Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Την είδηση για το θάνατο του Χόσνι Μουμπάρακ, που ήταν πρόεδρος της Αιγύπτου για 30 χρόνια μέχρι την πτώση του από την εξουσία, μετέδωσε αρχικά η εφημερίδα Watan αλλά στη συνέχεια και η κρατική τηλεόραση.
Ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου είχε υποβληθεί, πριν από μερικές εβδομάδες, σε σε χειρουργική επέμβαση. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εκδίωξή του από την εξουσία και τη φυλάκισή του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1981, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ.
Οι διαδηλώσεις και η βίαιη καταστολή τους, τον Ιανουάριο του 2011 στο πλαίσιο της “Αραβικής Άνοιξης”, σήμαναν το τέλος της εξουσίας του. Ύστερα από 18 μέρες διαδηλώσεων, ο Μουμπάρακ έκανε δεκτό το κύριο αίτημα των διαδηλωτών: παραιτήθηκε από την εξουσία.
Ποιος ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ
Ο Χόσνι Μουμπάρακ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1928.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1949, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορική Ακαδημία, ως πιλότος.
Υπηρέτησε ως αξιωματικός της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας από διάφορες θέσεις.
Από τον Φεβρουάριο του 1959 έως τον Ιούνιο του 1961, ο Μουμπάρακ πήρε περαιτέρω εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση, παρακολουθώντας μια σοβιετική σχολή εκπαίδευσης πιλότων στη Μόσχα και άλλη στην αεροπορική βάση Καντ, στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Κιργιστάν.
Κατά την επιστροφή του στην Αίγυπτο, υπηρέτησε ως αρχηγός πτέρυγας και διοικητής βάσης. Τον Νοέμβριο του 1967, ο Χόσνι Μουμπάρακ έγινε διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε Αρχηγός του Στρατού και το 1972 Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας.
Εξελέγη Πρόεδρος της Αιγύπτου το 1981, μετά τη δολοφονία του Σαντάτ. Παρέμεινε στην εξουσία για τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2011, όπου τον ανέτρεψε η Αιγυπτιακή Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 και τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την εξουσία στις 8 Φεβρουαρίου 2011.
Από την πτώση του μέχρι σήμερα δικάστηκε σε πολλές δίκες για τις ευθύνες που είχε είτε για τις δολοφονίες πολιτών κατά την επανάσταση είτε για προδοσία.
Είχε καταδικαστεί σε ισόβια και έμεινε για χρόνια στη φυλακή μετά την εξέγερση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 2017 μετά την απαλλαγή του από τις περισσότερες κατηγορίες.
Με πληροφορίες και από elwatannews.com