Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Πήρε η μπάλα και την Ελισάβετ! Η παρέμβαση του πρίγκιπα Γουίλιαμ [pics, vids]

Πήρε η μπάλα και την Ελισάβετ! Η παρέμβαση του πρίγκιπα Γουίλιαμ [pics, vids]

Μπορεί να καταχειροκροτήθηκε όταν εμφανίστηκε σε κέντρο διάσωσης για να συναντήσει τους επιζώντες της τραγωδίας από τη φωτιά στον Πύργο Grenfell του Λονδίνου αλλά ούτε η βασίλισσα Ελισάβετ δεν γλίτωσε την οργή εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους. «Τι έγινε με τα παιδιά;» της φώναζε ένας άνδρας και προκάλεσε την παρέμβαση του εγγονού της, πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Τρία ήταν τα σημαντικότερα “γεγονότα” της επίσκεψης της βασίλισσας Ελισάβετ σε κέντρο διάσωσης στο Λονδίνο και της συνάντησής της με επιζώντες από τη φονική φωτιά της περασμένης Τετάρτης (14.06.2017) στον πύργο Γκρένφελ. Πρώτον, έκανε… σκόνη την πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι, που ναι μεν επισκέφτηκε τον τόπο της τραγωδίας αλλά απέφυγε να συναντήσει επιζώντες, ίσως για να αποφύγει την απόδοση ευθυνών.

Δεύτερον, αν και η 91χρονη μονάρχης καταχειροκροτήθηκε, τα… άκουσε από έναν οργισμένο πολίτη, που έχασε στη φωτιά ένα φιλικό του ζευγάρι και τα παιδιά τους. Και όταν αυτό συνέβη, ο εγγονός της, πρίγκιπας Γουίλιαμ και μελλοντικός βασιλιάς ανέλαβε να την υπερασπιστεί και να βγει μπροστά για να ηρεμήσει τον οργισμένο πολίτη. 

Δείτε τη στιγμή

Και τρίτον, ουσιαστικά σήμερα η Ελισάβετ έχρισε με τον τρόπο της, νέο βασιλιά της Αγγλίας τον Γουίλιαμ. Εκείνον επέλεξε να τη συνοδεύσει. Κι αν ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι αποσύρεται από τις δημόσιες πριγκιπικές υποχρεώσεις του, η Ελισάβετ θα μπορούσε να έχει μαζί της τον διάδοχο του θρόνου (της), τον γιό της πρίγκιπα Κάρολο αλλά εκείνη διάλεξε τον Γουίλιαμ, δεύτερο στην κούρσα της διαδοχής. Σαν να του έβαλε το στέμμα στο κεφάλι…

Η άφιξη

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο δούκας του Κέμπριτζ έφτασαν νωρίς το μεσημέρι στο Αθλητικό Κέντρο του Δυτικού Λονδίνου, όπου στήθηκε καταφύγιο για τους επιζώντες της τραγωδίας στον πύργο Grenfell. Εκεί, συνάντησαν επιζώντες, εθελοντές και τοπικούς φορείς, με τη βασίλισσα (κυρίως) και τον εγγονό της να γίνονται δεκτοί με χειροκροτήματα.

Η Ελισάβετ τόνισε ιδιαίτερα τη γενναιότητα των πυροσβεστών αλλά και την απίστευτη γενναιοδωρία των εθελοντών, που έσπευσαν να δώσουν βοήθεια στους πληγέντες. Η βασίλισσα ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου και είδε τα κουτιά με το φαγητό και τα ρούχα που έχουν μαζευτεί χάρη στις δωρεές από εκατοντάδες Λονδρέζους.

Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έμειναν στο κέντρο 40 λεπτά, εν αντιθέσει με τα 15 που έμεινε κατά την επίσκεψή της στο σημείο της τραγωδίας η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία απέφυγε να μιλήσει με κατοίκους και κατακρίθηκε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Τόσο που αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα επισκεφτεί ξανά την περιοχή και μάλιστα εντός της ημέρας.

Η Ελισάβετ μίλησε και με τα μέλη μιας τριμελούς οικογένειας που κατάφεραν να σωθούν από την πύρινη κόλαση. Μια γυναίκα που ήταν παρούσα στο καταφύγιο όταν έγινε η επίσκεψη της βασίλισσας είπε ότι η μονάρχης ρώτησε την οικογένεια πως είναι, εξέφρασε τη θλίψη της για ό,τι συνέβη.

Το επεισόδιο

Όταν το βασιλικό δίδυμο αποφάσισε να φύγει, έγινε και το περιστατικό με τον άνδρα που έβαλε τις φωνές στη βασίλισσα. Η Ελισάβετ μιλούσε με τον τελευταίο αστυνομικό που θα συναντούσε και ο Γουίλιαμ την περίμενε για να επιβιβαστούν στο Range Rover τους. Τότε, ένας άνδρας που κρατούσε στα χέρια του φωτογραφίες μιας οικογένειας που αγνοείται, άρχισε να φωνάζει: «Και τα παιδιά;; Βασίλισσα; Βασίλισσα; Και τα παιδιά;», αναφερόμενος στα ανήλικα που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά.

Ο ανταποκριτής της MailOnline Anthony Joseph ήταν παρών και περιέγραψε το περιστατικό.

Η Βασίλισσα δεν απάντησε αλλά ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο Γουίλιαμ. Σήκωσε το χέρι του, σαν να ήθελε να τον ηρεμήσει και του είπε: «θα ξανάρθουμε, μην ανησυχείς, θα ξανάρθουμε». Ο άνδρας κρατούσε στα χέρια του τις φωτογραφίες της οικογένειας του καλύτερού του φίλου, που αγνοείται από την ημέρα της φωτιάς.

Παρά την κίνηση του Γουίλιαμ, πάντως, ο άνδρας δεν φάνηκε να ηρεμεί και σε video που ανέβασε η Daily Mail φαίνεται να κάνει παράπονα για όλους, την αστυνομία, την πυροσβεστική. Δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του για τις ζωές που χάθηκαν και κυρίως για τον τρόπο που χάθηκαν.

Πηγή: Daily Mail
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε