Κυριακή, 7 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Πέθανε ο Νιλ Σάιμον

Πέθανε ο Νιλ Σάιμον

– Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο σπουδαίος συγγραφέας Νιλ Σάιμον
– Επιπλοκές από πνευμονία η αιτία του θανάτου του
– Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς
– Ήταν ο άνθρωπος που έγραψε το “Ξυπόλυτοι στο Πάρκο” και το “Παράξενο Ζευγάρι” – Είχε τιμηθεί με τρία βραβεία Tony

Την ημέρα που οι ΗΠΑ αποχαιρέτισαν έναν από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς πολιτικούς, τον Τζον Μακέιν, θρηνούν ακόμη μια σημαντική απώλεια. Αυτή του Νιλ Σάιμον, εντός από τους πιο σπουδαίους θεατρικούς συγγραφείς στην ιστορία τους. Σε ηλικία 91 ετών, ο Νιλ Σάιμον, ο συγγραφέας του “Ξυπόλυτοι στο πάρκο” και όχι μόνο ο άνθρωπος που προτάθηκε 17 φορές για βραβείο Tony και κέρδισε τρεις από αυτές, έφυγε από τη ζωή.

Φωτογραφία Reuters

Ο Νιλ Σάιμον αντιμετώπιζε εδώ και πολύ καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας. Έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ήταν σε μηχανική υποστήριξη και στις 01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Η σύζυγός του και δυο από τις κόρες του, η Νάνσι και η Έλεν ήταν στο πλευρό του έως την τελευταία του πνοή.

Αρχικά το TMZ μετέδωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια. Αργότερα έγινε γνωστό πως η αιτία του θανάτου του ήταν επιπλοκές από πνευμονία.

Ήταν ένας από τους δημιουργικότερους και δημοφιλέστερους συγγραφείς του Μπρόντγουεϊ που συνδύαζε χιούμορ και δράμα.

Ο Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1927 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Είχε υπογράψει 30 θεατρικά έργα, ανάμεσά τους το “Ξυπόλυτοι στο Πάρκο”, το “Παράξενο Ζευγάρι”, “Τα παιδιά από το Μπιλόξι”, “Το Κορίτσι του Αποχαιρετισμού”. Πολλά από τα έργα του είχαν μεταφερθεί στη “μεγάλη οθόνη”.

Για το Lost in Yonkers, τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ Καλύτερου Δραματικού Θεατρικού Έργου.

Φωτογραφία Reuters

Ένα νέο έργο του Σάιμον υπήρχε σχεδόν σε κάθε θεατρική σεζόν του Μπρόντγουεϊ από το 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Ένας κριτικός είχε γράψει ότι ο Νιλ Σάιμον δεν είναι απλώς ένας επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, αλλά θεσμός.

Ο Νιλ Σάιμον τιμήθηκε με το βραβείο του Kennedy Center το 1995 από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για την συμβολή του στις τέχνες και την λαϊκή κουλτούρα του 20ού αιώνα. «Προκαλεί εμάς και τον εαυτό του ποτέ να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά. Ευχαριστούμε για το σπίρτο και την σοφία», είχε πει ο Κλίντον στην απονομή του βραβείου.

Είχε κάνει τέσσερις γάμους. Ο τελευταίος ήταν με την Ελέιν Τζόις, με την οποία παντρεύτηκε το 1999. Είχε επίσης παντρευτεί την Ντάιαν Λάντερ (1990-1998), τη Μάρσα Μέισον (1973-1983) και τη Τζόαν Μπάιμ (1953-1973). Είχε αποκτήσει τρεις κόρες, τη Νάνσι, την Έλεν και τη Μπριν.

Φωτογραφία Reuters

Με πληροφορίες από Fox News και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις