ύμφωνα με το BBC, ο εξέχων μπλόγκερ και επιχειρηματίας του Διαδικτύου πέθανε από καρδιακή προσβολή. Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Νόσικ ήταν συνιδρυτής και εκδότης των μεγαλύτερων διαδικτυακών εκδόσεων στη Ρωσία. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, υποστήριζε ότι το Διαδίκτυο είναι πάντα “ένα νησί ελευθερίας” και θα παραμείνει έτσι παρά τις προσπάθειες να περιοριστεί.
“Είναι απλά αδύνατο να το πιστέψουμε”, έγραψε στο Twitter o πολιτικός της αντιπολίτευσης ‘Ιλια Γιασίν. “Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου!”. Ο Αντόν Νόσικ εγκαινίασε το 1999 μια από τις πρώτες πύλες διαδικτυακής ενημέρωσης στη Ρωσία, τη Gazeta.ru, καθώς και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως οι Lenta.ru και Newsru.com, υπό τη διπλή του ιδιότητα του δημοσιογράφου και του επιχειρηματία. Διατηρούσε ένα από τα ιστολόγια με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη χώρα.
“Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του ρωσικού Ιντερνετ”, γράφει σήμερα η εφημερίδα Vedomosti, αποχαιρετώντας τον. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, φανατικός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο ενός “πραγματικού επαγγελματία, πρωτοπόρου του Διαδικτύου στη Ρωσία”. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε ότι θεωρεί “μέντορά του” τον Νόσικ, τονίζοντας ότι ο εκλιπών είχε “καθοριστική επιρροή” στις απόψεις και στις δραστηριότητές του (Ναβάλνι) που είχαν σχέση με το Ιντερνετ και τη δημοσιογραφία”.
Ο Αντόν Νόσικ είχε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τη διαχείριση των μμε και ήταν κυρίως γνωστός ως σημαίνων μπλόγκερ και σχολιαστής της επικαιρότητας, ενώ οι ιστοσελίδες που ίδρυσε άλλαξαν χέρια και υιοθέτησαν σταδιακά ηπιότερη αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στο Κρεμλίνο.
Ιδιαίτερα επικριτικός για τη στροφή που επιχειρείται από το 2014 από τις αρχές στον έλεγχο του ρωσικού Ιντερνετ, ο Αντόν Νόσικ προειδοποίησε επανειλημμένα για τη “μεταμόρφωση της Ρωσίας σε Βόρεια Κορέα όσον αφορά τη διαχείριση και επεξεργασία του Ιντερνετ”.
Το 2016, ο Νόσικ καταδικάστηκε σε βαρύ πρόστιμο γιατί κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να “σβήσει τη Συρία από τον χάρτη”, την επομένη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Δαμασκού. Ο Αντόν Νόσικ έζησε στο Ισραήλ μεταξύ 1990 και 1997 και είχε διπλή υπηκοότητα, ρωσική και ισραηλινή.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ