Κόσμος

Πέθανε γιατί δούλεψε 159 ώρες υπερωρίες σε ένα μήνα – “Δικαίωση” τέσσερα χρόνια μετά

Ήταν Ιούλιος του 2013 όταν η δημοσιογράφος Μίουα Σάντο βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς, εξαιτίας υπερκόπωσης. Η υπόθεση αποκαλύπτεται 4 χρόνια μετά και Ιαπωνία.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ημέρα που η νεαρή δημοσιογράφος Μίουα Σάντο έφυγε από τη ζωή. Η νεαρή δημοσιογράφος εργαζόταν στην δημόσια τηλεόραση NHK.

Η 31 ετών Μίουα Σάντο κάλυπτε την πολιτική επικαιρότητα στο Τόκιο. Τη βρήκαν νεκρή στο κρεβάτι της τον Ιούλιο του 2013. Αιτία θανάτου, ανακοπή καρδιάς.

Υπερκόπωση

Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από τον θάνατό της για να καταλήξουν οι αρχές στην Ιαπωνία στο συμπέρασμα πως η Μίουα Σάντο πέθανε από υπερκόπωση. Πως η καρδιά της δεν άντεξε τον υπερβολικό αριθμό ωρών που εργαζόταν.

Τον μήνα πριν το θάνατό της, είχε δουλέψει 159 ώρες υπερωρίες, με μόλις δυο ρεπό.

Η νεαρή δημοσιογράφος εργαζόταν στην δημόσια τηλεόραση NHK.

Η “δικαίωση”

Αν μπορεί φυσικά κανείς να μιλήσει για δικαίωση μιας γυναίκας που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 31 της χρόνια. Οι γονείς της Μίουα Σάντο δεν σταμάτησαν να κάνουν αγώνα. Για να μην πάθει το παιδί κάποιου άλλου, ό,τι έπαθε το δικό τους.

Τέσσερα χρόνια μετά λοιπόν, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει την υπόθεση. “Υπέκυψε” στις πιέσεις των γονιών της 31χρονης, που απαιτούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν νέα κρούσματα.

Έτσι, το NHK δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αλλαγές των συνθήκων εργασίας. Και φυσικά δημοσιοποίησε πως η Μίουα Σάντο πέθανε από “Καρόσι”.

Τι είναι το «Καρόσι»

Η υπόθεση φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα που έχει γίνει γνωστό στην Ιαπωνία με την ονομασία «Καρόσι»: τον θάνατο λόγω εξάντλησης από υπερβολική εργασία, σε μια χώρα διαβόητη για τις ημέρες εργασίας χωρίς τέλος. Ο θάνατος της νεαρής δημοσιογράφου έφερε εξάλλου σε δύσκολη θέση το NHK. Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας έχει κάνει εκστρατείες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Μίουα Σάντο κάλυψε τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της τοπικής βουλής στο Τόκιο τον Ιούνιο και τις εκλογές για τη Γερουσία της Ιαπωνίας τον Ιούλιο. Πέθανε τρεις μέρες μετά τις εκλογές για τη Γερουσία.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στη χώρα, πολύ περισσότερο διότι το NHK έχει καλύψει εκτενώς παρόμοιες τραγωδίες σε άλλες μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις.

«Λυπούμαστε που χάσαμε μια εξαίρετη δημοσιογράφο και παίρνουμε σοβαρά το γεγονός ότι ο θάνατός της κρίθηκε ότι συνδεόταν με την εργασία της», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του NHK, Ριοΐτσι Ουέντα.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να γίνει μεταρρύθμιση με τη βοήθεια των γονιών της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα