Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ

Πένθος στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμούργου και συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών και μόλις μερικές μέρες μετά την τελευταία, μακρά, νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Ήταν 73 χρόνια παντρεμένος με τη Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Το θάνατό του ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Απριλίου. 

«Με μεγάλη θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότης, η Βασίλισσα, ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Υψηλότητος, πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου”, αναφέρει η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. 

Όπως έγινε γνωστό από το παλάτι, ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε ήρεμος σήμερα το πρωί το κάστρο του Γούινδσορ. 

Ήδη, η σημαία στο παλάτι κυματίζει μεσίστια. Η κηδεία του θα γίνει στο Κάστρο του Γουίνδσορ και λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό, η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Η βασίλισσα, όπως ανακοινώθηκε, μπαίνει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών. 

  

Στα 73 χρόνια του γάμου τους, ο πρίγκιπας Φίλιππος απέκτησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ τέσσερα παιδιά (τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Έντουαρντ) και οκτώ εγγόνια και 10 δισέγγονα. 

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε μπει στο νοσοκομείο για μια μικρή καρδιολογική επέμβαση, όπως είχε ανακοινωθεί, και είχε μείνει νοσηλευόμενος για 28 ημέρες. Πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο Κάστρο του Γουίνδσορ, δίπλα στη Βασίλισσα Ελισάβετ. Στα 73 χρόνια του γάμου τους και στα 69 της βασιλείας της, ο Φίλιππος (γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης) είχε χαρακτηριστεί ως η “δύναμη” και ο “βράχος” της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ελισάβετ το 1947 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της μοναρχίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Η Ελισάβετ είχε ερωτευτεί τον νεαρό Φίλιππο απ’ όταν ήταν έφηβη κι εκείνος ήταν στο πλευρό της, υπηρετώντας το στέμμα και τη Βρετανία. Μόνο πριν από μερικά χρόνια, εξαιτίας και της επιβαρυμένης υγείας του, είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. 

Πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες πριμ συμπληρώσει τα 100 χρόνια του και λίγες μέρες πριν τα γενέθλια της Ελισάβετ, στις 21 Απριλίου.

Ζωή σαν παραμύθι 

Οι γονείς του Φιλίππου ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η πριγκίπισσα Αλίκη, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν, του τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών. Η ζωή του ήταν σχεδόν απ’ τη στιγμή της γέννησής του ταραχώδης.

Στην ηλικία των 18 μηνών μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά για πορτοκάλια σε βρετανικό πλοίο μαζί με τους γονείς του και τις τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του, ακολουθώντας την οικογένεια στην εξορία, ενώ ο θείος του, ο βασιλιάς της Ελλάδας, έχει υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Στη συνέχεια γνωρίζει μοναχικά και ταραγμένα παιδικά χρόνια, μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Η μητέρα του, καταθλιπτική, νοσηλεύεται και στη συνέχεια εντάσσεται στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο πατέρας του πήγε να ζήσει στο Μονακό. Οι αδελφές του παντρεύονται Γερμανούς, ένας εκ των οποίων είναι αξιωματούχος των ναζί.

Συγγενείς πήραν κοντά τους τον Φίλιππο και φροντίζουν για την εκπαίδευσή του πριν ενταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό και λάβει ενεργά μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Φίλιππος είναι 18 ετών όταν πρωτοσυναντά την Ελισάβετ, η οποία παρότι είναι 13 χρόνων ερωτεύεται τον όμορφο αξιωματικό.

Οι γονείς της νεαρής πριγκίπισσας δεν βλέπουν με καλό μάτι το δεσμό τους: ο Φίλιππος είναι ξένος πρίγκιπας, αδέκαρος και όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος. Όμως η “Lilibet” τον λατρεύει και ο γάμος τους τελείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Το ζευγάρι μετακομίζει στη Μάλτα, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος μόλις είχε μετατεθεί. Ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν γίνεται διοικητής και συνεχίζει να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του.
Ο πρόωρος θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952, που ωθεί την Ελισάβετ στο θρόνο, είναι γι’ αυτόν πλήγμα, σύμφωνα με τους οικείους του. Πρέπει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία του και την αγάπη του στο Ναυτικό και να γίνει ο σύζυγος της βασίλισσας.

Ο Φίλιππος αποδέχεται να βαδίζει δύο βήματα πίσω από τη γυναίκα του, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρύψει εντελώς την απογοήτευσή του γι’ αυτό.
Έτσι, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ συνέστησε στην οικογένεια να πάρει το όνομα Γουίνδσορ αντί Μαουντμπάτεν, ο Φίλιππος αντέδρασε με οργή. Ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε σε βάρος της πίστης του στη βασίλισσα. “Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα”, είχε δηλώσει.

Η φλογερή ιδιοσυγκρασία του και εντελώς αντίθετη με το “πολιτικά ορθό” τον οδηγεί σε γκάφες, και λεκτικά ατοπήματα που έχουν μερικές φορές ξενοφοβική χροιά. Σε μια Κενυάτισσα που του προσφέρει ένα δώρο το 1984, την ρωτά: “Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;”. Σ’ ένα 13χρονο αγόρι που του αποκαλύπτει το όνειρό του να γίνει αστροναύτης, το 2001, ο Φίλιππος απαντά: “Είσαι πάρα πολύ παχύς”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις