Site icon NewsIT

Πιέσεις Ομπάμα στον ΟΗΕ να “αναλάβει δράση” για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία

23.08.2013 | 15:08
Πιέσεις Ομπάμα στον ΟΗΕ να “αναλάβει δράση” για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιέζει τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν «άμεση, καλύτερη δράση» στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να επιτρέψει την επιθεώρηση του χώρου, όπου καταγγέλθηκε η χρήση χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με ολόκληρη την διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Δεν αναμένουμε τη συνεργασία (της Δαμασκού) με δεδομένο το ιστορικό» της, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα πάντως απέρριψε την ιδέα ότι οι ΗΠΑ «μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν» την περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, αποκαλώντας την ιδέα αυτή «μεγαλοποιημένη». Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και κάθε ανάμιξη του Αμερικανικού στρατού κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ένα «σημαντικό γεγονός» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο χημικά όπλα να χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη κλίμακα.

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» για την οποία είχε κάνει λόγο στο παρελθόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνησή του.

Μπραχίμι: Επείγουσα σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης

Στο μεταξύ, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία καθιστά αναγκαία την επίσπευση των εργασιών για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Ο Μπραχίμι έχει εντείνει τις επαφές με ανώτερους αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν στη Χάγη την Τετάρτη και ίσως να έχει στη συνέχεια συνομιλίες μαζί τους, πιθανότατα στη Γενεύη, πρόσθεσε η εκπρόσωπός του.

“Η Συρία είναι αναμφίβολα η πιο μεγάλη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στον σημερινό κόσμο”, δήλωσε ο Μπραχίμι σε συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο του ΟΗΕ. “Οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Δαμασκού υπερτονίζουν τη σημασία της κρίσης αυτής και τους συνακόλουθους κινδύνους της, όχι μόνον για τον συριακό λαό, αλλά επίσης και για ολόκληρο τον κόσμο”, επεσήμανε.

Ο Μπραχίμι έχει αποδυθεί από μηνών σε μία προσπάθεια να φέρει την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και την αντιπολίτευση σε μια συνδιάσκεψη για την ειρήνη, την αποκαλούμενη “Γενεύη 2”.

“Το πρόβλημα είναι πως κάθε εμπλεκόμενο τμήμα σε αυτή τη σύρραξη πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει στο στρατιωτικό επίπεδο”, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει στρατιωτική λύση και πως «κανείς δεν μπορεί να κερδίσει», επισήμανε ο Μπραχίμι.

“Δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική λύση, κι όσο πιο γρήγορα εργασθούμε, τόσο καλύτερο”, εκτίμησε ο ίδιος.

Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Αμερικής

Η Ρωσία κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους ειδικούς του ΟΗΕ, επιτρέποντάς τους να ερευνήσουν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τα στρατεύματα του καθεστώτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες συμφώνησαν στην ανάγκη για τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής έρευνας, καθώς και για την “ασφαλή” πρόσβαση της ομάδας των ειδικών του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης.

Το ίδιο έκανε και η διπλωματία της Κίνας, τονίζοντας σήμερα ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οιασδήποτε έρευνας των ειδικών του ΟΗΕ στη Συρία. “Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ βρίσκεται ήδη στη Συρία για να αρχίσει την έρευνά της και η Κίνα ελπίζει και πιστεύει ότι θα μπορέσει να συνεργαστεί με τη συριακή κυβέρνηση για την ομαλή πορεία της έρευνάς της”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Πιστεύουμε ότι πριν αποφανθεί η έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν να προδικάσουν το αποτέλεσμα”, σημείωσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: “Τρομακτικό έγκλημα” η χρήση χημικών στη Συρία – Αρνούνται να πάρουν θέση οι ΗΠΑ

Ο αδελφός του Ομπάμα μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (;) – Τι αποκαλύπτουν οι αιγυπτιακές αρχές (ΦΩΤΟ)

Το συριακό Άουσβιτς – Άρθρο “γροθιά” σε ιταλική εφημερίδα

Οι πόλεις που δεν ξύπνησαν ποτέ – Εικόνες μέσα από τα σπίτια των συνοικιών που δέχτηκαν επίθεση με χημικά στη Συρία

Συρία: Νέες επιθέσεις μία μέρα μετά το μακελειό – Διεθνής κατακραυγή για τις χημικές επιθέσεις

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version