Κόσμος

Πιο εύκολη η επισκευή οικιακών συσκευών

Κανόνες στην επισκευή των οικιακών συσκευών βάζει η ΕΕ δημιουργώντας έτσι ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές των χωρών μελών της.

Βάσει των νέων αυτών κανονισμών που εξασφαλίζουν το “δικαίωμα στην επισκευή”, από το 2021 οι εταιρείες θα πρέπει να κατασκευάζουν συσκευές που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παρέχουν ανταλλακτικά που θα επιτρέπουν την λειτουργία τους για έως και 10 χρόνια. Οι κανονισμοί αυτοί αφορούν τα πλυντήρια ρούχων, πιάτων, τα ψυγεία και τους μηχανισμούς φωτισμού. Οι νέοι κανονισμοί εισάγονται μετά τις διαμαρτυρίες καταναλωτών στην Ευρώπη και την βόρεια Αμερική, οι οποίοι είχαν απηυδήσει από τις συσκευές που χαλούσανε λίγο μετά την λήξη της εγγύησης.

Καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν συνήθως να τις επισκευάσουν μόνοι τους –ή να βρουν κάποιον άλλο να το κάνει σε μια λογική τιμή– αναγκάζονται να αγοράσουν νέα συσκευή. Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα απορρίμματα και την εκπομπή περισσότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή νέων συσκευών.

«Από τις ΗΠΑ ως την Ευρώπη, οι άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμά τους στην επισκευή των πραγμάτων που έχουν επειδή έχουν κουραστεί από τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να χαλάνε πρόωρα», δήλωσε η Κλόι Φαγιόλ της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ecos.

«Οι νέες αυτές προδιαγραφές συνιστούν ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά σχεδόν 50 εκατομμύρια», δήλωσε επίσης η Λίμπι Πικ από την UK Green Alliance στο BBC News.

Στις ΗΠΑ περίπου 20 πολιτείες δηλώνουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει το “δικαίωμα στην επισκευή“.

Βάσει των νέων προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κατασκευαστές θα οφείλουν να κατασκευάζουν ανταλλακτικά, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τους επαγγελματίες επισκευαστές.
Η αλλαγή αυτών των εξαρτημάτων θα πρέπει να μπορεί να γίνει με κοινά εργαλεία και να γίνεται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο προϊόν.

Ωστόσο οι υπερασπιστές του “δικαιώματος στην επισκευή” αντιδρούν λέγοντας ότι οι κανονισμοί αυτοί δεν επαρκούν, καθώς και πάλι μόνον επαγγελματίες κι όχι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις επισκευές και αντιτείνουν ότι θα έπρεπε να επιτρέπεται στους ιδιώτες να αγοράζουν ανταλλακτικά και να επισκευάζουν τις συσκευές τους. Σε αυτό οι κατασκευαστές απαντούν ότι κάτι τέτοιο θα ήγειρε ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αξιοπιστία του προϊόντος.

Αντ’ αυτού οι κατασκευαστές θα οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι σημαντικά εξαρτήματα του προϊόντος θα μπορούν να αντικατασταθούν από ανεξάρτητους επαγγελματίες.

“Όταν οι επισκευές παραμένουν στα χέρια λίγων εταιρειών, χάνουμε μια ευκαιρία να γίνουν πιο προσιτές και να έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα”, δήλωσε o Στέφαν Άρντιτι του Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Γραφείου.

“Οι μικροί ανεξάρτητοι κατασκευαστές μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη συμβολή στην οικονομία και την κοινωνία μας. Χρειάζεται να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους”, πρόσθεσε.

Στους νέους κανονισμούς θα περιλαμβάνονται επίσης και προβλέψεις ώστε οι νέες συσκευές που κατασκευάζονται να έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, κάτι που θα εξασφαλίσει άμεση εξοικονόμηση 20 δισεκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας ετησίως στην Ευρώπη από το 2030 και μετά. Αυτό αντιστοιχεί στο 5% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στην ΕΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα