τις φωτογραφίες την Τρίτη (16.07.2024).

«Αυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός απομονωμένων Mashco Piro ζουν μόνοι τους λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου οι υλοτόμοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους», δήλωσε η διευθύντρια της Survival International Caroline Pearce.

Οι Mashco Piro, οι οποίοι κατοικούν σε μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ δύο φυσικών αποθεμάτων στο Madre de Dios, έχουν εμφανιστεί κατά κανόνα σπάνια και δεν επικοινωνούν πολύ με τους Yine ή με οποιονδήποτε άλλον, σύμφωνα με τη Survival International.

Η Survival International καλεί τώρα το Συμβούλιο Διαχείρισης Δασών (Forest Stewardship Council – FSC) να αποσύρει τις πιστοποιήσεις των δραστηριοτήτων της Catahua και ζητά υποστήριξη για την προστασία των φυλών που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το δάσος.

Ο Alfredo Vargas Pio, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης των ιθαγενών, δήλωσε την Τρίτη: «Οι εργάτες υλοτομίας θα μπορούσαν να φέρουν νέες ασθένειες που θα εξαφάνιζαν τους Mashco Piro, ενώ υπάρχει επίσης κίνδυνος βίας και από τις δύο πλευρές, οπότε είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν και να προστατευτούν νομικά τα εδαφικά δικαιώματα των Mashco Piro».

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή εν τη γενέσει της – είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να εκδιωχθούν οι υλοτόμοι και να προστατευθεί επιτέλους σωστά η επικράτεια των Mashco Piro», πρόσθεσε η κα Pearce.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις