Είναι εκκεντρικός, πρώην «κομάντο», παρασημοφορημένος για την ανδρεία του. γεμάτος τατουάζ και για κάποιους ακροδεξιός. Ο λόγος για τον Πιτ Χέγκσεθ, τον εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Πρόκειται για τη λίαν αμφιλεγόμενη επιλογή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κεφαλή του υπουργείου Άμυνας, όπως εκτιμούν αναλυτές.
«Με τον Πιτ στο τιμόνι, οι εχθροί της Αμερικής θα προειδοποιηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις μας θα ανακτήσουν ξανά το μεγαλείο τους» δήλωσε προχθές, Τετάρτη (13.11.24) ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνοντας το όνομα του Πιτ Χέγκσεθ σε μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο.
Είναι, ωστόσο, το κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει αυτό το κρίσιμο πόστο; Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί αν ο βετεράνος του στρατού και νυν παρουσιαστής του Fox διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και την εμπειρία γι’ αυτή τη θέση.
Ο άλλοτε ταγματάρχης του Πεζικού στην Εθνοφρουρά, παρασημοφορημένος για τη δράση του στον πόλεμο στο Ιράκ, είναι αρκετά νεαρός στην ηλικία (μόλις 44 ετών), ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι διαθέτει αρκετά έντονα τατουάζ στο σώμα του, μία εικόνα όχι και τόσο συνηθισμένη για Αμερικανό υπουργό, σύμφωνα με τη New York Post.
Τα συγκεκριμένα τατουάζ έχουν ως επί το πλείστον θρησκευτικό και πατριωτικό συμβολισμό.
Τι συμβολίζουν τα τατουάζ στο σώμα του
Το πιο γνωστό τατουάζ του Χέγκσεθ είναι ο μεγάλος Σταυρός της Ιερουσαλήμ, που έχει κάνει το στήθος του. Το σύμβολο, που περιλαμβάνει έναν μεγάλο σταυρό και τέσσερις μικρότερους γύρω του, χρονολογείται από τις Σταυροφορίες, όμως πλέον το συνδέουν πολλοί και με ομάδες λευκών εθνικιστών.
Μάλιστα, το 2021, το τατουάζ αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όταν οι διαταγές του τότε εθνοφρουρού Χέγκσεθ να παραστεί ως φρουρός στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ανακλήθηκαν ξαφνικά.
Ο Χέγκσεθ έχει στο μπράτσο του γραμμένη τη λατινική φράση «Deus Vult», η οποία μεταφράζεται σε «ο Θεός θέλει». Ήταν η κραυγή του λαού στο άκουσμα της λήψης της απόφασης για την πραγματοποίηση της Α΄ Σταυροφορίας και κατόπιν σύνθημα των σταυροφόρων στη μάχη.
Η φράση αυτή, με την οποία ο Χέγκσεθ ολοκληρώνει και το βιβλίο του «American Crusade», υιοθετήθηκε τον 21ο αιώνα από ομάδες ακροδεξιών εθνικιστών, σύμφωνα με τη New York Post.
Ένας σταυρός με σπαθί, εμπνευσμένος από τη φράση «Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν» από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (10:34) κοσμεί το χέρι του 44χρονου. Πρόκειται για το πρώτο τατουάζ που έκανε ο Χέγκεθ στις διακοπές με την οικογένειά του.
Στο επάνω μέρος του χεριού του ο Χέγκσεθ έχει ένα τατουάζ με τα ελληνικά γράμματα Χι και Ρο, τα οποία αντιπροσωπεύουν τον Χριστό και χρησιμοποιούνταν ευρέως στον πρώιμο χριστιανισμό.
Στο μπράτσο του ο βετεράνος έχει «χτυπήσει» μία αμερικανική σημαία με ένα τουφέκι AR-15, το όπλο που χρησιμοποίησε κατά τη θητεία του στο Ιράκ.
Ένα από τα μεγαλύτερα τατουάζ του είναι το έμβλημα του 187ου Συντάγματος Πεζικού, στο οποίο υπηρετούσε, με το λατινικό ρητό «Ne Desit Virtus» που τονίζει τη σημασία της αρετής στην στρατιωτική ψυχή.
Το περιστατικό με το τσεκούρι που έγινε viral
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι ο Πιτ Χέγκσεθ θεωρείται βετεράνος, δεν απέφυγε τη γκάφα. Στο πλαίσιο διαγωνισμού σε m;ia εορταστική εκδήλωση προ μερικών χρόνων, πέταξε ένα τσεκούρι, αλλά αντί να βρει τον στόχο του… βρήκε τον Jeffrey Prosperie, ντράμερ του συγκρότημα Hellcats του West Point. Το περιστατικό από το οποίο, ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός, συνέβη κατά τη διάρκεια της γιορτής της επετείου της ίδρυσης του αμερικανικού στρατού.
Αν και ο Prosperie υπέβαλε μήνυση κατά του Χέγκσεθ μετά το περιστατικό, διακόπηκε το 2019. «Τα μέρη έλυσαν το θέμα και δεν θα κάνουν περαιτέρω σχόλια», δήλωσε στο Associated Press ο δικηγόρος του Prosperie, Brandon Cotter.
Αναρωτιέται αν οι γυναίκες πρέπει να μάχονται
Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Shawn Ryan Show την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται «σε ρόλους μάχης».
«Δεν μας έχει κάνει πιο αποτελεσματικούς, δεν μας έχει κάνει πιο θανατηφόρους, έχει κάνει τη μάχη πιο περίπλοκη» είπε, όπως μεταδίδει ο Independent.
Ωστόσο, ο Χέγκσεθ διευκρίνισε ότι τα σχόλιά του αφορούσαν γυναίκες που είχαν ρόλους «σωματικής εργασίας» στο στρατό, όπου «η δύναμη είναι ένας παράγοντας που διαφοροποιεί».