Site icon NewsIT

«Πέθανε» το δέντρο που φύτεψαν Τραμπ – Μακρόν στον Λευκό Οίκο

10.06.2019 | 09:08
«Πέθανε» το δέντρο που φύτεψαν Τραμπ – Μακρόν στον Λευκό Οίκο

Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν ο Εμανουέλ Μακρόν χάριζε στον Ντόναλντ Τραμπ μια βελανιδιά από τη βόρεια Γαλλία. Οι δυο άνδρες, υπό το βλέμμα των συζύγων τους, τη φύτεψαν στον κήπο του Λευκού Οίκου ως σύμβολο της φιλίας τους. Μόνο που η βελανιδιά… «πέθανε».

Το δέντρο δεν κατάφερε να ριζώσει και μοιραία γίνονται οι συνειρμοί: θα συμβεί και το ίδιο με τη σχέση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ;

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ είχαν φυτέψει το δέντρο παρουσία της Μπριζίτ Μακρόν και της Μελάνια Τραμπ αλλά κυρίως μπροστά στις κάμερες και σε… ζωντανή σύνδεση, με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσφέρει το νεαρό δέντρο στον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, τον Απρίλιο του 2018. Μεταξύ δημόσιων εμφανίσεων και ανταλλαγών φιλοφρονήσεων, Μακρόν και Τραμπ, με φτυάρια στα χέρια, έριξαν λίγο χώμα στις ρίζες του φυτού.

Η μικρή βελανιδιά προερχόταν από δάσος της βόρειας Γαλλίας όπου σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 Αμερικανοί πεζοναύτες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όμως το δέντρο-σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας εξαφανίστηκε σχεδόν αμέσως, για να μπει σε καραντίνα. «Είναι υποχρεωτικό για κάθε ζωντανό οργανισμό που εισάγεται στις ΗΠΑ», είχε εξηγήσει ο Ζεράρ Αρό, ο τότε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον. «Θα ξαναφυτευτεί μετά», είχε διαβεβαιώσει.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Στην πραγματικότητα, δεν ξαναφυτεύτηκε ποτέ, αποκάλυψε διπλωματική πηγή, ενώ Μακρόν και Τραμπ συναντώνταν ξανά με την ευκαιρία της 75ης επετείου της απόβασης των συμμάχων στη Νορμανδία, όπου αποπειράθηκαν να βάλουν σε δεύτερο πλάνο τις πολλές διαφωνίες τους, για ζητήματα από το Ιράν ως το εμπόριο, που ήγειραν εντάσεις στη διμερή σχέση την τελευταία χρονιά.

Το δέντρο πέθανε ενώ βρισκόταν σε καραντίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version