Παρασκευή, 26 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Πέθανε ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Πιέρ Μορουά

Πέθανε ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Πιέρ Μορουά

Σε ηλικία 84 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή ο ηγέτης της πρώτης σοσιαλιστικής κυβέρνησης της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν.

“Ένας πυλώνας του δημοκρατικού σοσιαλισμού έφυγε”, είπε υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.ανακοινώνοντας τον θάνατο του Πιέρ Μορουά στους δημοσιογράφους στο Τόκιο, όπου συνοδεύει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε επίσημο ταξίδι.

Ο Πιέρ Μορουά είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για την αφαίρεση κακοήθους όγκου στον πνεύμονα τον Απρίλιο του 2012. Είχε νοσηλευτεί εκ νέου την 1η Ιουνίου σε νοσοκομείο στην περιφέρεια του Παρισιού. Ο Μορουά φαίνεται ότι εκδήλωσε “αδιαθεσία μετά τη νοσηλεία του που ήταν προγραμματισμένη” στο πλαίσιο της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν μετά την εγχείρηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Δήμαρχος της Λιλ στη βόρεια Γαλλία επί 28 χρόνια (1973 έως 2001), θέση στην οποία τον διαδέχτηκε η Μαρτίν Ορμπί, ο Μορουά ήταν επικεφαλής τριών κυβερνήσεων συνεργασίας της αριστεράς έως το 1984, οπότε τον διαδέχτηκε ο Λοράν Φαμπιούς στο Μέγαρο Ματινιόν.

Βουλευτής της βόρειας περιφέρειας της Γαλλίας (1973-1981 και 1986 έως 1992), ευρωβουλευτής (1979-1981), πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιφέρειας Νορ-Πα-ντε-Καλέ (1974-1981) και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς , όπου διαδέχθηκε τον Βίλι Μπραντ (1992 έως 1999), ο Μορουά διετέλεσε επίσης γερουσιαστής από το 1992 έως τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο Πιερ Μορουά υπήρξε επίσης ιδρυτής (1993) και πρόεδρος του Ιδρύματος Ζαν Ζορές.


 
“Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας της αριστεράς όταν αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα στην εξουσία επί 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Έλαβε γενναία μέτρα που αποκλήθηκαν λιτότητα, υπηρέτησε τη χώρα του χωρίς ποτέ αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αξίες της”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

“Ο Μορουά ήταν σοσιαλιστής, ήθελε η κοινωνική δικαιοσύνη να εμπνέει όλες τις ενέργειές του”, πρόσθεσε ο Ολάντ.

“Ο Μορουά δεν έσφαλλε, δεν ψευδόταν, ακολουθούσε ως το τέλος τις πεποιθήσεις του εξετάζοντας την πραγματικότητα όπως αυτή ήταν. Ήταν ένας άνδρας που διακατεχόταν από πίστη, πίστη στην εργατική καταγωγή του, στην περιφέρειά του, στο σκοπό του, στο σοσιαλισμό και στην ενότητα της αριστεράς”.

“Ο Μορουά ήταν επίσης ουμανιστής, αγαπούσε τα απλά πράγματα, αλλά ήταν και απαιτητικός. Πίστευε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, σε όλες τα αξιώματα, σε κάθε τι που είναι το αλάτι της ζωής. Αυτό που συνήθιζε να λέει ήταν ότι πρέπει να βάζουμε γαλάζιο στον ουρανό. Σήμερα είναι μαζί με το γαλάζιο”, είπε ο Ολάντ εκφράζοντας λύπη για την απώλεια ενός συνεργάτη.

Διαβάστε

Ο θάνατος ενός αντιφασίστα – Συγκλονισμένη η Γαλλία από την δολοφονία του νεαρού από νεοναζί

Ο Ολάντ ζητά έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, καθώς “απειλούνται” οι εξαγωγείς γαλλικών κρασιών

Το ΔΝΤ πιέζει τη Γαλλία για περιορισμό των δαπανών

Μαχαίρι” στα οικογενειακά επιδόματα στη Γαλλία για να βρουν 2 δισ. ευρώ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε