Site icon NewsIT
18:07 | 03.11.11

Πιέζουν ασφυκτικά τον Μπερλουσκόνι για νέα μέτρα

Πιέζουν ασφυκτικά τον Μπερλουσκόνι για νέα μέτρα
Newsit Newsroom

Τη δική του (ελληνική) τραγωδία ζει στις Κάννες ο Ιταλός πρωθυπουργός, που δέχεται πιέσεις να εφαρμόσει άμεσα τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πήγε στη Σύνοδο της G20 μόνο με… προθέσεις. Αλλά η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και οι υπόλοιποι ζητούν περισσότερα για να μη γίνει η Ιταλία, Ελλάδα και φυσικά για να μη συμπαρασύρει μαζί της στην κρίση, κι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Ο «καβαλιέρε», σύμφωνα με συνεργάτες του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης, πρόκειται να συνδέσει με (νέα) ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη.

Ο Μπερλουσκόνι, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, εξήγησε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουν καθοριστεί λεπτομερώς τα συγκεκριμένα μέτρα, υπό την μορφή νομοθετικού διατάγματος και τροπολογιών.

Παράλληλα, έκανε σαφές ότι εννοεί να αρχίσει διάλογο με τα συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δηλαδή θα προωθήσει διευκόλυνση απολύσεων και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την Corriere della Serra, τόνισε ότι «με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύεις της και συμβάλλει στο κοινό σχέδιο για την διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης».

Η ανταρσία των έξι και του… Μπόσι

Έξι δυσαρεστημένοι “μπερλουσκονικοί” βουλευτές με επιστολή τους που δημοσιεύει Corriere della Serra ζητούν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει μια καινούρια φάση, προωθώντας το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές Ρομπέρτο Αντονιόνε, Ισαμπέλα Μπαρτολίνι, Τζουστίνα Ντέστρο, Τζανκάρλο Πιτέλι, Φάμπιο Γκάβα και Τζόρτζιο Στρακουαντάνιο.

Και ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι κάλεσε εμμέσως τον Ιταλό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές δηλώνοντας ότι «η επιλογή μιας νέας κυβέρνησης είναι προτιμότερη από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών». Μόνο που για την ώρα ο Μπερλουσκόνι απορρίπτει την πρόταση.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι “η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, αλλά όχι της εκτελεστικής εξουσίας στο σύνολό της, βρίσκεται στις κάλπες, διαμέσου της ελεύθερης έκφρασης της λαϊκής βούλησης”.

“Σας ζητούμε, κύριε πρωθυπουργέ να αναλάβετε μια πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις. Να αναλάβετε την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει, από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου, να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους ευρωπαίους εταίρους , σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, αναφέρουν οι βουλευτές.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι εν βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Οι πρώτες κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Μπερλουσκόνι αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα: για τον νόμο οικονομικής σταθερότητας (στον οποίο εντάσσεται μέρος των μεταρρυθμίσεων που ζήτησε η Ευρώπη) και για τη νέα προσπάθεια έγκρισης του “δημόσιου ισολογισμού” του 2010, που είχε καταψηφισθεί, πρόσφατα, από την βουλή.

Συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού τονίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί, όντως, να διευρυνθεί, αλλά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πάντα επικεφαλής της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσει, στην συνέχεια, την χώρα σε εκλογές.

Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν μάλιστα ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, είναι ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος, πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος, φυσικά, δεν έχει κάνει έως τώρα κανένα σχετικό σχόλιο.

Εκτιμάται ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Κάννες, ο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να συναντήσει προσωπικά τους έξι «αντάρτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειστά στόματα μετά τη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα

Ναι από το υπουργικό Συμβούλιο στα μέτρα Μπερλουσκόνι

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version