Έπειτα από μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) υπέρ της Ουάσινγκτον, που είχε προσφύγει στον διεθνή θεσμό εναντίον των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στην εταιρεία-κολοσσό της αεροναυπηγικής Airbus, η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι θα επιβάλλει από 18ης Οκτωβρίου επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο χθες, υπογράμμισε ότι η απόφαση θα «βλάψει» πολλούς τομείς, ειδικά στην ποτοποιία —η Ουάσινγκτον βάζει στο στόχαστρο μεταξύ άλλων το σκοτσέζικο ουίσκι— και προέτρεψε τον συνομιλητή του να πάρει πίσω την απόφασή του, «να μην επιβάλλει αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς».
Υποσχέσεις, αλλά…
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα κλειστεί μια φιλόδοξη διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προγραμματίζεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου.
Το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών τιμωρητικών δασμών θα πλήξει εξαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το ΗΒ, «τις τέσσερις χώρες από όπου προήλθαν οι παράνομες επιδοτήσεις» στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία αεροσκαφών, κατά τις υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR).
Η ΕΕ διαμηνύει ότι θα ανταποδώσει, επιβάλλοντας επίσης εμπορικές κυρώσεις, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως ελπίζει να επιτευχθεί φιλικός διακανονισμός και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που θα έβλαπτε τις οικονομίες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
“Μαλακώνει” τις κυρώσεις εναντίον της Κίνας
Την ίδια ώρα ο Τραμπ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει καταρχήν, επιμέρους συμφωνία για το ζήτημα της χειραγώγησης του νομίσματος με την Κίνα στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο, χάρη στην οποία η αναμενόμενη αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα από το 25% στο 30% ίσως να αποφευχθεί.
Ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να καταλήξει στη διευθέτηση για τα νομισματικά ζητήματα με την Κίνα στο πλαίσιο αυτής που η Ουάσινγκτον αποκαλεί πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας, πρόσθεσε το Μπλούμπεργκ, κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για ζητήματα όπως οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Άδεια υπό όρους στηνHuawei
Παράλληλα, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση σύντομα θα δώσει άδειες σε εταιρείες των ΗΠΑ να προμηθεύουν αγαθά τα οποία δεν θεωρεί ευαίσθητα, από την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τέτοιες άδειες σε λιγοστές αμερικανικές εταιρείες, κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που επέβαλε στην κινεζική κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού νωρίτερα φέτος, κατά το δημοσίευμα.
Ούτε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, ούτε η Χουάγουεϊ απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, ο δείκτης Nikkei, ο οποίος νωρίτερα υποχωρούσε, πέρασε στο πράσινο, ενώ στην αμερικανική αγορά παραγώγων καταγράφηκε επίσης αλματώδης άνοδος, λίγη ώρα αφότου τα δύο δημοσιεύματα αναρτήθηκαν στους ιστοτόπους του Μπλούμπεργκ και των Τάιμς της Νέας Υόρκης.