Site icon NewsIT

Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας Τομ Κορολόγος: Είχε πείσει τον Ρίγκαν να καθιερώσει τη δεξίωση για την Ελλάδα

31.07.2024 | 13:04
Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας Τομ Κορολόγος: Είχε πείσει τον Ρίγκαν να καθιερώσει τη δεξίωση για την Ελλάδα

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο Τομ Κορολόγος, ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας που είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο. Τον αποκαλούσαν ο «101ος Γερουσιαστής» λόγω της μεγάλης επιρροής του στο Καπιτώλιο.

Ο Τομ Κορολόγος είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στο πλευρό προέδρων των ΗΠΑ, έχοντας υπάρξει για δεκαετίες μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα στην Ουάσιγκτον.

Γεννημένος στις 6 Απριλίου 1933 στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, ο Κορολόγος ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών που δραστηριοποιούταν όπως πολλοί ομογενείς της εποχής στον χώρο της εστίασης.

Η πολιτική καριέρα του ξεκίνησε το 1962, όταν άφησε ένα επιτυχημένο διαφημιστικό πρακτορείο για να υπηρετήσει ως εκπρόσωπος Τύπου στο γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Γιούτα Wallace F. Bennett.

Στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας δεν ξέχασε την ελληνική καταγωγή του. Μάλιστα, είχε συμβάλει καθοριστικά στο να δημιουργηθεί η παράδοση της ετήσιας δεξίωσης για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο. Ο Τομ Κορολόγος είχε αξιοποιήσει την πρόσβαση που είχε στον πρόεδρο Ρήγκαν, πείθοντας τον να ανοίξει την πόρτα του Οβάλ Γραφείου για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και μια ολιγομελή αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Νωρίτερα είχε υπηρετήσει στη θέση του Αναπληρωτή Βοηθού του Προέδρου για Νομοθετικές Υποθέσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Νίξον και του Φορντ. Το 1975, ίδρυσε την εταιρεία λόμπι Timmons and Company. Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικύρωση 300 διορισμών από την Γερουσία όπως του αντιπροέδρου Νέλσον Ροκφέλερ και του ανώτατου δικαστή William Rehnquist.

Από το 2004 έως το 2007, ο Κορολόγος υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο, όπου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα Μουσουλμανικής Επικοινωνίας που αργότερα υιοθετήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και χρησιμοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, παρευρέθηκε σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τον Απρίλιο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν τον ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος και είχαν μια εγκάρδια συνομιλία.

Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γιούτα και της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η κηδεία του θα γίνει στις 10:00 π.μ. τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2024, στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version