Χάος επικρατεί στο Περού με διασηλώσεις και επεισόδια να ταράζουν τη χώρα, μετά τη σύλληψη του Πέδρο Καστίγιο.
Πέντε σκοτώθηκαν στα νέα επεισόδια στο Περού, στις περιφέρειες Αρεκίπα (νότια) και Τσιντσέρος (νοτιοανατολικά), καθώς συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια οι διαδηλώσεις εναντίον της νέας προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και υπέρ της προκήρυξης εκλογών.
Έτσι συνολικά αυξήθηκαν σε 7 οι νεκροί «Έχουμε καταγράψει επτά θανάτους από την Κυριακή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή στο γραφείο του Συνηγόρου.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πορεία που απώθησαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας στην Τσιντσέρος, στην περιφέρεια Απουρίμακ, ιδιαίτερη πατρίδα της Μπολουάρτε.
Ο πέμπτος θάνατος της ημέρας καταγράφτηκε στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Περού, όπου επενέβη η αστυνομία για να διώξει από το αεροδρόμιο εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τον διάδρομο αποπροσγειώσεων κι είχαν στήσει φλεγόμενα οδοφράγματα.
Την Κυριακή, δυο άνθρωποι, μια έφηβη κι ένας νέος, σκοτώθηκαν στην Ανταουάιλας, επίσης στην Απουρίμακ.
Ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες, τρεις ήταν έφηβοι, ένας 15 ετών και δύο 16 ετών.
Αλληλεγγύη στον Καστίγιο
Οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Κολομβίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την προεδρία του Περού με απόφαση του Κογκρέσου και τέθηκε υπό κράτηση.
«Ο πρόεδρος Καστίγιο Τερόνες, από την ημέρα της εκλογής του, μετατράπηκε σε θύμα διωγμού, εχθρικού, αντιδημοκρατικού, κατά παραβίαση του Άρθρου 23 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τις κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών και δημοσιοποιήθηκε χθες από το μεξικανικό και το κολομβιανό ΥΠΕΞ.
Ο πρώην πρόεδρος του Περού, που εξελέγη το 2021, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατ’ εντολή της δικαιοσύνης, που τον κατηγορεί για «στάση» και «συνωμοσία», μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο της χώρας.
«Παροτρύνουμε όλους όσοι αποτελούν μέρος των (περουβιανών) θεσμών να απόσχουν από την αναίρεση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις ελεύθερες εκλογές», συνεχίζουν οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών.