Έτσι ξεκινά άρθρο του Politico, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο -επί πολλά χρόνια- ακανθώδες ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Και συνεχίζει: “Η Ελλάδα πιστεύει πως το όνομα της χώρας αντιπροσωπεύει μια εδαφική απαίτηση σχετικά με την βόρεια περιφέρειά της, που επίσης ονομάζεται Μακεδονία, και έκανε βέτο στο αίτημα για προσχώρηση το 2008.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση, όμως, που ήρθε στην εξουσία την προηγούμενη εβδομάδα βλέπει την ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ ως πρώτη προτεραιότητα. Ελπίζει πως το βέτο της Ελλάδας μπορεί να ξεμπλοκαριστεί με το αναγνωρισμένο από το ΝΑΤΟ όνομα “FYROM” (σ.σ. ΠΓΔΜ, δηλαδή Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Όταν γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, η Μακεδονία (σ.σ. έτσι ονομάζει την ΠΓΔΜ το άρθρο του Politico), σκοπεύει να επανεκκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία. Πολλοί από τα 2 εκατομμύρια της βαλκανικής χώρας αντιτίθενται στο όνομα “ΠΓΔΜ” επειδή θεωρούν πως “ακυρώνει” τη γνησιότητα της εθνικότηράς τους.
“Το να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα μέσα στο οποίο θα μπορούμε να ξεπεράσουμε το όνομα” δηλώνει στο Politico ο πρώην υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Nikola Dimitrov. “Αυτό το βέτο [από την Ελλάδα] δεν βοηθά σε μια πιο φιλική κι δημόσια άποψη στην χώρα έναντι της Ελλάδας, επειδή κλείνουν την πόρτα στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ“. συμπληρώνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Πρέπει να απευθυνθούμε στους Έλληνες φίλους μας“, είπε ο πρώην πρέσβης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τις προτάσεις με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη για να συζητήσει το θέμα της ονομασίας με εκεί υπουργούς. “Όσο πιο καλοί είμαστε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να μας μπλοκάρουν“, δήλωσε.
Η νέα κυβέρνηση ελπίζει πως οι ανησυχίες μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με ρωσική εμπλοκή στα Βαλκάνια θα δώσουν ένα διπλωματικό μομέντουμ ώστε η Μακεδονία να ακολουθήσει το Μαυροβούνιο ως το 30ό μέλος της συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεβ βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη για συζυτήσεις σχετικά με την πιθανότητα εισχώρησης στην ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της εξωτετικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μακεδονία είναι υποψήφια χώρα από το 2005 αλλά οι συζητήσεις μπλοκαρίστηκαν από την Ελλάδα εδώ και χρόνια με αφορμή το όνομα”.
Πηγή: politico.eu