«Υπάρχουν κάποια όρια σε αυτές τις διαπραγματεύσεις (με το Συμβούλιο)», τόνισε ο Τζιάνι Πιτέλα και εξήγησε: «Δεν μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε παζάρι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του Τύπου, ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Αυτά τα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Δεν θα τα ξεπουλήσουμε προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Και προσοχή, δεν θα πρέπει να βάλουμε στον ίδιο σάκο το προσφυγικό με την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας. Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους».
«Δεν μπορεί, επίσης, να υπάρξει η όποια σύνδεση ανάμεσα στη συμφωνία για το προσφυγικό και τη συμφωνία για μια πιθανή επανένωση της Κύπρου. Ουδεμία σύνδεση ανάμεσά τους. Το Κυπριακό είναι εντελώς αυτόνομο θέμα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα πάρε-δώσε με την Τουρκία σε σχέση με το προσφυγικό» υπογράμμισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Πιτέλα εξήγησε στη συνέχεια ότι άμεσος στόχος είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από την απίστευτη εισροή προσφύγων και μεταναστών, που δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει. «Θα πρέπει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και να οργανωθεί η επιστροφή στην Τουρκία αυτών που είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν με πλήρη σεβασμό των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι -όπως η πολιτική του ομάδα το ζητά από καιρό- θα πρέπει να καθορισθούν νόμιμοι οδοί για πρόσβαση στην Ευρώπη -και να μπλοκαρισθούν όλες οι παράνομες διαβάσεις-, όπως μέσω Βουλγαρίας και Αλβανίας, και όχι μόνο η Βαλκανική Οδός μέσω ΠΓΔΜ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ