Πέθανε σε ηλικία 87 ετών η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, που αποτέλεσε μία ιστορική φυσιογνωμία για τις ΗΠΑ, έχοντας διοριστεί από το 1993 ως δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Η Γκίνσμπεργκ ήταν διάσημη νομικός που πάλεψε όλη της τη ζωή για τα πολιτικά δικαιώματα, με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και των μαύρων, πετυχαίνοντας την αλλαγή πολλών σημαντικών νομοθεσιών που βρίσκονται σε ισχύ μέχρι και σήμερα, πριν διοριστεί ως ισόβια δικαστής από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο θάνατός της προκαλεί σοκ στο κόμμα των Δημοκρατικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Γκίνσμπεργκ είχε μετατραπεί στο απόλυτο πρότυπο κατά του συντηρητισμού, αλλά την ίδια ώρα ήταν κι αυτή που διατηρούσε την… αντίσταση έναντι των Ρεπουμπλικανών στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά και το διορισμό του Μπρετ Κάβανο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η αποχώρησή της από το προσκήνιο ενδέχεται έτσι να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης, η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Breaking News: Ruth Bader Ginsburg has died. The second woman to serve on the Supreme Court, she had powerful opinions that made her a cultural icon. She was 87. https://t.co/9oJ760Lrif
— The New York Times (@nytimes) September 18, 2020
Ποια ήταν η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό. Οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία. Στα 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα, σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με τον μεγαλύτερο θαυμαστή της, τον μελλοντικό σύζυγό της Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957, άρχισε τις σπουδές της σχολή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως μια από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών – η πρώτη ήταν η Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ – που ενέπνευσε όσο κανένας άλλος δικαστής τον αμερικανικό λαό για τους αγώνες της για τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτή τη μικροσκοπική γυναίκα με τα μεγάλα γυαλιά είχε καλέσει να παραιτηθεί το 2016 ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την ακατάλληλη για να βρίσκεται στον θώκο λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, μετά τις έντονες επικρίσεις της σε σειρά συνεντεύξεων της εναντίον του Τραμπ.