Κόσμος

ΠΓΔΜ: “Πράσινο” φως από τη Βουλή στη συμφωνία

- Πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος της ΠΓΔΜ - 69 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα - Απείχαν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (VMRO) - Στα άκρα οι σχέσεις του Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο της χώρας - Τον απείλησε με αποπομπή αλλά ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ήταν μια αναμενόμενη “νίκη” του Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων.

Η συμφωνία επίκυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Ωστόσο 51 βουλευτές της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, μποϊκοταραν τη διαδικασία.

Τώρα, όμως, αρχίζουν τα… δύσκολα για τη σκοπιανή κυβέρνηση. Γιατί αυτό που επικύρωσε η Βουλή, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί και δεν θα υπογράψει.

Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Προς το παρόν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει αυτή την πλειοψηφία.

Σε ειδική συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης (20.06.2018) το σκοπιανό κοινοβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση, επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας. Τη συμφωνία που προβλέπει αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία. Τη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Χειροκροτήματα στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, οι δυο άνθρωποι που υπέγραψαν τη συμφωνία στις Πρέσπες, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των βουλευτών. Όσων είχαν… μείνει, αφού η αντιπολίτευση αποχώρησε.

Ζάεφ: Το τέλος της αβεβαιότητας

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, επανέλαβε ότι εκείνοι που θα πάρουν την οριστική απόφαση για το όνομα είναι οι πολίτες. Έχει δεσμευτεί άλλωστε ότι θα κάνει δημοψήφισμα. «Πριν από τρεις μέρες, υπογράψαμε μια συμφωνία για να τελείωσε μια διαμάχη τριών δεκαετιών. Βάλαμε την υπογραφή που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας. Μια αληθινή λύση και για τις δυο πλευρές», είπε.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και εθνικότητας. «Έχουμε μια συμφωνία με σαφή χαρακτηριστικά για τη μακεδονική γλώσσα, ως εμείς την καταλαβαίνουμε. Η γλώσσα και η εθνικότητα είναι Μακεδονικές, περιέρχονται στη συμφωνία» επεσήμανε. Και πρόσθεσε πως η συμφωνία με την Ελλάδα «προστατεύει την μακεδονική μας ταυτότητα στους αιώνες των αιώνων».

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε και έκκληση να αποφευχθεί η απομόνωση και η ξενοφοβία.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρώτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς: Απελευθερώθηκαν τρεις ισραηλινές, αποφυλακίστηκαν παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Συγκινητικές στιγμές στην απελευθέρωση των τριών γυναικών που κρατούσε για 15 μήνες ομήρους η Χαμάς - Άρχισε η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας
Πρώτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς: Απελευθερώθηκαν τρεις ισραηλινές, αποφυλακίστηκαν παλαιστίνιοι κρατούμενοι